Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/18853928 www.bgdnes.bg

Победителката в "Гласът на България 2023" Надежда Ковачева: Ще уча при Етиен Леви

Най-добрият ми приятел ми беше кавалер на бала 

КОЯ Е ТЯ

Надежда Ковачева е големият победител в десети сезон на "Гласът на България". Родена е на 10 август 2005 г. в град Панагюрище. Пее от малка, а музиката е нещото, което я кара да мечтае. Талантливата певица завърши училище и от тази година започва висшето си образование, но се връща към спомените в класната стая.

- Надежда, за първа година няма да прекрачиш прага на школото на 15 септември. Ще ти липсва ли училището?

Реклама

- Животът си тече и съм готова за новостите, които ще ми се случат. Винаги съм знаела, че ще се стигне до този момент, и съм много щастлива. Вече се местя в София и ще ми е много по-удобно, защото цялата ми работа е в столицата.

- Кой беше любимият ти предмет в училище?

- Историята. Много я обичах, имах прекрасен преподавател и може би той запали любовта ми към този предмет. Иначе завърших хуманитарен профил с история, английски и български. В Панагюрище има малък избор и това беше най-добрият вариант за мен.

- А най-малко любимият?

- Математика, физика, химия. Изобщо не ме бива в точните науки.

- Какво трябва да се промени в училище, за да може на децата да им е по-интересно и да ходят с желание?

- Мисля, че трябва да има повече групи по интереси за учениците, защото по този начин те правят това, което искат, и се насочват към него.

- В твоята гимназия имаше ли такива извънкласни дейности?

- Имаше, но отново бяха свързани с изучаваните предмети. Нямаше музика, което мен не ме удовлетворяваше.

Реклама

- А къде изучаваше пеене?

- От 4-5-годишна пея. В детската градина госпожата, която заместваше преподавателката по музика, ме чу и ми каза: "Искаш ли да пееш", и аз казах "да". Винаги съм обичала да танцувам, да пея. Все още работя със същия музикален педагог от тогава. С нея имаме отношения като на майка и дъщеря, защото тя буквално ме е отгледала - прекарала съм повече време в школата, отколкото вкъщи.

- Абитуриентският бал е най-добрият завършек на училищните години. Ти как прекара твоя?

- Прекарах много хубаво, но мина супербързо. Балът е един хубав момент, за който ще си спомням. Малко е преекспонирана еуфорията около него обаче. Моите съученички започнаха да се подготвят още от зимата - избираха си прически, гримове и т.н. Аз не бях така - балът ми беше май месец, аз си купих рокля в средата на април и някъде 2-3 дни преди тържеството си запазих час за прическа. Да, наистина завършваш един етап от обучението си, но започваш друг, свързан със студентството ти, което е много по-важно.

- А имаше ли кавалер?

- Да, най-добрият ми приятел. Ние се познаваме от първи клас, той също се занимава с музика. Дуетна половинка ми е понякога.

- Какво записа да учиш и вълнуваш ли се за предстоящата година?

- Записах поп и джаз пеене в Нов български университет при Етиен Леви. Трудно мога да се притесня, дори в предаването си казвах: "Каквото стане, такова". Чувствам го като част от реалния ход на нещата.

- Успя ли да се насладиш на лятото въпреки горещините?

- Всеки певец знае, че когато е топло и не е влажно, гласът е в перфектно състояние. Аз издържам много на топлина. Иначе лятото ми беше пълно с хубави изживявания. Едното беше, че станах част от турнето на Миро. Пяхме в "Арена София" пред 15 000 човека, после в Плевен и Пловдив. Да пея с него беше вълнуващо, защото неговата публика винаги много положително ме е посрещала, може би защото ми е бил треньор и ме познават повече. Беше положителна емоция, не притеснение. Ходих и в чужбина, също така и по нашето Черноморие. Съчетавах участията с морето.

- Кой е любимият ти български изпълнител?

- Нямам любим, но оценявам наистина можещите, защото в днешно време те са доста малко от новата вълна. Харесвам Мария Илиева - суперпееща е, също така Миро, защото станах свидетел на неговия професионализъм - той е един много, много добър музикант. Любо Киров много ми харесва също.

- А от световните?

- Възхищавам се на Бионсе, Дженифър Хъдсън, Тина Търнър - те винаги са ми били като учебник за пеене. Няма други като тях и не мисля, че ще се родят такива скоро време.

- На 14 и 15 септември започва новият сезон на "Гласът на България". Ще го гледаш ли?

- Разбира се. Нямам търпение да започне и ще гледам с огромен интерес. Представям си колко им е хубаво на участниците сега - нови приятелства, контакти, много повече комуникация, интересно всекидневие. Аз останах в много добри приятелски отношения с участниците и екипа и до ден днешен си общуваме. Много са готини. Големи професионалисти.

- Държат ли те още емоциите от миналогодишната победа?

- Така и не можах да осъзная, че съм спечелила. Подобно на другите ситуации от живота ми и тази победа я чувствам като един реален ход на събитията. Това, което се промени в живота ми, е, че вече съм по-разпознаваема и работя с професионалисти - едни от най-добрите хора в България. Най-големият ми плюс е, че Миро ми подаде ръка, защото без него нямаше как да стане.

- Дразни ли те славата, или по-скоро те радва?

- В никакъв случай не ме дразни, защото много обичам хората. Харесва ми различието във всеки човек - обожавам да комуникирам с останалите. Много съм екстровертна и винаги ми е била приятна комуникацията с другите, защото от всеки можеш да научиш нещо за себе си.

- А има ли негативни коментари?

- Естествено, и това е нормално. По време на предаването имаше всякакви коментари. Единственото лошо беше, че повече се афектираха близките ми, отколкото аз. Знам, че мнението на хората е различно и всеки харесва различни неща. Разбирам го това нещо, защото също имам своите предпочитания. Да има всякакви коментари - и добри, и лоши, е в реда на нещата, но аз не им обръщам прекалено голямо внимание.

- Тази година навърши 19 години и имаш право на глас. Ще гласуваш ли на изборите през октомври?

- Аз вече гласувах на местните избори за кмет. За мен е много важно младите хора да гласуват, защото бъдещето принадлежи на нас. Смятам, че е важно всеки да упражни това свое право.

- Подготвяш ли някой нов проект?

- Да. Работим отново с Миро върху мое авторско парче - аз съм го написала, музиката също е моя. Аранжиментът предполагам ще е на Крум Георгиев. Надявам се, че ще излезе скоро, ако всичко е наред.

Текстове под снимки:

24-01-2- Миро заедно с Надежда

Четете още

Днес е родена най-известната варненка

Днес е родена най-известната варненка

Щерката на Наталия Симеонова и Денис Ризов влиза в "Гласът на България"

Щерката на Наталия Симеонова и Денис Ризов влиза в "Гласът на България"

Подариха къща на Пeтя Дикова

Подариха къща на Пeтя Дикова

Чалга елитът пропусна Ед Шийрън

Чалга елитът пропусна Ед Шийрън

Реклама
Реклама
Реклама