Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/14873777 www.bgdnes.bg

Веселин Маринов: Пак осакатиха културата, ще затрият държавата!

Творците само трябва да просим, това е краят ни като нация, категоричен е и Етиен Леви

Нова резачка за българската култура!

В парламента е направено предложение и без това ниския бюджет за култура да бъде допълнително орязан. Той ще бъде намален от 0,6% от общия бюджет на 0,4%. Това стана ясно от думите на председателя на Съюза на артистите в България, актьора Христо Мутафчиев. Както може и да се очаква, артгилдията съвсем не е доволна от подобна възможност.

Реклама

Сиромах човек - жив дявол! Народът ни беден, държавата - слаба. И всичко, което намалява духовността и културния ни живот, е много лошо!“, твърди омайникът на дамски сръца, певецът Веско Маринов. Според него държавата ни ще се унищожи, ако това се случи.

Същото е мнението на всички, които споделиха мисли по този въпрос.

Възмутително! Това наистина ли е сериозно? Защо хората на културата все трябва да просят? Ако нацията позволи това да се случи, е началото на края ѝ!“, разпени се и певецът Етиен Леви.

Макар и да не иска да се меси в работата на правителството, актьорът от Сатиричния театър „Алеко Константинов“ Славчо Пеев е на мнение, че за култура парите не бива да се пипат, които и без това са нищожни и малко.

Откакто се помня, говорим, че образованието и културата са изключително важни и трябва да вървят ръка за ръка, защото инвестицията в тях е инвестиция в нацията“, каза музикантът и актьор Калин Вельов, за когото намаляването на бюджета не е добър знак.
За художника и гримьор в предаването „Като 2 капки вода“ Стиляна Узунова това означава смърт за нацията и обществото ни, което е оставено на кота нула. „Затова няма култура, образование, обикновени елементарни и правни системи, които да защитават човешките права“, смята тя.

За режисьора на филмите „Летовници“, „Като за последно“, „Чичо Коледа“ и т.н. Ивайло Пенчев би било повече от обидно, ако бюджетът за култура бъде намален, и допълни още, че: „Културният сектор винаги е бил последната дупка на кавала и най-малкото триъгълниче в тортата за разпределение на бюджета“.

Шефът на артистите у нас Христо Мутафчиев в типичния си сатиричен стил коментира за „България Днес“: „Намаляването било, защото според управляващите вътрешният брутен продукт се вдигал и ако сме си останели на 0,6%, ще трябвало да вземем много, много пари едва ли не. И те затова искат да ни намалят на 0,4%, за да се върнем на досегашните си средства. Поведението на хората в парламента показва отношението им към народа ни“, каза той.

Водещият в ежедневното предаване за култура по БНТ и сценарист на лентите „Снимка с Юки“, „Жълт олеандър“ и др. Димитър Стоянович обърна внимание на темата от друг ъгъл. „Ако е вярно, то се повдигат много важни въпроси - защо се случва това и способен ли е културният сектор да усвоява отпуснатите му пари“, разсъждава журналистът и син на актрисата Ани Бакалова Дими. „На пръв поглед подобен акт изглежда като гавра. Но трябва добре да се види може ли „просто ей така“ средствата за култура да се вдигат, респективно намаляват, при положение че разпределените ѝ пари изглежда трудно се усвояват, първо. И второ - няма смисъл да се променят автоматично финансите за култура, ако нямаме достатъчно голяма и добре подготвена културна администрация и добри мениджъри, които да управляват правилно средствата за този сектор“, смята Стоянович.

Четете още

Веселин Маринов станал певец в окопите

Веселин Маринов станал певец в окопите

Певецът Веселин Маринов: Не сме във вражда с Рачков!

Певецът Веселин Маринов: Не сме във вражда с Рачков!

Реклама
Реклама
Реклама