Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/1915903 www.bgdnes.bg

Почина бащата на соцеротиката

Спомина се Гюнтер Рьослер, бащата на соцеротиката. Да почива в мир.
Сега световноизвестният фотограф, който започна да снима голи тела още през 60-те години на миналия век, идва у нас чрез произведенията си. Повече за изложбата на Гюнтер четете в карето.


Експозицията става реалност благодарение на усилията на Росица Папаличева, магистър-дипломант по фотография от Нов български университет. Изложбата е първата самостоятелна изява на сънародничката ни и е част от нейната дипломна работа.
След като издирила всичко, което може да се открие за Гюнтер в интернет, Росица направила следващата крачка. Срещнала се със самия Рьослер в Лайпциг, където той живее от раждането (6 януари 1926 г.) до смъртта си (31 декември 2012 г.).

Реклама


"Намерих неговите координати, свързахме се. Той доста се зарадва, когато разбра, че млад автор от България се интересува от него и от творчеството му", разказва пред "България Днес" Папаличева. Тя се среща три пъти с колегата си - през 2010 г., 2011 г. и 2012 г. При последната им среща в квартал Маркклеберг тя е направила серия портрети и семейни кадри на Гюнтер и фамилията му. 12 от тези творби ще могат да се видят на изложбата на Росица. Това са последните снимки на Гюнтер!


Ралица разказва, че Рьослер говорел малко български, знаел няколко фрази. Научил ги при няколкото си посещения у нас, които е предприемал през годините на социализма. Удивителният фотограф не капризничил по жълтите павета, а бродел безстрашно по българските планини. Случвало му се да замръква по полетата ни, но това никак не го притеснявало. Винаги намирал отзивчиви нашенци, при които да преспи. Заспивал е в плевни, с месеци е обикалял България. За тукашните момичета той казва това, което твърдят всички - че са много красиви.


Незнайно защо не е снимал българки. Когато си набелязвал красиви местенца за фотосесии в България, водел германските модели, за да ги снима.
Друг интересен факт от биографията на Рьослер е любовта с втората му жена, с която се запознава, докато тя е на 17 г. По това време той все още е женен за първата си. Втората и последна половинка на Гюнтер е с 40 г. по-млада от него.
"Сближихме се с Рьослер. Той излъчваше достолепие и спокойствие, което ме караше да се пренеса в неговия свят - споделя Росица и добавя. - "Неговото отношение към моделите беше специално. Той не ги възприемаше като обекти, а като личности. Предразполагаше ги да се отпуснат и да не се чувстват голи."


Гюнтер снимал само и единствено черно-бяла лентова фотография. Срещал моделите си по улиците и кафенетата, които бързо се съгласявали да позират. Въпреки смутните времена пуританите и цензорите не са гледали с лошо око на Рьослер, дори напротив - негови снимки са показвани на ученици и след това обсъждани.
"Щеше да дойде за изложбата", печално заключава Росица.

Остава у нас 8 дни


Изложбата "Всичко се случва в очите" се открива в 18 ч. на 17 април и ще остане със свободен достъп до 25 април. Покани ще са нужни само за "премиерата".
Освен репродукциите на талантливия артист посетителите ще имат възможността да видят и как те оживяват. Специално момиче в трико ще пресъздава позите от фотосите. Пърформансът ще се случва върху диванче, поставено пред паното, върху което ще се прожектира соцеротиката.

Реклама
Реклама
Реклама