Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/19054602 www.bgdnes.bg

Скриха спектакъл за Парцалев заради арестувания Левон Манукян

Пореден скандал с арестувания диригент

Шефът на Разградския театър и майка му подготвяли премиерата

Планираната за 15 октомври премиера на литературно-музикалния спектакъл за Георги Парцалев "Аз, Георги Парцалев" в Левски, родния град на колоса на комедията, няма да се състои, научи "България Днес".

"Аз изобщо не съм била информирана, че предстои такава премиера", каза за вестника кметът на града Любка Александрова, като се дистанцира от постановката, чиито създатели са актьорът Звезделин Минков, близък приятел на Парцалев, диригентът Левон Манукян, който бе арестуван миналата седмица за участие във финансови схеми за източване на бюджета на Министерството на културата и освободен срещу 50 бона гаранция, и неговата майка - сценаристката, либретистка, музиколожка и бивш преподавател в Музикалното училище в Бургас Юлия Манукян.

Реклама

Кметът Александрова отклони вниманието от себе си, като прехвърли темата за спектакъла към шефа на читалището. Малко по-късно обаче добави, че "разговор за този спектакъл наистина е имало преди няколко месеца, но конкретна дата за премиерата му не е била посочвана. А сега идеята изобщо е отпаднала", каза за "България Днес" градоначалничката на Левски.

Запознати с цялата история обаче твърдят, че премиерата е била отменена заради сериозното обвинение, повдигнато на Левон Манукян. Заедно с него бяха закопчани след акция на Икономическа полиция - Пловдив, и обвинени каскадьорът на свободна практика Атанас Георгиев, шефът на счетоводна фирма, обслужвала Разградския театър и Смолянския драматичен театър "Николай Хайтов", и директорът на театъра в родопския град Румен Бечев. Левон Манукян е шеф на Разградската филхармония, а от 1 септември става директор на Музикално-театрално-филхармоничния център в Разград. Веднага щом поема новия пост, щатно място там е получил и комикът и имитатор Звезделин Минков, научи от самия него вестникът. Интересното е, че Минков, кооптирал се със семейно-творческия тандем Манукян, знаеше за уволнението на маестрото още преди да е изтекла официалната информация, че културният министър Найден Тодоров е прекратил договора на забъркания във финансови машинации диригент.

"Премиерата на спектакъла за Парцалев се пазеше в пълна тайна", посочи още преди два месеца моделиерът Илиан Йорданов, съгражданин и също близък приятел на Георги Парцалев. Каква е обаче логиката за тази постановка да се мълчи толкова упорито, при положение че рекламата и разгласяването осигуряват продажбата на билетите, остава мистерия, която повдига и много висящи без отговор въпроси. Защото точно врътките с бройките продадени билети за спектаклите на театрите в Смолян и Разград фигурират в обвиненията, повдигнати на Левон Манукян, Петко Писков, Атанас Георгиев и Румен Бечев.

Кметицата на Левски обаче не скри, че Разградската филхармония е участвала редовно в традиционните Парцалеви дни, които се провеждат в града между 14 и 20 юли. "Гостувал ни е с тях и Руслан Мъйнов", спомни си Любка Александрова. Тя допълни, че през юли тази година празниците в чест на прочутия актьор не са били проведени, без да назове конкретната причина. Александрова обаче не пропусна да напомни, че по това време Левон Манукян не е бил шеф на Разградската филхармония, която после, незнайно по чия хрумка, се влива в новосъздадения музикално-театрален-филхармоничен център в Разград, който той оглавява.

Над постановката за Парцалев е висяла и друга опасност - съдебни искове на роднини на великия комедиант за неплатени права върху неговото творческо наследство, предупреди Илиан Йорданов. Моделиерът уточни, че те само са чакали да видят премиерата, за да предявят претенциите си. "Аз съм автор на книга със спомени за Парцалев, използвана за създаването на спектакъла, така че не виждам какви претенции могат да имат тези хора към мен", коментира за вестника Звезделин Минков. Той обаче е категоричен, че "ако все пак се стигне до съд, нека бъдат призовани и авторката на сценария Юлия Манукян, и Левон Манукян".

След скандала с маестрото планираното от триото съавтори триумфално шествие на постановката за Парцалев пред българските общности в САЩ и Кипър също се разсъхна. Самият Минков бе тръгнал с голямата кошница и се изхвърли пред "България Днес", че "спектакълът ще гостува навсякъде по света, където живеят българи". Кой е щял да финансира това "планетарно" турне, приятелят на "човека смях" така и не спомена.

Датата бе посочена от двама от авторите на спектакъла пред "България Днес" преди няколко месеца.

Четете още

Манукян работи с Криско, Геро, Йорданка Христова и Тони Димитрова

Манукян работи с Криско, Геро, Йорданка Христова и Тони Димитрова

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Темида посече диригента Левон Манукян!

Темида посече диригента Левон Манукян!

Проклятие застига Левон Манукян

Проклятие застига Левон Манукян

Реклама
Реклама
Реклама