Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/1874853 www.bgdnes.bg

Кенеди в любовна афера с красавица от Лом

Дълги години жителите на Лом разказват една история, свързана с гостуването на Джон Фитцджералд Кенеди в града. Това е станало през далечната 1939 г. Бъдещият президент на САЩ пристигнал в Лом с един свой приятел - състудент, няколко седмици преди да започне Втората световна война. Двамата младежи тръгнали да пътуват из Европа и попаднали в България.

Джон и приятелят му се запознали с красиво ломско момиче. Девойката им помогнала да се настанят в малкия хотел "Солун", който в наши дни вече не съществува, но хората над 70-те от града още си го спомнят. Американците я поканили на вечеря и тя приела. Момичето било рядка красавица и изглежда, че главата на бъдещия президент се завъртяла от женската хубост. Служители на хотела твърдят, че след вечерята в стаята си се качил само приятелят на Кенеди. Джон предпочел да прекара нощта навън с красивата българка. На сутринта Джон и девойчето се разделили, като си разменили адресите. Авантюрата на Кенеди обаче доказала още веднъж легендата за красотата на българките.

Реклама

Коя е била красавицата, омаяла Джон Кенеди?

Говори се, че момичето било от местните села, готвело се за кандидатстудентски изпити и поработвало в града. Днес дори името й никой не си спомня.

До наши дни сведения за ломската романтична афера идват и по съвсем официален път. На протоколна среща в Ню Йорк президентът Кенеди разказал спомените си от България пред представителя на НРБ в ООН д-р Петър Вутов.

Кенеди въудошевен споделил, че в Лом паланка е изживял много пубави мигове с едно българско момиче, което не може да забрави. Джон дори се обърнал с усмивка към малкия си брат Робърт Кенеди с думите:

"Не отивай в България с жена си, защото българките са очарователни и пленяващи".

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама