Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/2335245 www.bgdnes.bg

Танцьорката Евелина Папазова: Кючеците лекуват болести

Иво АНГЕЛОВ

Евелина Папазова е една от най-добрите ориенталски танцьорки в света. Българката живее от 23 години в Италия, но следващата година за втори път ще организира международен фестивал по танци у нас.

Професионалистката изтъкна, че танците са не само наслада за очите, но имат и здравословни въздействия върху тялото. "Танцът спомага за гъвкавостта на ставите и премахва натрупания стрес. Стимулира добрата функция на вътрешните органи, нормализира менструалния цикъл и подобрява кръвообращението. В днешно време все повече жени се обръщат към това изкуство, а елементи от арабския танц се използват все по-често и в други танцувални направления. Препоръчван е все повече и от лекарите. Много специалисти твърдят, че този танц съвсем скоро ще покори света!", обясни Папазова.

Реклама

Преди време тя решава да напусне работа, за да се отдаде изцяло на страстта си. "Oще от дете проявявам интерес към танците. Първоначално започнах с класически балет, а по-късно - с модерни танци. И в двата случая обаче беше на любителско ниво. Ориентът винаги ме е привличал с пъстрите си цветове и аромати. Съвсем случайно чух, че в град, съседен на моя, се провеждат курсове по ориенталски танци. Проявих силно любопитство какво се преподава тук, в Италия, като в главата ми беше масовата представа, която имаме за този танц у нас. Никога не съм била почитателка на фитнес залите и реших да пробвам нещо различно, просто ей така. Беше любов от пръв поглед. Всичко се случи много спонтанно, както обикновено се случват нещата в живота ми. Понякога се чудя дали аз съм избрала танците, или те избраха мен", разказа пред "България Днес" Папазова.

"Започнах през 1996 г. Тогава в Италия нямаше голям избор на преподаватели, а аз живеех в провинцията. В един момент реших да пътувам до големите градове като Рим, Милано, Флоренция, Болоня и Венеция, където се провеждаха семинари с чуждестранни преподаватели. В един момент трябваше да избера между танците и работата, която имах. Така избрах да се посветя изцяло на страстта ми. Исках да се науча да танцувам така, както се танцува в арабските страни. Започнах да пътувам в чужбина - Германия, Турция, Мароко, и най-вече в Египет - меката на това изкуство, където за първи път се потопих в истинската атмосфера на тези танци и имах възможност да черпя информация директно от извора", каза още танцьорката. И допълни: "В Париж се дипломирах като професионален преподавател в школата на един от най-известните египетски преподаватели - Заза Хасан, и започнах кариерата си като преподавател".

Според нея има разлика в приемането на ориенталските танци в България и чужбина и това се дължи на различните култури и манталитет. В страните от Западна Европа този танц вече се възприема като изкуство, докато в България се свързва с кючека и като цяло с нещо пошло.

Въпреки това тя изтъква, че интересът към танците у нас постоянно расте. Тя преподава у нас от 2005 г. и забелязва, че българите стават все по-добри в ритмичните движения. Папазова открива сходство между танците и политическата обстановка в страната ни. "Живеейки в чужбина, ми е малко трудно да следя политическата обстановка в България. Освен това заради ангажиментите ми не ми остава достатъчно свободно време. Все пак смятам, че това, което ги оприличава, е, че и в двата случая става дума за един голям спектакъл", анализира кръшната жена.

Танцьорката е участвала в редица престижни международни фестивали, които й отреждат място сред елита на ориенталските танци. "Откакто съм професионален танцьор и преподавател, често съм канена по фестивали като учител или гост-изпълнител в галавечерите. През годината пътувам непрекъснато по много международни събития. Понякога се случва да имам по две или три участия на месец. Най-важното отличие идва от публиката", обясни тя.

"Няма известни личности, пред които да мечтая да танцувам. Няма и такива, пред които умишлено да съм танцувала. Случвало се е прочути хора да са присъствали на мой спектакъл, а аз да го разбера накрая. Не смятам обаче, че това ми дава престиж, удовлетворение или слава. Покрай международните фестивали, на които съм канена, танцувам на една сцена с много от звездите в ориенталските танци. Имала съм възможност да работя с много известни музиканти в Италия и Мароко. Имала съм предложения за работа и в арабския свят, но отказах, защото това би означавало да изоставя плановете, които имам в Италия и най-вече в България", добави Папазова, която има дъщеря на 22 години, но тя няма интереси, свързани с танците.

Реклама

 

Ориентът идва в София

Папазова за втори път ще организира фестивал с ориенталски танци в България. Той носи името LAYALI BULGARIA.

"Сега работя по организацията на второто издание, което ще се състои на 6-8 юни 2014 г. в столичен хотел. Тази година имаме отново състав от уникални преподаватели - Уаел Мансур (Египет) - един от най-популярните хореографи и танцьори на египетски танци по света, Жилина Карлано (САЩ) - най-известната хореографка, режисьор, и Пабло Акоста (Аржентина) - един от младите таланти, който усилено покорява все повече световни сцени.

Първото издание мина успешно. Имахме близо 100 участници от различен произход. А короната Мис LAYALI BULGARIA бе заслужено спечелена от нашата сънародничка Илина Ковачева. "За името на фестивала се вдъхнових от арабската дума Layali, която е множественото число на Leila - нощ. Именно нощта присъства в заглавието на една от най-известните литературни творби в арабския свят - "Приказки от хиляда и една нощ", завърши Папазова.

Реклама
Реклама
Реклама