Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/17733561 www.bgdnes.bg

Любимата певица на Тато Ана-Мария облече носия на 125 години

Ана-Мария, една от любимите народни певици на бившия Първи в държавата Тодор Живков, облече носия на 125 години за новия си видеоклип "Шопска сватба". Семейната реликва се пази повече от век в дома на изпълнителката и е принадлежала на бабата на Ана-Мария. Носията е извезана около 1900 г.

"Съхранявам тази дреха много ревностно, защото тя е свещена връзка с моите корени, с моите предци - споделя певицата. - Първите си уроци по пеене получих именно от моята баба Мира. Тя също е певица и пее в дует в спектаклите на Никола Анастасов."

Реклама

Любопитното е, че талантът на Ана-Мария е забелязан от Тодор Живков още докато тя е съвсем малко момиче.

"Всичко започна на едно тържество в читалището на Панчарево, на което

беше поканен и Тодор Живков - връща се назад в спомените Ана Мария. - Тогава бях на пет години, участвах във фолклорен спектакъл, представящ песните и традициите на шопския край. Актьорът Никола Анастасов също беше част от представлението. Тодор Живков много е харесал изпълнението ми. Този ден промени съдбата ми, защото започнах редовно да пътувам в страната и чужбина с правителствени делегации. Живков много харесваше една шопска песен "Пременил се е Каменчо" и често ме молеше да я пея."

След като дълги години живее в чужбина Ана-Мария се завръща в родината и продължава да твори. "Шопска сватба" е нейният нов видеоклип и в него тя разказва как в миналото е протичала традиционната сватба в този регион на България.

"Записах песента още преди 17 години, тя е от репертоара на Павлина Горчева - споделя Ана-Мария. - Но реших сега да представя моя нов прочит, защото смятам, че тогава фолклорът не вълнуваше хората толкова, колкото сега."

"Изпълнението на акордеон е на Митко Балджиев, като за съжаление това е последното му свирене, тъй като няколко дни след това музикантът напусна този свят", разказва тя.

Песента „Шопска сватба" е висш пилотаж за вокално изпълнение и малко от певиците посягат към нея и към бавни шопски песни като цяло. Орнаментиката е трудна, а текстът задължително трябва да се преживее, за да докосне слушателя.

"Вярвам, че аз съм се справила и че песента и клипът ще донесат много истински емоции на ценителите на нашия фолклор!", откровена е изпълнителката, която преди няколко месеца развълнува меломаните със своя въздействащ прочит на "Я кажи ми, облаче ле бяло".
Лентата е снимана в китното село Габра до Елин Пелин. Участие вземат и танцьорите от ТК "Витоша", които също са облечени с автентични стари носии.

Четете още

Детето чудо на соца Ана Мария с изповед: Живков ме заведе да пея пред Митеран и Фидел Кастро

Детето чудо на соца Ана Мария с изповед: Живков ме заведе да пея пред Митеран и Фидел Кастро

"Облаче ле бяло" звучи във филм от Нова Зеландия

"Облаче ле бяло" звучи във филм от Нова Зеландия

Реклама
Реклама
Реклама