Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/2031416 www.bgdnes.bg

Рачков и Лолова стават евреи

Вчера в киноцентъра "Ню Бояна" официално стартираха снимките на най-новия БГ филм - "Концерт за оцелелите". Лентата на режисьора Иван Ничев е последната част от трилогията му за спасяването на българските евреи. Участие ще вземат Татяна Лолова и Димитър Рачков.
Засега от екипа не разкриват подробности за ролите на именитите актьори. Завесата се повдига леко над сценария като цяло - историята ще се развива по времето на Втората световна война по българските, македонските и гръцките земи.
В центъра на ужасяващите събития от онези времена ще са трима младежи - българин, български евреин и еврейка от Тракия. Те, заедно със семействата си, ще преминат през редица перипетии и драми към бленуваното спасение от лапите на мръсните фашисти.
"Концерт за оцелелите" е първата съвместна българско-израелска продукция. Според Ничев подобна история не може да бъде разказана без народа на Израел. Един от продуцентите е българският евреин Нисим Леви, чиято история е преплетена в сценария на филма.


Лентата спечели конкурса за субсидия още през 2009 г., но снимките се отлагаха на няколко пъти. Последният старт на продукцията бе планиран за есента на 2012-а, но и тогава се отложи.
Снимките започнаха вчера в един без петнадесет на обяд под покровителството на новия министър на културата Петър Стоянович, който пристигна навреме в "Ню Бояна". Той заяви, че България вече е на път да направи постепенно "един умерен прочит на своята история и култура, част от която е еврейската общност у нас".
Новият културен министър заяви, че нямало да се пипа по Закона за киното. Той призова дейците от бранша без притеснение да идват при него с предложения или пък да изкажат притесненията си. "Няма драма в киното. Трябва да има повече пари, но на този етап това е", каза Стоянович.


Той добави още, че би подкрепил "всяка една смислена продукция във всички области на изкуството и културата, защото се чувствам задължен и вътрешно мотивиран да застана зад всичко, което е добро за имиджа на България".
"Концерт за оцелелите" ще е логичният завършек на трилогията на Иван Ничев. Екипът обикалял Тел Авив с дни с микрофон и камера в ръка в търсене на български евреи, живеещи там. Били проведени безброй интервюта, а с разказаните истории се сглобил сценарият за "Концерт за оцелелите". Лентата идва след "След края на света" и "Пътуване към Йерусалим", в които отново се нищеше темата за българските евреи по време на Втората световна война.
По ирония или не, точно това е темата и на един от последните БГ сериали - "Недадените". Още по-голямата ирония е, че около тези ленти се разшумя след кървавия терористичен акт на бургаското летище от миналото лято.


Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама