Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/14571212 www.bgdnes.bg

Как да изберете най-добрия акумулатор за мотоциклет: Съвети и насоки advertorial icon

Както при леките автомобили, така и при моторите, електрическата система е тази, която осигурява запалването, подаването на ток към двигателя и дава мощност за системите за комфорт и светлини. Тези системи не биха могли да работят без акумулатор, който да свързва електрическата верига, да събира енергия по време на работа на двигателя и да я използва, когато стартерът има нужда.

Кога трябва да подмените акумулатора на вашия мотор?

Издръжливостта на всяка батерия се обуславя от броя на циклите на зареждане и разреждане, изправността на агрегатите, с които е пряко свързан, като стартер и алтернатор, и правилната му експлоатация и поддръжка. Особено през зимния сезон, когато моторът често не се кара за дълъг период. Тогава той трябва да бъде демонтиран и съхраняван на стайна температура, като най-добре да бъде зареден наполовина от капацитета си.

Признаците, по които ще разпознаете, че е време за нов, могат да бъдат няколко. Най-точно се определя с помощта на измервателна техника, като мултицет или тестер за батерии. Когато дори и след цикъл на зареждане, акумулаторът не може да достигне необходимите му в покой 12,6 V, това значи, че животът му е към своя край. Ако не разполагате с нужната техника или не знаете как да измерите, но след команда за стартиране това не се случва или въртенето е по-мудно, е редно да проверите неговото състояние.

Как да изберете най-добрия акумулатор за вашия мотор?

В ерата на технологиите доста лесно може да съберете информация кой продукт е подходящ за мотора ви, напомнят от онлайн магазин Maxcar. Може да получите съвети за избор от най-различни места като интернет или приятели, но има няколко фактора, които не трябва да пренебрегвате:

  • съвместимост с вашия мотор – проверете какви параметри дава производителят по каталог и по-възможност ги спазвайте. Това ще намали до минимум риска от грешка и вграждането на неподходящ акумулатор, напомнят от онлайн магазин Макскар;
  • технологията на производство – има доста варианти, на които може да се спрете. Едни от тях са класическите оловно-киселинни батерии, които се отличават със сравнително ниска цена. Още по-добър избор са новите литиеви батерии, които притежават висока цикличност на брой зареждания и са продукт на последните иновации. Най-разпространена в последните години се наложи AGM технологията, която не изисква никаква поддръжка. Тези батерии са сухо заредени и силно устойчиви на утечки, осигуряващи висок стартов ток дори и при ниски температури;
  • производител и дистрибутор на акумулатори за мотоциклети – важно е да заложите на доказана марка. Не правете компромис с качеството. Още повече, че в днешно време на пазара има доста решения на добри цени. Поинтересувайте се и от репутацията на доставчика, на който сте се спрели.

Точният избор на батерия и правилната му експлоатация, както и редовна поддръжка на мотора, са факторите, които ще удължат живота на избрания продукт, добавят от Макскар.

Реклама
Реклама
Реклама