Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/13894786 www.bgdnes.bg

Легендата Панайот Панайотов: Том Джоунс ми дава работа

Цял живот съм се стремял да съм като него, но едва ли и 5% съм успял

Кой е той?

Той е "Момчето, което говори с морето". Той е и изпълнителят на "Охридското езеро", както и на "Шопкиня". Миналата година айтоският певец Панайот Панайотов отряза покана от своя колежка към неин концерт с думите "Мижав интерес" към събитието и взриви обществеността. Мигом морският артист направи едноименна песен, в която се включиха актрисата Гери Стоянова, Криско и Дидо от "Дийп Зоун Проджект". Изразът стана запазена марка на музиканта, който на 10 март ще изнесе концерт в столичния "Студентски град", под наслов "Песни за любовта, жените и морето" - най-хубавите неща според Панайотов. На събитието той ще представи и най-новата си песен "Магдалена", създадена в памет на създателя й, хърватина Оливер Драгоевич.

- Г-н Панайотов, с оглед на всички трусове през последните години - коронавирус, война, земетресения, чести избори, вас кое ви тресе най-много?

Реклама

- О, отношението ми към политиката и политиците! В лицето на държавниците ни единствените хора, в които имам доверие и мога да застана, засега са президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова. И ги подкрепям, защото са най-праволинейни и вдъхващи доверие и спокойствие. Не съм пасивен, не съм откъснат от политическия живот в милата ни родина, гласувам доверие на тези две личности.

- Това ли е по-важно днес - личността на човека?

- Винаги гласувам за личността. Обръщам внимание на конкретната работа на хората като индивидуалност. Същото е като с музиката - това не е просто едно понятие. И в годините си имам идоли, които не се променят и не изневеряват на себе си.

- Някой от тях разочаровал ли ви е?

- Те са вълшебници и магьосници и в годините са постоянни. Музиката им не се променя и затова са влезли дълбоко в сърцето ми. Някои от тях са мои учители и ми дават хляба в ръцете. Като Том Джоунс например. Аз пея негови песни, затова буквално той ми дава работа. И, да, няма да крия, че цял живот съм се стремял да бъда Том Джоунс, но едва ли повече от 5% съм успял. За сметка на това съм 100% Панайот Панайотов.

За съжаление, макар и да бях на първия му концерт у нас през 2013 г., не успях лично да се срещна с идола си. Прекалено високо е, не мога да стигна дотам дори и протегнат.

- Музикалните идоли не ви разочароват. А някой от политическите успял ли е?

- Вярно, че Том Джоунс е далеч и дори да ми се разсърди, няма как да имаме конфликти. В България предпочитам да спазя морална хигиена и да не ги назовавам поименно, за да си спестя неприятности.

Реклама

Музикалните идоли в моите очи са много по-висша класа и не може да има сравнение с родните ни политици. Изключено е! Да, те присъстват тук, в живота ми. Но аз съм се отдал изцяло на музиката и гледам на музикантите като на висши същества. Те са светли души и тук, сред нас, и горе, като се преселят в Астрала. Във всяко следващо прераждане са светли. Макар и да не познаваш лично някой музикант, да не си го виждал с очите си, дори, не можеш да имаш никакво съмнение в него. Той е светла душа и не може да има ама никакво съмнение и колебание - Бог така го е създал. Докато политиците са съвсем други "зодии".

Така че гарантирам за тези музиканти, които аз познавам, и съм 100% убеден! И не ми е приятно да го кажа, но българските музиканти сме друга категория. Животът някак си така ни е завъртял, че сме доста ограничени, но не знам на какво се дължи това. Музиката е необятно вълшебство, което не може да се изрази с думи. Затова за мен музикантите са номер 1!

- А това да "не сме стока" за кого важи?

- По презумпция тук водим много труден живот. Като се обърна назад в историята ни, винаги е било така. И не се променя. Кармата ни българска е такава - да водим труден живот. А музиката не се създава в трудности, лишения, битови недоимъци. Изключено е! Който говори по този начин, лъже! За да твориш музика, да пееш, свириш и композираш, задължително трябва да бъдеш задоволен, да нямаш никакви генерални грижи, в битово отношение да бъдеш задоволен, каквото и да означава това. Тогава излизат чудесни неща.

Само като сравня големите западни концерти, които следя, с нашите... Ами разликата е от тук до небето. Това не е случайно и е "наредено" от Онзи отгоре така да бъде. Колкото и да се взирам в лъкатушенето на историята, в моята родина винаги е било така - оскъдно музикално присъствие. Никой от певците ни не е направил голям и завладяващ хит от световна величина с малки изключения. Всички сме само интерпретатори!

- Защо така мислите?

- Защото в момента животът ни отива надолу. И сме в музикална мизерия. Някой може да каже, че съм скептик. Нека казва каквото си иска. Никой не ме интересува! Освен това - "някой, някъде, нещо, на някого казал" не ме засяга. Интересува ме само какво е казал Бог.

И не, не съм песимист, реалист съм! А и зодията ми е такава - Овен. И като се каже нещо - край, никой не може да ме разубеди. От доста време съм на професионалната музикална сцена - цели 48 г. Затова с основание имам собствено мнение, което изразявам и не натрапвам никому. За себе си съм прав. И не си правя илюзии, че може да стане нещо фрапиращо и променящо и да излязат големи музиканти, концерти, светът да заговори за българската музика...

- Да не забравяме Марин Големинов, Любомир Пипков, Георги Атанасов, Панчо Владигеров...

- Да, имаме много големи имена. Но говоря за световен мащаб. Така, както Били Джоел е завладял света с песните си, които всички знаят и пеят. Кой е нашият Били Джоел?

Музиката няма граници. Направи я, изсвири я, изпей я, пък ако е качествена, ще се оцени. Но ние само повтаряме и сме интерпретатори на големите хитове. Единственото, в което съм убеден, е, че имаме прекрасни, качествени гласове. На нашата благословена българска земя под нозете ни има невероятно талантливи хора. Затова ще ми е безкрайно мъчно, ако България демографски се разпадне и изчезне като нация.

Ще има останали претопени хора, но няма вече да са българи. Ако, не дай боже, това стане, трябва да се знае, че на тази земя се раждат невероятни интерпретатори, за чиито гласове Господ е направил светло дело и те са разпознаваеми.

Темата не ми е чужда. Каквото ми е дадено, го използвам в моя и полза на хората, които ме слушат. Защото казват за моя глас, че е специфичен, запомнящ се и неможещ да се сбърка. На мен това ми стига. Това хич не е малко! Благодаря му на Създателя и за това!

Снимка: Личен архив

Четете още

Панайот Панайотов пред "България Днес": Годината на Заека ще е успешна за мен

Панайот Панайотов пред "България Днес": Годината на Заека ще е успешна за мен

Не пускат новата песен на Панайот

Не пускат новата песен на Панайот

Излъгаха по телефона Панайот Панайотов

Излъгаха по телефона Панайот Панайотов

Панайот Панайотов атакува и Тони Димитрова

Панайот Панайотов атакува и Тони Димитрова

Реклама
Реклама
Реклама