Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/15677199 www.bgdnes.bg

Разкрилият скандала с Емили Тротинетката в мола: Този, който я направи известен, да поеме отговорността

КОЙ Е ТОЙ?

Милен Стаматов - Готи е роден през 1995 г. във Варна. Завършил е Военноморското училище "Никола Вапцаров", но се занимава с частен бизнес, който не е наследен, а самият той е развил. Създател е на фондацията "Малки герои", която подпомага деца със СОБ, с церебрална парализа, с изостаналост и различни други здравословни проблеми.

През пролетта на тази година името на младия варненец нашумя като "човек инстанция", защото по негов коментар в социалните мрежи за клипа с гаврата в пловдивски мол над 21-годишния Денислав Делчев, прокуратурата се самосезира, а организаторите и участниците във видеото - Тошо Куката, Петко Чеченеца и Емили Тротинетката, се озоваха с повдигнати обвинения в ареста на Второ РПУ в Града на тепетата.

Реклама

- Г-н Стаматов, как попаднахте на клипа, в който Тошо Куката, Петко Чеченеца и Емили Тротинетката се гаврят с 21-годишния Денислав Делчев в пловдивски мол?

- Абсолютно случайно. Намирах се в родната си Варна, у дома, и докато бях във фейсбук, попаднах на лайв, излъчван от самите тях, с даденото провинение или, по-точно, престъпление.

Направи ми впечатление, че повечето хора всъщност под всякаква форма си правеха шеги със случващото си, като явно го намираха за нещо забавно, смешно, комедийно... Само че аз го приех по друг начин, по-скоро лично. И понеже фейсбук има опция, когато засече насилие или нещо от този род, да сваля клиповете, но аз успях да сваля. След което го препубликувах с идеята просто да покажа до какви низини дъна достига нашето общество и на какво са способни хора, водени от идеята да добият популярност. След това в само за няколко часа доста хора реагираха на случващото се. Това се случи вечерта. А на сутринта вече много потребители на фейсбук се бяха свързали с мен. Един от тях беше жена, която се представи за бивша учителка на Денислав. Всъщност информацията, че той е със специални образователни потребности дойде от нея. Тя ми обясни, че момчето е лесно манипулируемо и едва ли се касае за доброволно участие във въпросния клип. Помолих я, ако има някаква възможност, да ми намери контакт с майката или бащата на Денислав. Учителката каза, че ще направи всичко възможно. Така и стана. Даде ми номера на майката, тя, като всяка майка, беше абсолютно афектирана от случая, даже в началото подходи малко недружелюбно, даде ми номера на бащата на момчето, свързах се с него. Той беше на работа, но аз го попитах какво смята оттук нататък да предприеме като действия - правни, адвокати, дела, обезщетения... Той ми каза, че има и друго дете, което е болно от тежка форма на диабет. Обясни ми, че няма финансова възможност за наемане на адвокати и водене на дела, а ако има пари, ще помогне на болното си дете.

- И тогава решихте да използвате безплатния вариант - жалба до прокуратурата?

- Не, аз му предложих да се чуем след половин час, защото до това време ще съм му намерил адвокат, а ако не е съгласен да работи безрезервно с него в полза на на семейството, аз и мои съмишленици ще поемем разноските по делата. Казах му да ми даде банкова сметка, като доста хора се включиха в инициативата и поискаха да дарят средства, дори преди още да има такава сметка.

- Имаше ли вариант да започнете с частно наказателно дело?

Реклама

- Да, но прокуратурата много бързо се самосезира , след като изтече този видеоматериал, след като нашумя, след като още в същия ден аз проведох над 100 разговора с различни медии... Всеки искаше да покаже какво създадоха самите те. Защото авторите на клипа станаха популярни благодарение на две от трите големи медии, бяха канени всяка сутрин, всеки предиобед... Аз им казах: "Вие ги създадохте, вие ги направихте известни, сега е време и да си поемете отговорността". В същия ден намерих адвокат Димитър Киров, който сега се е заел безрезервно и със случая "Дебора", зверски нарязаното с макетен нож момиче от Стара Загора.

- Но много от тези случаи за разлика от скандалния клип в пловдивския мол протичат при затворени за медиите врати, често пъти участниците в тях, и извършителите, и потърпевшите, не са известни на обществото... Как при това положение прокуратурата ще бъде "активирана" да се самосезира, дори не толкова бързо?

- Съгласен съм, смятам, че тези органи в държавата, като прокуратура, като съд отдавна не функционират правилно. И последният най-показателен пример е случаят с Дебора. Защото се случва нещо един месец, преди медиите да дадат шум и прокуратурата да заработи. Когато нещо се излъчи и стане популярно за широката общественост, има един натиск над прокуратура, над съд, над цялата гилдия, те са до стената опрени и няма начин да не реагират на това обществено недоволство... Има обаче и нещо друго. Нека да не забравяме, че през последните 10-15 години има налагане на едни нови норми, на ново нормално, защото за никого не е тайна, че по големите български телевизии са се излъчвали кадри как съпруг си разхожда жената на каишка в центъра на Слънчев бряг, дори няколко бяха тези случаи. Има един морален упадък. Няма ограничения, всичко се приема за нормално, щом медиите го показват в праймтайма. Ние в момента си берем плодовете на това, което медиите създадоха. И сега се опитват да заемат правилната страна, но там за мен става въпрос за интереси.

- А какво ви насочи към случая с Дебора, г-н Стаматов? Вие сигурно виждате в него вече един връх на жестокостта, която очаква да остане безнаказана?

- Изключително бързо започнахме да виждаме това лошо, което бе създадено у децата и в последните поколения. И тук големият проблем е и образователната система, и семейната среда. За да се създаде човек като Георги от Стара Загора, като Емили са виновни тези два фактора. Социалните мрежи обаче също оказват влияние, в тик-ток, в инстаграм такива неща се пропагандират като бърз трамплин да станеш известен. Ако бъдеш лош, ако се държиш зле, ако използваш нецензурен език, това ти е трамплин да станеш известен за два дни реално. Лица като Георги имат едно чувство за жестокост, за безнаказаност, защото аз нямам обяснение защо са направени толкова много разрези по тялото на Дебора. Да си го кажем директно - ако няма нещо психопатно при него, още при първия разрез, при първото бликване на кръв човек изпада в един амок, в ступор, а тук говорим за целенасочено рязане, продължително, ти съблюдаваш какво извършваш, наясно си...

- И изведнъж такава трансформация!

- Чух още в първите дни след случая от жена от шоубизнеса, която е била негова учителка, че Георги всъщност е бил доста добро дете в училище. Тази трансформация според мен след напускането на образователното заведение, излизането на улицата и попадането в едни среди, неслучайно се казва с каквито се събереш, такъв ставаш, може да бъде обяснена. Склонен съм да вярвам на източника, че наистина Георги е бил добро дете. Но само дете. След това се е увлякъл в лошото, в неправилните среди, повлиял се е по някакъв начин от тях, но със сигурност трябва да имаш нещо психопатно, за да извършваш с продължителност такива действия. Това е гавра, това е абсолютно садистично поведение!

Четете още

ЕМИГРИРА! Емили Тротинетката ще бръмчи в Италия

ЕМИГРИРА! Емили Тротинетката ще бръмчи в Италия

Тошо Куката притеснявал момчето, заснето като куче, след като излязъл от ареста

Тошо Куката притеснявал момчето, заснето като куче, след като излязъл от ареста

Реклама
Реклама
Реклама