Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/1931611 www.bgdnes.bg

Дъщерята на Баба Тонка остава стара мома

Прочуата Баба Тонка Обретенова има седем деца - пет момчета и две дъщери. По-голямата й дъщеря Петрана е като майка си - обича да се занимава с народните работи и участва дейно в революционните дела.

Петрана не е хубава като по-малката си сестра Анастасия. Тя не е женствена и често обича да взема надмощие в разговорите и да налага своето мнение. Случва се обаче така, че мъжкараната се влюбва за първи път, и то от цялото си сърце и душа в някой си Денко Пенчев, образован за времето си младеж, роден в русенското село Кривина.

Реклама

Денко уж също бил влюбен в Петрана и дори се сгодява за нея. Изневиделица обаче между тях застава красавицата Елена, дъщеря на богатия русенски търговец Ангел Глаголица. Младежът обръща чувствата си на 180 градуса и забравя за Петрана.

Дъщерята на Баба Тонка е разочарована, но не и притеснена от постъпката на Денко. Тя продължава своята работа и решава повече да не се влюбва. Тъкмо застава на това мнение, Петрана е влюбена отново, но в истински мъж - революционер и красавец. Това е Михаил Греков, приятел на брат й Никола Обретенов.

Младежът примамва в обятията си Петрана, която забременява от него. Дъщерята на Баба Тонка споделя пред приятелки, че трябва бързо да минат под венчило с Михаил, защото скоро всички ще узнаят за случилото се с нея. Любвеобилен и чувствителен, революционерът обещава, че скоро всичко ще бъде както иска Петрана. Минава време, но красавецът не обелва и дума за брак. Обретенова е вече уплашена и решава да действа сама, тъй като Греков бяга в Румъния. Изоставената жена прави аборт с помощта на неука знахарка. По-късно Петрана осиновява момиче - Марийка Борисова Георгиева, но не намира мъж, с когото да сподели живота си.

Дъщерята на Баба Тонка е нещастна след освобождението. Семейството й е преследвано от политическите врагове на Стефан Стамболов и постепенно членовете му огасват в забрава.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама