Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/18200689 www.bgdnes.bg

Рок певицата Милена: Компютрите не дават душа на музиката

Аз абсорбирам живота и го произвеждам в песен 

КОЯ Е ТЯ

Милена Славова, по-известна само като Милена, е пънк/рок певица. Родена е на 24 февруари 1966 г. в София. Бунтарката на музикалната ни сцена е известна с непокорния си дух, а сред най-хитовите й песни са "Истина", "Ха-ха" и "Защо".

- Милена, стартирате кариерата си на много ранна възраст. С какви трудности се сблъскахте като жена, занимаваща се с рок музика в България?

Реклама

- В онези години всичко се правеше трудно. Нещата бяха сложни за реализация, все някой зависеше от някого. Беше доста затегнат комунизъм и трудности имаше от сутрин до вечер.

- А какво ви подтикна да се занимавате точно с рок?

- Нищо не ме е подтиквало, идваше ми отвътре. Винаги съм правила това, което чувствам, не съм гонила кариери и не съм стояла пред огледалото да се правя на някого. Просто нещо от само себе си ме тласкаше към рока.

- Харесва ли ви българската музика в момента? Качествена ли е?

- Имам една забележка към новата музика и тя е, че компютрите душа не дават. Личи си в песните, защото не могат да грабнат публиката. Масово хората се оплакват, че музиката не им харесва. Това е така, защото е направена комерсиално, без капка душа, само визията е докарана, на звук също, но не ти казва нищо самата песен и рядко ще си я пуснеш да я слушаш отново. Иначе има страшно много звезди вече - певци, певици, постоянно се бълват нови лица, но от към продукция е много зле положението.

- А жив ли е рокът в България?

- Рок музиката я е имало и винаги ще я има. Не трябва да се приемат за критерий някакви хора, които нямат вкус и слушат всичко, не защото разбират от музика, а понеже са им казали, че това е модерно. Те днес харесват едно, утре трето и не са мерило, понеже не разбират. Това е все едно да ядеш всякакъв вид храна, просто за да си напълниш корема, без да знаеш какво консумираш.

- А бихте ли окуражили младите хора да се занимават с този стил у нас?

- Разбира се. Аз правя фестивал в подкрепа на младите рок музиканти вече 14 години и много от групите, които са се явявали там, вече имат концерти и хубави продукции, които се въртят по радиата. Така че и аз имам принос и се радвам, че има групи и желаещи. Разбира се, не всички от тях стават, има такива, които са доста в началото и трябва да се поотракат. Конкурсът е за кандидати от 12- до 33-годишна възраст - това са хора, които пишат собствена музика и свирят уникално. Давам им сцена, хъс, стимул и ги подкрепям, с каквото мога.

Реклама

- А защо не се обръща внимание на тези таланти, а се комерсиализира посредствената продукция?

- Първо, медиите въртят това, за което им се плаща. Това е практиката от Запада - една компания си набелязва някого, от когото иска да направи звезда. Купува му песен, прави я с поп звучене и започва да я върти по радиостанциите и понеже хората не знаят за тези неща, си мислят, че това е музиката. Има много групи, които имат страхотни песни, но никой не им обръща внимание, защото нямат нито познанията, нито контактите, нито парите, за да се въртят нещата. За съжаление радиата са комерсиални, може би с изключение на едно-две, които помагат на рока, но всичко друго е комерс.

- Вашата песен "Истина" е една от най-докосващите в българската музика. Какво ви вдъхнови да я изпеете и преживяна ли е емоцията в нея?

- Разбира се, че е преживяна. Всички песни, които създавам, са такива, защото това е част от моята душа, от живота, който водя, и от чувствата ми. Това, което се случва около мен, по някакъв начин го абсорбирам и го произвеждам под формата на песен.

- А за какво най-често ни съди сърцето?

- Сърцето ни съди за това, което правим против волята си, защото някой ни е казал, някой ни е принудил нещо да направим, или сме послушали хората в дадения момент и сме се поддали на някакво външно влияние. И след това съжаляваме и страдаме за изпуснатите моменти, но няма връщане назад.

- Вие самата сте жена бунтар, която изразява себе си и своето творчество и чрез визията си. Какво бихте посъветвали едно младо момиче, което иска да се облича по-нестандартно, но се страхува от хорското мнение?

- Наистина съм човек на по-различната визия, но ще дам един съвет на дамите - трябва по такъв начин да си подбират облеклото, така, че да не ги бъркат с хора от друга професия. Тоест, ако си търсиш сериозен приятел и човек, с когото да имаш бъдеще, трябва да се обличаш по подобаващ начин, а не да приличаш на уличница. Ако търсиш секс, просто си слагаш джуки, перуки, мигли и така се представяш пред обществото, че те приемат точно за това, което виждат. Разбира се, зависи какво искаш да получиш отсреща.

- Скоро отминаха изборите, на които българите масово отидоха за гъби. На какво се дължи тази ниска активност?

- Хората виждат, че и да гласуват, и да не гласуват, няма значение, защото се въртят далавери. Много от българите не вярват вече на политиците, не вярват на гласуването и че това, което се случва, е честно, обидени са на цялата система. В България ситуацията е такава, че просто се въртим в един кръг от известно време и не се мисли за хората, защото в крайна сметка тази държава е наша, не е на политиците.

- Какво трябва да се промени, за да живеем в една по-хубава държава?

- Корупцията. Тя е в такива размери, че и в музиката, а и във всички други сфери, като се опитвам да правя разни неща, просто ми става лошо. За съжаление се върви на още по-зле, но хората, като нямат вяра и мотивация, така става.

Четете още

Певицата Милена Славова гледа шест кучета

Певицата Милена Славова гледа шест кучета

Милена Славова: Дъщеря ми се дупчи навсякъде, ще заприлича на коледна елха

Милена Славова: Дъщеря ми се дупчи навсякъде, ще заприлича на коледна елха

Милена в шок от човешки кости и котки в буркани

Милена в шок от човешки кости и котки в буркани

Милена: Талантите са жертвата във всички риалитита

Милена: Талантите са жертвата във всички риалитита

Реклама
Реклама
Реклама