Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/2075195 www.bgdnes.bg

Георги Марков възкресява Чочо

Чочо Попйорданов, който ни напусна телом, но не и духом навръх Великден, сега оживява в Разлог. Там на 24 юни идния понеделник ще се играе една от страхотните пиеси на големия писател и враг на комунизма Георги Марков - "Да се провреш под дъгата", част от афиша на Народния театър.


В представлението на Асен Шопов Чочо ще бъде заместен от Христо Чешмеджиев. Ще му партнират още Руси Чанев, Васил Михайлов, Марин Янев, Валентин Ганев, Стоян Алексиев, Георги Мамалев, Георги Кадурин. Брилянтният текст на Марков, свален от тоталитарния режим още на 13-ото си представление, излиза на сцена през 1967 г. Разказва за шестима болни от туберкулоза (самият Марков страда от нея на младини) мъже, затворили се в санаториум и отдали се на жлъч, предателства и саморазрушения.
"Да се провреш под дъгата" ще бъде последвано от "Царството земно" по Тенеси Уилямс, където ще се изявят Иван Юруков, Нона Йотова и Дарин Ангелов. Това отново е сценична продукция на Народния театър в Разлог. Най-влиятелният американски автор за миналия век изрича макабрическата мисъл: "Всички живеем в горяща къща. Не можем да позвъним на пожарната. Няма изход. Можем само да гледаме през прозореца на втория етаж как гори нашият дом!"

Реклама


Идеално описание на "Царството земно" - двама полубратя, единият от които терминално болен бисексуален младеж, а другият - селски тарикат с кофти обноски, са в любовен триъгълник с героинята на Йотова - вехнеща дама, която не се отказва да търси щастието. "Нищо в цялото царство земно не може да се сравни с онова, което може да стане между един мъж и една жена. И това едничко нещо е самото съвършенство", казва един от Уилямсовите герои. Битието на тримцата обаче е далеч от съвършеното. Демоните на героите обладават напълно съзнанията им и се стига до един брутален катарзис вместо финал, след който зрителят излиза променен.


Тук е моментът да кажем, че в Разлог от 24 до 30 юни ще се проведе "Звездите на театъра" - ежегодният фестивал, който събира най-големите имена на БГ театъра. Там ще се изявят голямата Цветана Манева и носителят на "Аскеер 2013" за поддържаща мъжка роля Атанас Атанасов в "Хората от Оз", Ивайло Христов с Дони и Коцето Калки в хита "Секс, наркотици и рокенрол", Захари Бахаров, Владимир Карамазов и Юлиан Вергов с АРТ, Геро, Стефан Мавродиев и Бойко Кръстанов с "Господин Балкански".
Ако много ви се гледа театър през лятото, но нямате възможност да посетите Разлог, не унивайте. Народният театър ще посети Банско в началото на юли, но все още програмата не е изяснена докрай.


Ако на 25 юни сте близо до Кърджали, отскочете до града и гледайте "Коварство и любов" с Калин Врачански и младата Йоана Темелкова, съкурсничка на Радина Кърджилова и Явор Бахаров. Това представление, закриващо сезона на театър "София", пожъна огромен успех в Румъния, критиците от северната ни съседка се скъсаха да го хвалят.
На 4 юли се пригответе за единствената, неповторимата, голямата Стоянка Мутафова - тя ще закрие сезона на "Сълза и смях" с култовото "Госпожа Стихийно бедствие". През първата седмица на юли пък Театърът на армията ще каже "До нови срещи" на публиката си с едно последно представление. Кое е то обаче предстои да разберем - „армейците“ организират конкурс, в който дават шанс на зрителите чрез гласуване да определят какво да гледат. Сред предложените заглавия са "Ромео и Жулиета", "Декамерон", "Железният светилник" и други.
Театър 199 пък не знаят що е покой - до края на юли те ще играят. В афиша им фигурират имената на Малин Кръстев, Цветана Манева, Силвия Лулчева, Ивайло Христов, Теодора Духовникова, Калин Врачански, Рени Врангова, Мария Сапунджиева и много други.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама