Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/1914753 www.bgdnes.bg

Лесбоафера с ученички на Ламбо

Две от студентките на Стефан Данаилов паднаха в плен на лесбийската страст. Гей аферата им е по Шекспир и ще се гледа на голямата сцена на Народния театър от другия месец.
Пикантерията ще се разиграе във "Веселите уиндзорки", най-новото представление в афиша на сцена номер 1 у нас. Режисьор на комедията, чиято премиера е на 1 май, е британецът Ръсел Болъм. Той е човекът, който закара "Римска баня" на Станислав Стратиев в Лондон и покори тамошната публика, че и критика.


Вестник "Гардиън" определи "Римска баня" като "постановка с феноменална енергия" и нарече Стратиев "автор, който разбира, че комедията е най-доброто оръжие за подкопаване на властта на държавата". Газетата "Индипендънт" също не спести похвали: "Метафоричен български фарс може и да не звучи като рецепта за хубава вечер, но Стратиевата "Римска баня" е една завладяваща, проницателна сатира за това как можеш да се окажеш безотечествен в собствения си дом".
Сега българо-британският театрален медиатор ще опита да постигне същия успех, но по обратния начин. С пиеса от неговата родина ще печели тукашните зрители.
Ръсел е събрал доста солидна клика БГ актьори, за която ще стане дума след малко. За да се сработи с родните артисти, чужденецът им измисля редица игри и своеобразни тиймбилдинги, които да разчупят интернационалния лед и всички да се отпуснат. Репетициите са суперинтензивни - от 9 до 5 почти всеки ден, костюмите се шият с пълна пара, доизбистрят се малките детайли.
За Филип Аврамов например трябва да се измислят специални подплънки за корема. Фицата от "Кецове" и "Домашен арест" ще влезе в ролята на сър Джон Фалстаф, главното действащо лице във "Веселите уиндзорки". Неговият герой, по правило с гаргантюанско шкембе, забърква страхотна каша по най-банални причини - иска пари.
Фалстаф, изпитващ все по-сериозни финансови проблеми, решава да прелъсти заможна благородничка и чрез нея да забогатее. Алчният мръсник иска да се подсигури и решава, че няма да е лоша идея, ако се пробва и с още една благородничка.
Написва две идентични писма и ги изпраща на "жертвите" си - Мистрис Форт и Мистрис Пейдж. В техните роли влизат съответно Стефания Колева и Рени Врангова. Двете приятелки сравняват флиртаджийските писма и решават да надцакат Фалстаф. Бият го в собствената му игра и му скрояват невероятно подли и комични номера.

Реклама


Това е едната сюжетна линия. Другата е с щерката на Мистрис Пейдж - Ана, и нейния любим благородник Фентън, който си пада малко транссексуален. Не че се облича в женски дрехи, но в оригиналния текст той е от мъжки пол, а в режисьорския прочит на Ръсел Болъм е... жена. В ролята на Ана Пейдж, "девица много девствена", както я описва самият Шекспир, влиза младата надежда София Бобчева. Фентън ще се играе от Илиана Коджабашева, щерката на бившия шеф на федерацията по вдигане на тежести Антон Коджабашев.
И двете красавици са студентки на Мастъра, както е натфизчийското прозвище на проф. Стефан Данаилов. Те завършват неговия клас преди няколко години със Сава Драгунчев, който също играе във "Веселите уиндзорки". Опасно високият актьор влиза в кожата на Хаплю, племенник на съдия и един от досадните ухажори на Ана. В същото време щерката на Мистрис Пейдж е обещана за жена на френски доктор, изигран от Иван Юруков. Нейните борби с напиращи любовници и потенциални съпрузи е втората сюжетна линия, не по-малко интересна от основната.
Сред останалите имена в представлението са Иван Бърнев, Пламен Пеев, Христо Чешмеджиев, Дарин и Деян Ангелови, Александра Василева, Стоян Пепеланов и Любомир Петкашев.


"Веселите уиндзорки", писана през 1597 г., съвсем не е Шекспировия магнум опус, всъщност е доста далеч от големите творби на гения. Но това не я прави по-малко забавна, интересна и най-важното - поучителна. Сравнена с родните ни театрални претенции, "Веселите уиндзорки" действат като глътка джин с тоник в края на изнурителен ден. Ободряващо!



Благороднички в чалга мюзикъл



София Бобчева, за която вече казахме, че ще е ухажваната Ана Пейдж във "Веселите уиндзорки", участва и в първия български чалга мюзикъл - "Шшшт... Попей ми!".
Среднометражната лента събира на един екран Силвия Станоева, Снежина Петрова, Китодар Тодоров, Поли Генова и Сантра. С тяхна помощ зрителите ще проследят историята на Веска (София Бобчева), която мечтае за пари и слава.
Премиерата на лентата е на 16 април в "Дом на киното".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама