Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/18483450 www.bgdnes.bg

Актьорът Светослав Добрев: Аз изиграх Тодор Живков!

Българинът участва в италиански филм, Кръстю Лафазанов се отказал от ролята

"Влязох в кожата на Тодор Живков и съм възхитен от уменията му. Той е бил доста сериозен играч в международната политика."

Това казва актьорът Светослав Добрев, който играе Тато в италианския филм на режисьора Андреа Сегре - "Берлингуер - голямата амбиция". Историята е за лидера на Италианската комунистическа партия Енрико Берлингуер. В лентата се появява и Тодор Живков. Филмът ще се излъчи през октомври на международен фестивал в Рим.

Реклама

"Кастингът беше дълъг и сериозен. Търсеше се не буквална прилика с Тато, а предаване на неговите сериозни политически качества. Фактически Живков е бил "гласът" на КПСС в Италия. Той е правил совалките и е влизал изключително дипломатично в тях", казва актьорът.

Добрев влиза в образа на младия Тодор Живков във времето на управлението му - 60-те и 70-те години.

"По време на снимките отношението към Живков беше много сериозно. Когато дойде в България, режисьорът Андреа Сегре направиха НДК все едно се провежда конгрес на КПСС. В ролята на Брежнев също влезе българин - Николай Данчев", уточни още носителят на "Икар" за ролята си на Санчо Панса в "Дон Кихот" в Младежкия театър.

"Влизал съм в ролята на Бай Ганьо, като замествах Геро, бях и Санчо Панса, разбирам от комични роли. Но този смешен образ, който се изгражда за Живков през годините, не е точен, когато става въпрос за неговата младост. Тогава той е бил млад, амбициозен, с лидерски качества. Народът сякаш повече е наблюдавал възрастния Тато и затова някои хора гледат комично на него. А историята, която пресъздаваме във филма, е съвсем различна. Там ще видите един много сериозен Тодор Живков", казва още Добрев.

В лентата се наблюдават дипломатичните качества на нашия бивш управленец, който "нищо конкретно не казва, само дава съвети, без ултиматуми и заплахи, но италианската партия разбира как е "правилно" да се действа", по думите на актьора.

Реклама

"Тогава отношенията между държавите са били доста напрегнати, знаете. Било е важно да се действа внимателно и място за шеги изобщо не е имало. Така че тази ирония, която влагаме, като говорим за Тодор Живков, не е много уместна. Ако наистина беше някакъв тъмен балкански субект, Тато нямаше да се справи в тази международна ситуация. Освен всичко, за да се задържи на власт толкова години, явно човекът има качества", казва още Добрев.

Целият филм "Берлингуер - голямата амбиция" е заснет през миналата есен за около месец, като снимачните дни на нашенеца са били пет. "Снимах в Историческия музей в Бояна и в НДК, иначе е имало снимки из цяла София, както и в Италия."

За целта на Добрев му е сложена перука, за да влезе изцяло в образа на Тодор Живков. "Не беше нужно да съм точно негово копие, но мисля, че се справих", смята актьорът.

За ролята на Живков на кастинг се явил и Кръстю Лафазанов, но се отказал. "Снимките в НДК бяха за мен в ден, в който имам представление в Германия. Но не съжалявам. Знам, че Господ нарежда нещата така, както трябва да бъдат", казва Лафазанов.

Четете още

Готвачът на Тодор Живков се пенсионира

Готвачът на Тодор Живков се пенсионира

Певецът на четвъртите в света Салко Писин: Не взех нито лев за "Пеневата чета"

Певецът на четвъртите в света Салко Писин: Не взех нито лев за "Пеневата чета"

Аня Пенчева с признание пред Гала: Исках да целуна Тодор Живков

Аня Пенчева с признание пред Гала: Исках да целуна Тодор Живков

Гаджето на внука на Фидел Кастро иска среща с Тодор Славков

Гаджето на внука на Фидел Кастро иска среща с Тодор Славков

Реклама
Реклама
Реклама