Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/14470947 www.bgdnes.bg

Максим Генчев бяга в Русия?

Напускам България, много омраза се изля срещу филма ми за Ботев, оплака се режисьорът

"Дискриминацията срещу мен заради филмите "Дякон Левски" и "Ботев" и блокирания от БНТ законно спечелен проект "1349", посветен на цар Александър, определям като политизирана проява на фашизъм! Имам два варианта: политическо убежище в страна извън ЕС, досещате се коя, или "емигрант" в собствената си родина!", изригна в социалката си Максим Генчев.

Реклама

Бившият кадър на Пазарджишкия театър отнесе много критики в медиите и хейт в социалните мрежи заради лентата си за Христо Ботев, въпреки че премиерата й в столичното кино "Люмиер" миналата година бе уважена от президента Румен Радев.

Преди няколко месеца актьорът режисьор се включи в тежък обяснителен режим с шефа на БНТ Емил Кошлуков, който обяви, че националната медия няма достатъчно пари в бюджета си за филма на Генчев "1349". Политическа нотка в скандала вкара анонсираното участие на дъщерята на държавния глава - Дарина Радева, в главната роля. Пред "България Днес" режисьорът на "Ботев" опроверга думите на Кошлуков, че проектът е спрян.

"От БНТ поискаха Дарина Радева за ролята на Сара в "1349". Но има поне още 10 момичета, претендентки за трите роли", прехвърли топката към "Сан Стефано" 29 Максим Генчев. Той заключи, че "дъщерята на президента е вкарана в политически спекулации" и това е изключително непочтено.

"Замесиха това дете с политическа цел. Сякаш президентът ще ми помогне с 280 000 лева от БНТ. Това е просто нелепо! Не е дори глупост, това е пропаганда, че аз не бива да правя филми", възмути се пред изданието бившият актьор.

През последните няколко години върху главата на Максим Генчев се изсипаха куп несгоди. Той погреба баща си, полковника от Гранични войски Генчо Колев, който години наред бе почти неподвижен след прекаран инсулт. През 2021 г. от инфаркт си отиде брат му - писателят Евгени Генчев, чиито новели Максим се опитваше да филмира още докато брат му беше жив. Преди три месеца пък режисьорът изпрати в последния й път и майка си. 87-годишната жена намери покой в новото гробище на Елин Пелин, където Генчев живее от няколко петилетки заедно с втората си съпруга и общия им син Матей.

Реклама

Актьорът режисьор не уточнява какво разбира под "вътрешна емиграция". Дали възнамерява да се изолира от света, рисувайки картините си, като своя колега Иван Иванов, оттеглил се веднага след пенсионирането си в къщата си в Оборище? Или ще престане да роптае публично за "злата съдба на българския народ, продаден от алчни политици"? Колеги на Максим обаче смятат, че режисьорът е прекалено емоционален, за да се отдаде само на "вътрешната съпротива", с която толкова спекулират конформистите в живота и професията. Засега единствен той знае отговора на тези въпроси.

Въпреки нападките си срещу родния политически елит самият Максим успя да подепутатства като народен избраник от движението "Изправи се! Мутри вън" в 45-ото НС. Но и то се оказа тясно за размирния му нрав.

"Като учредител на гражданска платформа "Изправи се, България" през 2019 г. с омерзение напускам. Поради нахлуване на паразити, службогонци и всякакви политикантски отпадници в движението", обяви "развода" си с Мая Манолова бившият актьор.

Четете още

Максим Генчев замисля филм по "Опълченците на Шипка"

Максим Генчев замисля филм по "Опълченците на Шипка"

Максим Генчев: БНТ поиска дъщерята на президента

Максим Генчев: БНТ поиска дъщерята на президента

Реклама
Реклама
Реклама