Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18963964 www.bgdnes.bg

Евгени Минчев запълва мястото на Нинова

*Не трябваше да ходи в БСП, те са срещу обратните, категоричен е Ицо Петрофф

*Минчев издигнат от района на бившата лидерка на червените

Няма шега, няма измама!

Паркетният лъв Евгени Минчев ще става ляв депутат. Той е кандидат от "БСП - Обединена левица" и ще е четвърти в столичния централен 24-ти избирателен район. Това потвърди вчера временният председател на столетницата Атанас Зафиров.

Реклама

"Г-н Минчев е номинация на район "Оборище". Той е на четвърто място от гражданска квота. Помагал е изключително много през годините и е приел всички наши леви идеи и политики", коментира Иван Таков, председател на БСП-София.

Случайно или не, 24-ти избирателен район беше място, откъдето традиционно за парламента се кандидатираше бившата лидерка на социалистите Корнелия Нинова.

В същото време включването на Евгени Минчев като кандидат-депутат в листата на БСП предизвика буря от коментари от "осанна" до "разпни го" в социалните мрежи и публичното пространство. За "България Днес" рок ветеранът Ицо Петрофф, човек, който никога не е скривал своята гей ориентация, изрази силно негативната си реакция за предстоящото внедряване на Лорда във високата политика. А Симеон Василев, лидер на ЛГБТИ организацията "Глас", бе категоричен пред вестника, че изобщо не възприемат Минчев като част от тази общност.

"За мен Евгени Минчев е проблемен човек. Има моменти, в които изпада в депресия. Приемам насочването му към политиката като опит да разреши свои вътрешни проблеми", гласи преценката на певеца и музикант Ицо Петрофф, който познава Лорда още от времето, когато е пристигнал като млад провинциалист да превзема столицата.

"Евгени имаше такава цел - да влезе в политиката. Защото дълго време в социалните мрежи го нападаха, казваха му, че е "деградирал", "от тебе нищо не става", обиждаха го. В интерес на истината той няма никаква вина за това, че с напредването на възрастта съвсем нормално вече не е толкова активен, колкото навремето. По принцип за него това беше голям проблем, защото е трудолюбив, беше свикнал да тича, да се занимава с различни неща и този малък период много го притесни. Затова и започна да рисува,за да се занимава с нещо, и не рисува лошо. Фактически това малко го отдръпна от света. И той не искаше да си тръгне така, без нищо и без да е никой, и се самонави, и се амбицира. Помня, вървим с него по бул. "Витоша", пет човека минаха покрай нас и петимата го обидиха - "този деградиралия, дето мрази п... стите". Хората знаят, че той е гей, а пък застава срещу гей хората", опитва се да обясни избора на ново амплоа на стария си познайник лидерът на бандата "Татко Кристофър".

Според Петрофф паркетният лъв не е разбрал в последния момент, че ще бъде кандидат народен представител от листите на столетницата.

Реклама

"Преди един месец ми каза, че ще се кандидатира", заяви почетният председател на БГ Рок общество. "Само не знаех в листите на БСП на Нинова или на другото крило са го включили", допълва той. "После един приятел ми каза, че е в БСП-то, изключило Нинова", поясни Ицо Петрофф.

"За мен изборът на Евгени да отиде в партия, която е против правата на гей хората, е много неправилен. Щях да му дам съвет, но реших да не го правя, защото каквото и да му кажех през годините, той никога не се е съгласявал с мен. За негово добро съм му говорел, но той не го е разбирал. Свързването му с БСП е една погрешна стъпка от негова страна. Той наистина е бил един беден човек, майка му е викала милиция за това, че е имал връзки с хора от неговия пол и това му е било обидно, разбирам го. Но той отива точно там, където тези политици са много против гей хората!", възмущава се рок ветеранът.

Петрофф предполага, че с номинацията на един открит и известен обратно ориентиран човек БСП са направили двоен удар - не само да демонстрират свободомислие, а и да покажат на обществото, че дори открити гей хора като Минчев не приемат ЛГБТИ общността и нейните искания и публично са я подлагали на остра критика.

"Оценявам това, което Евгени е направил за себе си от нищото, но не приемам това недомислие срещу собствената му личност. Така той слага кръст на себе си като гей човек. Неслучайно хората на "бул. "Витоша" го наричаха "Копейкин" - заради снимката му с руската посланичка Митрофанова. Хората не го обичат не защото е гей, а защото си върти опашката на чекрък. И за мен Евгени се самоуби на 60 години", заклеймява със силни думи "приставането" на БСП на светския хроникьор.

"Включването на Евгени Минчев в политиката е поредният пиар ход от негова страна." Това е общата преценка на Симеон Василев, лидер на ЛГБТИ организацията "Глас". "Това по никакъв начин не е свързано с ЛГБТИ общността. Минчев не е човек, който подкрепя нашата общност, напротив, той дори й нанася повече вреда, особено с последните си публични изказвания, които са абсолютно обидни", категоричен е Василев.

"Като депутат той би действал против ЛГБТИ общността", опасява се известният активист.

"Любопитно е обаче колко гласове би събрал той", напомни резонно Симеон Василев. "Любопитно е как гей човек се готви за депутат от партия, която е против гей хората. И пак повтарям, че неговите публични изказвания са против демократичните процеси изобщо в България. Не може по време на война в Украйна толкова активно да подкрепя позицията на Кремъл", негодува лидерът на "Глас".

"Тук става въпрос за една вътрешна хомофобия. Не можеш да мразиш всички онези, които са приели себе си. При Евгени Минчев се наблюдава едно желание той да бъде единственият гей в държавата, което няма как да стане", посочва Василев кои според него са вътрешните мотиви на Лорда да става политик.

"За мен Минчев ще работи само за собствена полза", смята Василев. "И ние не го приемаме за част от нашата общност", категоричен е гей активистът.

"Не ме интересува кой какво говори за мен и за моя избор" - беше лаконичният коментар на Минчев за ситуацията.

Четете още

Евгени Минчев нарисува Голямата маса от своя балкон

Евгени Минчев нарисува Голямата маса от своя балкон

Евгени Минчев е номиниран за депутат

Евгени Минчев е номиниран за депутат

Евгени Минчев се дърлял редовно с Васил Найденов

Евгени Минчев се дърлял редовно с Васил Найденов

Лорд Минчев съветва: Правете деца, не пропаганда

Лорд Минчев съветва: Правете деца, не пропаганда

Реклама
Реклама
Реклама