Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18891419 www.bgdnes.bg

Подаграта удря често по наследство

*Отвара от ракия и люляк е изпитан лек 

*Мажете болното място със спирт и камфор 

Подаграта е т.нар. царска болест. Тя се характеризира с болки, подуване и възпаление на ставите, най-често на ставата, която е в основата на големия пръст на крака.

Това заболяване е разпространено сред мъжете. Особено при преуспелите и тези с висок коефициент на интелигентност. Заболяването се отличава с високо съдържание на пикочна киселина в кръвта. Това води до отлагане на кристали пикочна киселина в тъканите около ставите, което всъщност причинява болката.

Реклама

От какво се причинява?

Подаграта се причинява от неспособността на тялото да усвоява белтъчините в храната. В течността на ставите се образуват кристали пикочна киселина, които карат тялото да отделя вещество, което предизвиква възпаление и силни болки. Лошият хранителен режим, липсата на физически упражнения и затлъстяването са преките причинители на подаграта. Почти половината случаи на това заболяване са наследствени.

Развива се бавно. Съпровожда се от силни болки, особено през нощта. Кожата в областта на ставите отича, зачервява се, често се наблюдава и повишаване на температурата.

Болните от подагра трябва да спазват следната диета:

1. Не бива да се консумират в никакъв случай:

а) алкохол и газирани напитки;

б) мазни бульони, мариновани продукти, чесън, хрян, горчица;

в) консерви, кисели плодове и кисели сокове и сладки храни.

г) тлъстите месни и рибни супи;

д) пържени, запечени, задушени месни и рибни блюда;

е) черен дроб, бъбреци, сърце;

ж) пушени храни, колбаси, консерви;

з) бобови храни - соя, фасул, грах.

Да се ограничи употребата на: лапад, спанак, цветно зеле, ряпа, кашкавал, шоколад, какао и да се намали количеството на солта.

2. Разрешени храни за болките от подагра:

а) може да се яде повече нишестена храна и храни, съдържащи повече целулоза (влакнини).

б) вегетариански супи или първи блюда, сварени с лек месен или рибен бульон;

в) месо от пуйка, заек, месо от кокошка;

г) всякакви млечни и млечно-кисели продукти;

д) плодове, зеленчуци, зелени салати, зърнени плодове;

е) от плодовете, зеленчуците и зелените салати най-предпочитани са тези, в които има много калий (тиква, патладжан, тиквички, зеле, моркови, краставици, зелен грах, червен сладък пипер, ряпа, магданоз, целина, кайсии, банани, праскови, ябълки, круши, дини, грозде);

ж) от зърнените плодове особено полезни са тези, които имат яркочервен, тъмен и син цвят - вишна, череша, къпина, глог, боровинки, френско грозде, калина;

з) трябва да се пият повече течности - 2-2,5 л вода на ден: голямото количество течност разрежда урината, предпазва от образуването на бъбречни камъни. Полезно е във водата да се добавя малко количество лимонов сок, сок от боровинки или арония.

Реклама

Лечението е сериозно и трудно. Народната медицина има чудодейни лекове, които не само намаляват количеството на пикочната киселина, но и лекуват, независимо че съвременната медицина смята подаграта за нелечима!?!

1 рецепта - Радка Аврамова Ставрева, Долна Оряховица:

"Това е една чудесна рецепта против подагра и ревматизъм: в бутилка от 500 мл се слага цвят от люляк и се залива с ракия. Затваря се и престоява на тъмно 20 дни. Прецежда се и се ползва, като се приемат по 30 капки 3 пъти на ден 20 минути преди ядене. С настойката може да се правят разтривки и компреси на краката."

2 рецепта - Недка Атанасова, с. Винарово, общ. Чирпан: взема се силен спирт 500 мл и 20 гр камфор - смесва се. Памук се потопява в сместа и се налага болното място 2-3 вечери. За пиене се взема билката зайча сянка - 1 с.л. в 500 мл вода, ври 15 минути, пие се като вода в продължение на 40 дни.

3 рецепта - неизвестен автор:

а) тази рецепта е използвана лично, подаграта се появи на палеца ми, посиня и много ме болеше: смесих обелен чесън със счукан със спирт 700 и бинтовах пръста на крака. На сутринта пръстът ми беше избледнял, но аз връзвах пак и така го спасих;

б) смесва се добре по 50 г листа целина, бял равнец, листа черна боровинка, хвощ, плод шипка: 1 с.л. смес се залива с 600 мл вряла вода, кисне 2 часа, пие се по 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене с мед и лимон;

в) смесват се добре 1 кг мед, 300 г смлени орехи, 100 г смлян чесън и 50 г счукано семе копър: взима се по 1 с.л. 3 пъти на ден след ядене;

г) настъргват се с корите 500 г сурови диви кестени (конски кестен), 100 мл течно алое, 4 с.л. ракия (водка), кисне 14 дни, прибавя се по 1 с.л. камфоров прах, нишадър, сяра и салицил. Добре се разбърква, за мазане, вечер на болните места.

4 рецепта - Людмила Тодорова, Враца, се е излекувала така:

а) 5 зърна бял тамян се варят 5 минути в 10 мл вода. Изстива и се приемат по 2 ч.л. веднъж на ден;

б) 500 г мед се смесва с 20 г сяра за пиене. Взема се веднъж на ден по 1 ч.л. след ядене. Сместа се разбърква преди всеки прием.

5 рецепта - Стела Желязкова предлага рецепта, която лично е използвала: приемат се 15-20 череши на ден. Пие се чай от черешови дръжки. Една шепа дръжки се заливат с 1 л вряща вода и къкрят на котлона 7 минути. Свалят се и престояват 20 минути. Дневната доза е 2 чаени чаши.

Ябълките смъкват холестерола

Установено е, че при бавно дъвчене на ябълки след 15 мин. се унищожават 90% от микроорганизмите в устната кухина, а след един час всичките.

Ябълките понижават холестерола в кръвта благодарение на високото съдържание на пектин и влакнини. Ежедневната им консумация е отлично средство против инфаркт и други сърдечни заболявания.

Те са полезни не само за децата, но и за хората от всички възрасти, и особено тези над средната, тъй като играят важна роля в регулиране количеството на холестерина в кръвта. Те спомагат за минералното равновесие в човешкото тяло и подобряване на микрофлората, която разгражда в червата онези частици, които не се преработват напълно.

В резюме ябълката:

1. е отлично лекарство за сърцето;

2. укрепва кръвоносните съдове;

3. понижава кръвното налягане;

4. стабилизира кръвната захар;

5. потиска апетита;

6. съдържа пакет от химически съединения, които блокират развитието на рак;

7. ябълковият сок убива инфекциозните вируси.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Корен от ружа при напукани пети 

Уважаеми проф. Мермерски, пиша с молба за лечебни рецепти за напукване на зърната, какъвто проблем има моята снаха и напукване на кожата и петите, което е при мен. Благодаря предварително!

Поздрави! Виолета Димитрова, 63 г., Пловдив

НАПУКВАНЕ НА ЗЪРНАТА

1 рецепта: Поразените места се мажат с пресен сок от моркови.

2 рецепта: 2-3 пъти на ден пукнатините да се мажат с пресен сок от живовляк.

3 рецепта: болните места да се пудрят със стрит на прах цвят от овча опашка.

4 рецепта. 1/2 с.л. семена босилек се поставят в емайлиран съд и се залива с 1 ч.ч. вряла вода. Вари се на тих огън под капак 15 минути. Маха се от котлона и се оставя да престои още 15 минути. Прецежда се. В отварата се намокря ленена кърпа, която се поставя върху гърдите.

НАПУКВАНЕ НА КОЖАТА

1 рецепта: 3 с.л. кора от дъб се заливат с 1 л. вода. Вари се на тих огън под капак 30 минути. Маха се от котлона и се прецежда. С отварата се обливат поразените места.

2 рецепта: 2 с.л. корен от очеболец се поставят в емайлиран съд и се заливат с 2 ч.ч. вода. Вари се на тих огън под капак 30 минути и се прецежда. Отварата се използва за компреси върху поразените места.

НАПУКВАНЕ НА ПЕТИТЕ

1 рецепта: корен очеболец и корен ружа - по 25 г. Прибавя се 500 г краве масло и се вари на водна баня 1 час. мехлемът се втрива вечер в петите.

2 рецепта: 100 г пресен корен от ружа се нарязва на ситно. 2 с.л. от билковата смес се слага в термос и се залива с 2 ч.ч. вряла вода. пие се по 100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

Четете още

Алое лекува киста на щитовидната жлеза

Алое лекува киста на щитовидната жлеза

Прочистете организма от антибиотиците

Прочистете организма от антибиотиците

Има спасение от високото кръвно

Има спасение от високото кръвно

Мед и орехи церят киста на черния дроб

Мед и орехи церят киста на черния дроб

Реклама
Реклама
Реклама