Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/18523372 www.bgdnes.bg

Актрисата Елена Петрова откри рецепта как децата й да четат

Актрисата ги праща на театър, за да осмислят произведението

"Беше ми трудно да убедя децата си, че трябва да прочетат "Под игото". Още на първите 2-3 страници срещнаха около 50 непознати думи и загубиха интерес към произведението." Това признание направи с огорчение актрисата Елена Петрова, която има зад гърба си десетки филмови и театрални роли. Хубавата Елена, както я наричат в артистичните среди, е майка и на две пораснали деца. Наследниците й Александър и Изабела, които са плод от брака й с гръцкия бизнесмен Аристотелис Фотиляс, наскоро навършиха 19 години, но стоят далеч от светлините на прожекторите. Петрова набляга на знанията и личностните качества на близнаците, а не на наготово сервираната слава "деца на майка си".

"И двамата се отказаха да четат Дядо-Вазовия роман, защото срещнаха трудности да се потопят в историята на сюжета", обяснява актрисата. Тя обаче не се предала и веднага проверила театралния афиш в страната за постановки по български класици. Така започнала да води наследниците си на "Тютюн", "Гераците", "Под игото".

Реклама

"Това е чудесен начин да се провокира интересът на младите хора към българската литература, защото им дава възможност на разбираем език да научат произведенията по различен начин", убедена е Петрова. Разказва, че добре изиграните сюжети събудили интереса на близнаците да се потопят в родното творчество и двамата започнали въпреки непознатите думи с интерес да четат българските класици.

"Не трябва да ни бъде приоритет да променяме творбите на модерен език. Има други начини децата да ги научат. Трябва възрастните хора да влезем в сърцата и умовете на тийнейджърите. Да им напомним за българския дух, който те трябва да съхранят в себе си и да го предават напред. Без това послание всичко ще се претопи и ще изчезнем като народ", категорична е актрисата.

Затова тя съветва родителите, които срещат същите проблеми, да не се предават и да търсят алтернативни начини да запознаят наследниците си с българската литература. "Видите ли, че с четене трудно ще се получат нещата, пращайте децата на театър да гледат различни български произведения или прожекции, ако има заснети филми. По този начин те ще разберат класиците ни", съветва Елена Петрова.

Според Петрова духовността на българина, която според актрисата е водещата сила в народопсихологията ни, въпреки трудностите, които среща днес, трябва да бъде съхранена.

"Надеждата ми е в децата и най-много вярвам в тях. От нас, родителите, зависи какво ще е бъдещето на България, а то трябва да бъде пълно с усмивки, успехи, добрина и човечност", настоява актрисата.

Четете още

Елена Петрова и Катя Паскова се охлаждат с винце

Елена Петрова и Катя Паскова се охлаждат с винце

Елена Петрова с бомба в БТВ: Обичам супер разпаднатите жени

Елена Петрова с бомба в БТВ: Обичам супер разпаднатите жени

Актрисата Елена Петрова: Децата ми не могат да прочетат "Под игото"

Актрисата Елена Петрова: Децата ми не могат да прочетат "Под игото"

Актрисата Елена Петрова е ВРАГ на силикона

Актрисата Елена Петрова е ВРАГ на силикона

Реклама
Реклама
Реклама