Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/2343029 www.bgdnes.bg

Христо Мутафчиев: Eдни умират, за да живеят други

"Трябва да убедим българина, че душата на неговия близък си отива, когато почине, но тялото му изгнива в земята. Защо, когато някои от органите могат да се използват за спасяване на други хора?", риторично попита актьорът Христо Мутафчиев, който е едно от лицата, популяризиращи Седмицата на донорството, която започна днес у нас и ще продължи до 13 октомври.


"Аз знам, че моето тяло е само автомобилът на душата ми. Частите на нашите превозни средства могат да бъдат полезни за спасението на други хора, но двигателят е душата ми, която няма да загине след смъртта ми. След моя частен случай, свързан със здравето ми, разбрах, че трябва да бъдем по-добри, да си подадем ръка. Аз в момента се чувствам като трабант с двигател на ферари", допълни Мутафчиев.

Реклама

В момента 1024 души у нас имат нужда от трансплантация на орган, съобщиха експерти от Министерството на здравеопазването. Всяка година у нас поради липсата на донор умират по неколкостотин души.

Статистиката показва, че най-голям брой чакащи за животоспасяваща операция са пациентите, нуждаещи се от бъбрек - 938 души. От сърце нужда имат 33 души, от черен дроб 47, от тънко черво един човек и от бял дроб шест българи. За трансплантация на стволови клетки чакат около 1000 души, около 500 се нуждаят от очна роговица. Всичко това нарежда страната ни сред последните по донорство в Европа с по един донор на 2 млн. души население.

Един от основните проблеми за малкото извършени трансплантации у нас и липсата на донори се оказват честите откази на семействата да дарят органите на близките си след като починат. През изминалата година заради подобни откази 80% от донорските ситуации са останали нереализирани.

"В края на годината ще бъде подписан договор с Евротрансплант", които ще приемат страната ни за асоцииран член. Това се прави, за да се чувстват пациентите по-сигурни. Така наши пациенти ще могат да получат подходящ за тях орган от друга европейска страна, ако там няма на кого да се присади. По същия начин, ако у нас няма подходящ реципиент за даден орган, той ще бъде даряван на болен от друга държава", обясни здравният министър д-р Таня Андреева.

Предстои в следващите месеци и подписването на договор между България и Австрия, който ще цели да се осигури взаимопомощ при трансплантацията на бял дроб. У нас тези операции все още не се правят, но по силата на споразумението българските болни ще се приемат и лекуват в клиниката на проф. Валтер Клепетко във Виена. Нужният за трансплантацията бял дроб ще се осигурява от наш или от чужд донор, допълни шефката на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова.

Реклама
Реклама
Реклама