Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14562589 www.bgdnes.bg

Кожата е най-тежкият орган в човешкото тяло

  • На ден човешкото тяло отделя около един литър пот
  • За 20 дни горният слой на епитела се обновява напълно 

Вероятно малко хора знаят, че най-тежкият орган на човека е кожата. При възрастните хора тя тежи 2,700 кг и средната й площ е 2 кв.м. Всъщност това е най-големият отделителен орган и при изгарянето й над 30% има смъртна опасност. Кожата активно участва в обмяната на веществата, в процеса на дишането, отделянето на токсини. На ден човешкото тяло отделя около 1 литър пот и това става чрез порите на кожата.

Голяма част от кожата се обновява постоянно, като за 15-20 дни ние напълно я сменяме с нова.

Реклама

Кожата защитава организма и помага на органите да работят нормално. Ако организмът заболее, кожата променя цвета си, ставайки или много суха, или много мазна. По този начин тя дава сигнал не само за състоянието на различните органи, но дори и за реалната биологична възраст. Затова добрите специалисти дерматолози често казват, че вътрешното състояние на организма винаги има външен израз. Някои жени се опитват да коригират това чрез кремове. Те не разбират, че състоянието на кожата зависи от това дали консумират достатъчно плодове, зеленчуци, мед, орехи и пр. храни, които осигуряват достатъчно витамини, минерални соли и др. антиоксиданти, забавящи стареенето на клетките и поддържащи организма свеж и млад.

Съвременни изследвания показват, че 90% от кремовете против бръчки не само че не забавят, а дори ускоряват стареенето на кожата. Според специалистите от Новосибирския научен център по вирусология и биотехнология "Вектор" и от научно-производствения център "Сибирска природна козметика" много козметични кремове имат пагубно влияние върху клетките на кожата. Оказва се, че около 90% от кремовете против бръчки съдържат изобилие от хранителни вещества, които не само че не забавят, а дори ускоряват стареенето на кожата.

Учени създали уникална тест-система, моделираща работата на кожните клетки. С нейна помощ те анализирали състава на 500 патентовани козметични препарата, включително и на световноизвестни фирми, резултатите били следните:

"Оказало се е, че концентрацията на витамини, мазнини и аминокиселини в тяхната продукция превишава лечебните дози десетки, а понякога и стотици пъти, което действа пагубно върху клетките на кожата."

Темповете на стареене на кожата се ускоряват дори при постоянно използване на крем с 11-процентно съдържание на мазнини. Концентрацията на мазнини в кремовете за лице достига средно до 40%. Според сибирските учени изобилието на хранителни вещества вреди на кожата понякога повече, отколкото недостига им.

Реклама

Редица заболявания могат да бъдат разпознати по вида на кожата. Ето някои от тях:

При анемични състояния - кожата става бледа, суха, със склонност към хипо- и хиперпигментация.

Косата става суха и чуплива, а ноктите изтъняват, стават хлътнали и чупливи. Лигавицата на езика се зачервява, изглажда се и добива вид на т.нар. "полиран език".

При острите форми на левкемия - кожните изменения се изразяват като точковидни кръвоизливи, кожни язви и некрози. При хроничните форми по езика се появяват възелчета, мехурчета, корички, кръвоизливи, язвички.

Захарният диабет се съпровожда от гъбичкови и бактериални изменения, фурункули. Появяват се плаки с мръсно-жьлтеникав цвят, разположени по кожата на предната повърхност на подколенниците, ксантелазми по коленете и ушите, малки гнезда с гангренозни промени.

При хронична чревна инфекция кожните промени се дължат на нарушения на резорбцията на витамини, белтъци и солеви течности. Кожата става суха, с фини залющвания, на места изтънява.

Хроничният гломерулонефрит и хроничният пиелонефрит причиняват бледожълтеникаво оцветяване на кожата.

С прогресията на бъбречна недостатъчност кожата става суха, набръчкана и излющваща се. Промените се съпровождат с упорит сърбеж и разнообразни обриви поради отлагане на токсични вещества в нея.

Човешката кожа (горният слой на епитела) се обновява по следния начин:

- на ръцете - всеки ден;

- на лицето и главата - веднъж на три дни;

- на тялото - веднъж в седмицата.

каре 1

Краста (скабиес)

Крастата е често срещано кожно заболяване. Не застрашава живота на човека, но води до нервен срив. На разчесаните места се появяват корички импетиго (заразна кожна инфекция) и фурункули (гнойно възпаление на космената торбичка и вързаната с нея потна жлеза).

Крастата се предизвиква от кърлеж. Тя е заразно паразитно заболяване, което се появява чрез директен контакт с болен. По-често от краста боледуват деца. Първите симптоми са малки розови пъпки по кожата. След това се появяват кафеникави лишеи с мехурчета, появява се и сърбеж. Крастата е опасна при химиотерапия и имунен дефицит. Тя е лечима болест.

Павлина Пенчева е използвала рецепти от природата за лечение на краста:

Прави се мехлем от тамян, който се счуква на ситно и се смесва със зехтин и медицинска сяра. С мехлема се маже цялото тяло. Стои 30 минути и се измива добре.

На вода баня се вари 2 часа на слаб огън 200 грама корен от див кестен (конски) с 1 кг свинска мас. Кисне 10 часа. Затопля се отново и се прецежда. С мехлема се мажат болните места.

С 1 литър оцет се заливат 100 грама плод зърнастец. Кисне 14 дни. Често се разклаща. Мажат се болните места.

По време на лечението да не се яде люто, кисело, солено и месо.

Компреси от хвойна облекчават невродермита 

Недялка Колева ни предостави няколко рецепти за лечение на невродермит, които могат да облекчат сърбежа и възпалението на кожата. Тези рецепти помагат и при кожни обриви от различен произход.

1. В 1 литър вряща вода се слагат 5 супени лъжици връхчета хвойна. Ври 20 минути. Кисне 1 час. С отварата се правят компреси, които се сменят на 2 часа.

2. С 3 литра студена вода се заливат 1 кг смлени конски кестени. Кисне 10 часа. Водата се слага на котлон и ври до кипване. Конският кестен се слага в торбичка.

Отварата се ползва и за бани, и за компреси.

3. С 3 литра вода се залива 100 грама бутрак. Билката се слага в торбичка. Кисне 10 часа. Ври до кипване. Ползва се за компреси и бани на болните места.

Помага при невродермит, екзема и други кожни проблеми. Процедурите се правят 20 дни.

При сърбеж притиснете леко и потупайте раздразнената кожа. Не спете в прекалено топли помещения. Не носете дебели дрехи.

Дрехите да са от естествени материи. Горещата вода при къпане изсушава кожата, трябва да бъде хладка.

Избягвайте козметичните продукти, много от тях съдържат алергопровокиращи съставки.

Да се ползват масла от лайка, невен, салвия, жожоба, катранен сапун.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря:

Женшен бори змийската кожа 

Здравейте, проф. Мермерски. Бихте ли публикували рецепти за змийска кожа (ихтиозис)? Благодаря предварително, ще ми бъдат от огромна полза.

Гергана Николаева, Хасково

Болестта се изразява във вроговяване на кожата, удебеляване на роговия слой и постоянно образуване на люспи по нея. Същата става суха и набръчкана, подобно на змийска или крокодилска кожа.

Дължи се на намаляване или отсъствие на потоотделяне на мазнини от мастните жлези. Медицинското наименование на болестта е ихтиозис.

Лечението на ихтиозиса става чрез комплексно използване на витамините А, С, Е, В2: Едновременно с това се прилага балнео- и физиотерапия.

Мария Христова предлага няколко лекарства от природата:

1. Смесват се 60 грама хвощ, плод офика (калина), листа живовляк, цвят вратига, по 40 г стрък волска уста, листа коприва, 100 г овес, по 120 г корени троскот, корени коприва, плод шипка, цвят глог, плод глог, котешка стъпка.

Със 700 мл вода се заливат 2 с.л. от сместа. Ври на слаб огън 10 минути. Кисне 1 час. Прецежда се. Пие се по 3 пъти на ден по по 100 мл след ядене с мед. Да се спазва точния грамаж на билките.

2. В продължение на 10 дни се пие по 1 флакон женшен с пчелно млечице сутрин на гладно.

Препоръчват се въздушни слънчеви и морски бани

Четете още

Подаграта удря болезнено нощем

Подаграта удря болезнено нощем

Отслабвайте лесно и разумно!

Отслабвайте лесно и разумно!

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Сокът от мандарина - цяр за кожата

Сокът от мандарина - цяр за кожата

Реклама
Реклама
Реклама