Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/1952353 www.bgdnes.bg

Кирил Маричков съсипан

Кирил Маричков е напълно съсипан от загубата на близкия си съратник и приятел Петър Гюзелев.

"Щурецът" си отиде в петък на 67-годишна възраст след дългогодишно тежко боледуване. Китаристът бе диагностициран с тумор в главата. Преди половин година лекарите му дадоха 4 месеца живот. Период, който големият музикант надскочи и в който не си позволи да се отчае. Напротив, развиваше идеи за издаване на албуми до края на 2013-а и още, и още... Мир на праха му.

Реклама

Поклонението пред тленните останки на Пеци Гюзелев се проведе в неделя на обяд в сградата на Столична библиотека, където директор е бардът Михаил Белчев. "Столична библиотека е и храм, затова избрахме именно тук да се проведе поклонението", обясни Белчев. "Той често идваше тук, говорехме, творяхме... Отиде си една епоха, един прекрасен човек, почтен, един от малкото истински християни, един приятел и общественик", заяви Белчев.

Не толкова многословен бе Кирил Маричков. Вокалът на "Щурците" успя единствено да изрече: "Много го обичах", потъна в сълзи и се оттегли да скърби настрани. Маричков бе облечен в бяла риза и синьо сако, без слънчеви очила - сълзите му се лееха свободно.
На поклонението дойдоха към 300 души, голяма част от които колеги на Гюзелев. Не липсваха обаче и представители на политическия елит - съболезнования изказа президентът Петър Стоянов, облечен в черно от глава до пети. Мишо Михайлов и Иван Сотиров от СДС също бяха в Столична библиотека.

Сегашният държавен глава Росен Плевнелиев изпрати телеграма: "Няколко поколения се възхищаваха от огромния талант на Петър Гюзелев и от щедростта, с която той даряваше публиката. Той остави прекрасна следа в музиката, но е важно и публичното му послание, че трябва да бъдем винаги ценни, да подаваме ръка на хората в нужда, вместо да гледаме само личния си интерес".

Най-многословен се оказа Васко Кръпката: "Петър Гюзелев е образец за рокендрол дисциплина. Той не се поддаде на изкушенията на други видове музика. Гюзелев имаше нови песни, които за съжаление не успяха да видят бял свят, но се надявам, че сега ще бъдат повече пропагандирани и ще бъдат пускани по радиата. Защото в крайна сметка за човек като него музиката е най-важното. Това са авторски песни за китарата, за любовта, за музиката, за рокендрола", каза Кръпката. Той се надявал в момента Пеци да е в "райския оркестър с Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Георги Минчев и други".
Освен тях на поклонението бяха поетът Румен Леонидов, Ирина Флорин, Митко Кърнев, Васил Върбанов, Илияна Бойчева, Румен Янев, Емил Братанов, Мишо Йончев, Иван Лечев, Богдана Карадочева, Ники Сотиров, Данчо Караджов и много други.
Пеци Гюзелев ще бъде погребан в Алеята на творците в Централните софийски гробища.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама