Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/15012934 www.bgdnes.bg

БОМБА! Жена играе Путин в Народния театър

Жена ще влезе в ролята на Владимир Путин в постановката "Хага", която поставя на българска сцена гениалния режисьор Галин Стоев. Той вкарва образа на руския ръководител, но опита да запази в дълбока тайна кой артист ще влезе под кожата на подпалвача на най-зловещата съвременна война, разтърсила световния мир. Е, мистерията вече е разкрита. Това е талантливата актриса Радена Вълканова.

Самата тя не пожела да коментира идеята на режисьора, но е щастлива, че отново е сред избраниците на Стоев. Това не е първата й роля, която играе в негова постановка.
"Галин Стоев е режисьор, чийто постановки според мен не си приличат. Това е много ценно качество. Второ - през всички тези години, аз като актриса и той като режисьор, не сме спирали да работим и с други екипи. Всеки от нас се развиваше и обогатяваше по този начин професионално. Трето - мисля, че с него съм създала едни от най-силните си роли: Груша в "Кавказкият тебеширен кръг" на Брехт, Хана в "Аркадия" на Том Стопард, Саша от "Кислород" на Иван Вирипаев. Галин Стоев ми се довери за много и сериозни проекти, участието, в които ме направиха актрисата, която съм сега. Театърът на Галин Стоев е интелигентен, емоционален", признавала е в интервю Радена.


Вълканова е една от най-силните актриси в Народния театър. Тя не е първата, която влиза в образа на мъж на сцената.
Две от най-популярните актриси на варненския куклен театър - Вера Стойкова и Диана Цолевска направиха същото преди време и дори бяха номинирани за награди "Аскеер". Койна Русева пък спечели миналата година "Икар" в образа на Воланд в постановката на Николай Поляков - "Майстора и Маргарита".
"В нашата професия няма пол - играеш всичко. Аз съм благодарна за всички превъплъщения на сцената", казва Койна. С думите й е съгласна и Радена.
"Провокират ме добре написаните текстове. Те отключват в мен конкретни чувства, мисли. Тогава имам усещане за образа. Има пиеси, които след първи прочит, в мен пораждат чувството, че веднага мога да изиграя ролята. Без да си задавам въпроси. Започва търсене. В такива моменти чувствам, че не ми е необходимо да се позова на особена предистория. Важно е да мога, докато чета текста, да усещам образа. В други случаи заедно с режисьора търсим пътя към ролята. Предпочитам нещата да се изясняват чрез играта, не чрез приказки и разсъждения. Да играя, не да говоря", споделя Радена в интервю. През годините, в които играе не винаги е била доволна от разпределението на роля, която трябва да изиграе. Но ролята на Путин несъмнено ще е една от най-силните в живота й.
В пиесата на украинската авторка Саша Денисова "Хага" е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната, която тече вече повече от година в Украйна. В текста се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, като в истински политически театър.
"Закъсняла е пиесата, знам, но това е, което аз мога да направя със средствата, с които работя", сподели на пресконференция Галин Стоев, който си е взел неплатен отпуск, като измолил за него от френското министерство на културата. "Мотивацията ми беше, че аз не можех да продължа, ако не го направя. Мисля, че щеше да ми е противно да се гледам в огледалото, ако не го направя", каза Стоев. "Този текст е смесица от документални парчета текст", обясни режисьорът. И разказа, че въпреки тематиката пиесата не е ужасяваща, а много смешна. На сцената ще има 10 персонажа, които са реално съществуващи лица, и още 5, които са измислени. "Хага" е фантасмагорична реалност, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото ежедневие, унищожено от войната. Детското въображение разиграва на сцената трибунал (вероятно Хагски) срещу военните престъпления, в който банално-митични персонажи очакват своя процес.
"В ролята на детето е Кремена Деянова - студентка трети курс. Тя е млада актриса, която ще бъде утрешна звезда на българския театър и кино", допълни Стоев.
Премиерата на постановката се очаква да е на 19 септември. Представлението е политически театър. Галин Стоев е един от малкото режисьори у нас, които споделят позицията си недвусмислено относно войната Украйна - Русия. Той посочва, че войната в Украйна е джихад, а героят и лидер на света в момента Володимир Зеленски е интелектуалец, актьор. В постановката му участват: Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Деян Донков, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев, Пламен Димов.

Четете още

Режисьорът Галин Стоев: Навеждането пред руснаците е срам!

Режисьорът Галин Стоев: Навеждането пред руснаците е срам!

ЗЛОВЕЩО! Путин влиза в Народния театър

ЗЛОВЕЩО! Путин влиза в Народния театър

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама