Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/2056555 www.bgdnes.bg

Траволта гони Де Ниро из Витоша

"Много се вълнувам, че съм в България. С нетърпение очаквам да започна работа с поредния второразряден режисьор по новия му филм. Ние снимаме тук, защото харесваме природата ви. И сте евтини. Сигурен съм, че крайният резултат ще е много слаб и дори вашите зрители няма да го харесат" - думите, които нито една гостуваща по работа кинозвезда не изрече, а трябваше.


Вместо това ни лъжат, уверяват ни, че всичко е наред, и с усмивка на уста заминават за снимачната площадка край София. После си взимат хонорара, качват се на самолета, пак под БГ аплодисменти, и така до следващата година. Браво, че все повече филми се заснемат в републиката, но задължително ли е видиотени да се радваме и на лошите продукции? Защото те са в пъти повече от качествените.
Ето, за последните дни наведнъж излязоха трейлърите на три прясно заснети у нас ленти - "Бягство" с Итън Хоук и Селена Гомес, "Опасен гост" с Робърт де Ниро и Джон Траволта, както и на втората част на древногръцкия епос "300", където най-известното име е това на Ева Грийн (едно от момичетата на Джеймс Бонд).

Реклама


С едно радостно изключение, два от трите трейлъра са отвратителни - формулата "Две назад, едно настрани" е спазена. Чудото се е случило с "300: Възходът на една империя" - видяното в трейлъра надхвърля всички очаквания. Може би защото промоклипът се съсредоточава на баталните сцени повече, отколкото на отделните герои. От това, което е показано, битките са доста прилични и откъм реализация, и откъм идея - гръцки воини играят на блъскащи колички с корабите на персийските си врагове, брадвите се въртят, коне плуват под вода... Не е ясно обаче режисьорът Ноам Мъро има ли уменията, нужни за изграждане и поддържане на ритъма, диалога и пълнокръвните образи през целия филм. За трейлър определено се справя. Но няма как сценарият да не е пълен с клиширани, изкуствено приповдигнати реплики - това все пак е холивудски екшън за Елада. С две думи историята не е предистория на първата част на "300", а се разиграва малко след като пълчищата на Ксеркс размазват 300-ата нечовеци при Термопилите, предвождани от Леонид Първи. Тук главен герой е Темистокъл, който ще обединява цяла Гърция срещу отвратително високия Ксеркс и неговото красиво, но опасно куче - Артемизия, глава на персийските военни сили (Ева Грийн).


За да изпитате пълната наслада от трейлъра на "300"-2, трябва преди него да видите тези на "Бягството" и "Опасен гост".
Лентата с Итън Хоук и Селена Гомес е в графата "лоши", но е с една идея над тази с Де Ниро и Траволта. Просто провалът на двете легенди е твърде болезнен.
В "Бягството" толкова са заимствали сюжетни линии от други ленти, че е смехотворно. Имаме един Итън Хоук, чиято жена отвличат - освен ако не се качи на един тунингован до скъсване "Мустанг" и не го подкара бясно по "Витошка" и жълтите павета, ще я гръмнат. Или пък ще я намушкат в гърлото, а преди това ще са я изнасилили. Това му го казва с мъртвешки тон Джон Войт - той е злодеят тук.
Животоспасяващата надпревара започва и без обяснения в трейлъра се появяват "лошите", и те в лъскави коли. Опитват се да размажат Итън Хоук. По едно време в сюжета и в "Мустанг"-а скача неуверената Селена Гомес с пищак в ръка. Опитва да открадне колата, но всъщност става заложничка в колата при отчаяния герой на Хоук. Героинята й е млада, но опасна хакерка в суичър. Нямаше ли един подобен на нейния образ в литературния шедьовър "Милениум" на Стиг Ларшон? Лисбет Саландер се казваше! Общо взето, много плиткоумен сценарий, в който драматургичните завръзки и развръзки са отстъпили място на една разтеглена кулминация под формата на автопреследване. Няма как да не му стане смешно-жалко на човек, като види "Мустанг"-а с Итън Хоук, пльоснат на опасаната в ремонтни заграждения "Витошка". Фиаско. Операторско майсторство, различно от евтините екшън кадри, даже не е прилично да търсим тук!


Голямата брадва е "Опасен гост". Лентата разказва за американски армейски ветеран, който се е отдалечил от града и си кротува в планинското къще. Това е Робърт де Ниро. На гости от Стария континент идва героят на Траволта, който се представя за турист. Двамата бързо се сприятеляват, но не за дълго - Траволта всъщност е добре обучен сръбски воин, дошъл за разплата.


Дотук с историята - режисьорът е Марк Стивън Джонсън, който стои зад два от най-слабите филма в Холивуд - "Призрачен ездач" и "Дявол на доброто". Потресаващият провал на филма е гарантиран и от факта, че подлуделия Траволта преследва из горите на Витоша врага си въоръжен с... лък и стрела. Сериозно, по-комична сценка няма. Или пък има - Де Ниро виси с главата надолу, а пред него Траволта му размахва 30-сантиметров нож. След секунда гангстерът от "Кръстникът" вече налага с тупаници хероинаджията от "Криминале". Това и "Супермен" не го може.


Легендарният Браян де Палма дойде тук и се провали с "Черната далия". Единствената причина, поради която снимания у нас "Непобедимите 2", не се счита за лош филм, е присъствието на Жан-Клод ван Дам. Той се справи много добре за разлика от Деветашката пещера - не изглеждаше нищо особено.

 

 

 

Реклама
Реклама
Реклама