Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/19018935 www.bgdnes.bg

Тони Димитрова и артисти в потрес от ареста на Манукян

Иска ми се това да е чудовищна грешка!, казва Тони Димитрова

Досега не сме виждали схема като тази, това е нещо съвсем ново, твърди пловдивската прокуратура

Арестът на известния диригент Левон Манукян завари буквално "по бели гащи" музикалната и артгилдия не само в родния му Бургас, установи "България Днес". 42-годишният маестро, който е син на покойния бургаски екоактивист и политик от зората на демокрацията Манук Манукян и на вокална педагожка, бе задържан след спецакция на Икономическа полиция - Пловдив, заедно с още трима мъже. В понеделник късно вечерта настоящият шеф на Музикално-театралния център в Разград беше пуснат на свобода срещу 50 000 лева парична гаранция, като му беше забранено да напуска страната.

Реклама

Обвинението срещу Манукян е за длъжностно присвояване в особено големи размери, от прокуратурата споменават за източване на бюджета на Министерството на културата. Диригентът е бил задържан, докато провежда среща със съучастници в схемата за усвояване на суми чрез фиктивни договори с музикантите от разградския филхармонично-театрален център, чийто шеф той се води от 1 септември.

Културтрегерите на Бургас са потресени и отказват да повярват във вината на Левон Манукян. По думите им той бил "много талантлив и безкрайно почтен човек", който именно поради своята честност станал жертва на "апаратни игри и интриги".

Особено възмутена и шокирана от ареста на маестрото е емблемата на Бургас Тони Димитрова. За "България Днес" популярната изпълнителка каза, че е безкрайно изумена. Научила за задържането на диригента от медиите.

"Това е чудовищна грешка според мен. Надявам се неговата невинност да се докаже и той да получи извинение за ареста", коментира за вестника българската Бони Тейлър. Припомняме, че на големия концерт на Тони Димитрова в НДК именно оркестърът на Левон Манукян взриви публиката.

Почти в амок от задържането на маестрото изпадна и актьорът Звезделин Минков. "Не може да бъде! Не може да е вярно! Това е абсурд!", повтори няколко пъти комикът, който е бил сред най-близките приятели на Георги Парцалев. "Този сезон ме назначиха в Разград, сега оставам без хляб, защото Манукян сигурно ще го уволнят", вайка се един от най-добрите БГ имитатори.

Реклама

Минков от няколко месеца гастролира из страната със спектакъл за легендарния си колега, базиран по думите му на собствената му книга за "човека смях". Режисьор на музикално-литературната постановка е Левон Манукян, а сценарият е дело на майка му Юлия Манукян. През есента приятелят на Парцалев и семейно-творческият тандем Левон и Юлия Манукян бяха планирали да покажат спектакъла в САЩ и Кипър пред наши сънародници, а и "навсякъде по света, където живеят българи".

Юлия Манукян, майката на диригента, бе много лаконична пред медиите. Тя съобщи само, че на сина й не е повдигнато обвинение и той не е уволнен от поста си в Разград.

В същото време стана ясно, че при акцията са били закопчани още трима души - Борис Чилов, Петко Писков и Атанас Георгиев. Според разследващите в Разградския театър са назначени повече от 40 души, без реално да са били на работа. Данните им са използвани от представилия се за каскадьор Атанас, за да бъдат регистрирани фиктивно като работници, а те реално са получавали само социални осигуровки.

"Четирима души са задържани по схема за фиктивни договори с лица, които не са служители на филхармонията и на които са изплащани суми. Това е една интересна схема и тя може би има и други разклонения", посочва вътрешният министър Атанас Илков.

"Досега не сме разкривали подобна схема. Това е първи подобен случай, по който работим - не само в региона на Пловдив, но и в България", коментира пред вестника зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов. Разследването по случая "Манукян" е в Пловдив, защото инцидентно на криминалистите под тепетата подава сигнал един от фиктивните работници, който става ключов свидетел. Той е единият от хората, които отиват на бензиностанция да предадат парите на Атанас Георгиев. По данни на разследващите Чилов е на изключително ниско ниво, отговарял за фиктивните лица, намирал ги е и ги е посочвал нагоре по веригата. Борис Чилов вчера беше освободен под гаранция от 3000 лв. Спрямо Атанас Георгиев обаче е внесено искане за вземане на постоянна мярка "задържане под стража". Той може да получи от 1 до 8 години затвор и глоба в размер от 5000 до 20 000 лв.

Театърът в Разград сключва договор със счетоводната къща на Писков за предоставяне на услуги като ТРЗ и изготвяне на документи. Същата фирма е предоставяла услуги и на Родопския театър в Смолян, съобщават от прокуратурата.

Запитан дали ще има обвинени и от Родопския театър, зам.-прокурорът на Пловдив Галин Гаврилов отговори: "Обвинения повдигаме, когато съберем доказателства. Засега събираме информация. Там влязохме на претърсване, събрали сме документи, компютри. В момента, в който установим, че е ставало нещо подобно, евентуално ще повдигнем обвинения и там".

Директорът на Родопския драматичен театър в Смолян Румен Бечев:

Правиха проверка, не откриха нищо нередно

Директорът на Родопския драматичен театър в Смолян Румен Бечев отрече пред "България Днес" един от обвиняемите - Атанас Георгиев, да е служител на театъра. "Не съм чувал това име. Но ние имаме много служители", каза Бечев. Той обаче "се сети", че според него Георгиев бил кадър за Пловдивския театър.

"Правиха вече проверка на счетоводната фирма на другия обвиняем - Петко Писков, която работи с нашия театър. Не откриха нищо", посочи шефът на Родопския драматичен театър.

Той обяви още за вестника, че му "иде да се махне". Но не от поста в театъра или от договора си с въпросната счетоводна фирма, а "ей така, от всичко".

"Трябва да си пия лекарството. Разберете ме!", завърши, пелтечейки, коментара си Румен Бечев.

Четете още

Ето го третия от помагачите на погнатия диригент Манукян

Ето го третия от помагачите на погнатия диригент Манукян

Арестуваният театрален шеф пуснат срещу 50 бона

Арестуваният театрален шеф пуснат срещу 50 бона

Арестуван е театрален шеф, обвинен е в пране на пари и източване на бюджета

Арестуван е театрален шеф, обвинен е в пране на пари и източване на бюджета

Топимитаторът и комик Звезделин Минков: Парцалев има истински "близнак", сервитьор е на морето!

Топимитаторът и комик Звезделин Минков: Парцалев има истински "близнак", сервитьор е на морето!

Реклама
Реклама
Реклама