Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9227557 www.bgdnes.bg

Бяла риба като алигатор вадят от яз. "Искър"

Чудовищна слука за Христо Лесев

Хищникът подмамен със силиконова примамка, омаломощен е след позиционна битка

Гигантска бяла риба измъкна риболовец от водите на язовир "Искър". Рядката слука споходи 36-годишния Христо Лесев от град Ихтиман. Трофейната риба тежи 8,5 кг и прилича на малък алигатор.
Хищникът напада по-малки риби. Има широка уста и огромни зъби. Хванат е в района на Шипочанския залив, популярно място за риболов сред въдичарите. Грамадната риба е нападнала силиконова примамка, имитираща малка ранена рибка. Методът е познат още като джигов риболов.

Реклама


"Тази есен често посещавам язовир "Искър" и съм много доволен от резултатите. Ловя основно хубави костури, а измежду тях има и бели риби до два килограма", започва с разказа си щастливецът Христо.
"Точно в този ден реших да сложа по-голяма силиконка. Имах предчувствие, че ще се случи нещо специално. Около 8 часа сутринта, на дистанция около 30 м от брега, ми удари и потегли здраво. Веднага разбрах, че е едра риба. Изобщо не се подчиняваше на усилията ми да я притегля. Поне десетина минути водих позиционна битка, докато я уморя и приближа към брега. Не носех кеп, но моят колега Атанас Тодоров ми помогна с неговия и така свърших работата докрай", обяснява Лесев. Майсторът признава, че не е виждал толкова голяма бяла риба през живота си. Издава и тайната на успеха си.
Ловил е със зелена силиконова примамка с дължина 8 сантиметра и джиг глава 20 грама. За повод е използвал много тънко плетено влакно с диаметър 0,05 мм. Въдицата, която използва Христо, е с дължина 2,40 метра. Той е състезател по риболов на плувка и дори е част от националния отбор на България в тази дисциплина. В любителския риболов най-често се изявява като спинингист. Големи хищни риби хваща още на язовирите "Тополница" и "Веринско".
Бялата риба в язовир "Искър" има добра популация в последните години. По това време от сезона се навърта по дълбоки скалисти участъци в търсене на плячка. Обикновено достига тегло до 10 кг и в много редки случаи повече.


Особено активен хищник е през нощта. Очите на бялата риба са големи и отразяват повече светлина на неосветени места, като отличното зрение е приспособление за нощния лов. Като малка се движи на пасажи, но когато наедрее, става единак. Избягва бедни на кислород води. Женската изхвърля до 500 хиляди хайверени зърна, като размножителният процес започва в края на февруари.


Панирана бяла риба по искърски

Необходими съставки:
филе от бяла риба - 1кг
3 яйца
150 г царевично брашно
4 супени лъжици зехтин
1 лимон
1 кг картофи
пресен копър 2-3 стръкчета
1 чаша бира

Начин на приготвяне:
Измиваме картофите и ги слагаме да се варят. Нарязваме филето на ивици, широки 2-3 пръста. Разбиваме яйцата в купа и добавяме малко бира. Изсипваме брашното в по-дълбока чиния. Намазваме дъното на тава с две лъжици зехтин. Вземаме едно по едно парчетата филе и ги овалваме в брашното, след това в яйцата и отново в брашното. След тази процедура ги слагаме в тавата. Нарязваме лимона на тънки филии и го нареждаме върху филетата. Печем в предварително загрята фурна около 30-40 минути. Сварените картофи нарязваме на филии и ги нареждаме в дълбока купа. Заливаме ги с останалите 2 лъжици зехтин. Нарязваме копъра на ситно и поръсваме картофите.
Когато рибата е готова, сервираме с картофената гарнитура. Върви отлично с бяло вино. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама