Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4167491 www.bgdnes.bg

Джоуи Темпест от "Юръп": Няма да участваме в изборите ви

Дразня се, че политиците използват The Final Countdown по време на избори

Кой е той

Легендарният вокал на "Юръп" Джоуи Темпест е роден на 18 август 1963 година в предградие на Стокхолм, Швеция (истинското му име е Ролф Магнус Йоаким Ларcон). Семейството на Темпест живее в Лондон. През 2000 г. той сключва брак с Лиса Уъртингтън-Ларсон, а през 2007 г. се ражда синът им Джеймс-Йоаким.
Вече 30 години „Юръп“ е на сцената в първоначалния си вариант, а на 28 юни групата бе хедлайнер на „Каварна рок фест“. "България Днес" бе единствената печатна медия, пред която Джоуи Темпест се съгласи да говори. Той разказа подробно какво е да си рок легенда три десетилетия, ще има ли нов хит като The Final Countdown и дали "Юръп" ще участва в предизборни кампании в България, каквито слухове се появиха през последните дни.

Реклама

Бисерка БОРИСОВА

- Джоуи, вече 30 години сте на сцена и за много хора в България вашата музика е това, което е формирало характера им, а не просто ритъм и мелодия. Гледате ли на това като вид отговорност?
- Само да не каже някой, че моя е отговорността, ако се е пропил или нещо подобно! Ха-ха-ха! Всъщност това нещо е страхотно! Осъзнаваме, че песента The Final Countdown е много важна песен за много хора, особено за тези в Източна Европа. Те виждат и политически послания в песните ни. Казват, че през годините на социализма са ги имали за химн на свободата. Опитваме се основно да забавляваме хората с музиката си, но когато някой ни каже, че наша песен му е давала сила да се бори и чувство за свобода, вяра, това е наистина страхотно! Впрочем чувствам същото по отношение на музиката. И аз си имам песни, които ме карат да се чувствам добре, по-силен. Но искам да се знае, че "Юръп" не е политическа група и няма да бъде. Ние сме музиканти, а не музикални посланици на политиците.


- В България най-известните музиканти свирят и пеят в политически предизборни кампании. Вие правили ли сте го в Швеция или другаде по света?
- Не, не! Знам, че много често The Final Countdown се използва в политически кампании. Но това не е нещо, на което се радваме. Да си кажа направо, мен откровено ме дразни! Но се опитвам да се правя, че не го забелязвам.


- Задавам тези въпроси, защото след около два месеца в България ще има предсрочни избори и тръгна слух, че ще бъдете поканени да участвате в предизборната кампания на социалистическата партия, чийто лидер Сергей Станишев става евродепутат - заради символичното име на групата ви?
- С нас социалистическата ви партия - и която и да било друга, ще удари на камък! "Юръп" няма да участва в такива неща.


- Вече 30 години сте на сцена в първоначалния състав. И сте една от малкото групи, около която няма скандали за пари, истории за наркотици, гей скандали и прочее. Наистина ли сте толкова добри момчета или пък уникално скучни хора?
- Аааааа, пазим си ние всички скелети от гардероба в дълбока тайна! Ха-ха! Пазим ги за деня, в който ще издадем книга. Не сме ангели, да си знаете. Но истината е, че не сме и група, която е популярна заради скандалите си. е Има някои банди - като "Мотли Крю" например, които обичат около тях да се шуми със скандали. Ние сме се съсредоточили върху музиката. За толкова години заедно е нормално и около нас да има пикантерии. Изтрайте до деня, в който ще направим я книга, я документален филм.


- Каква ще е готов новият ви албум?
- Влизаме в студиото през октомври-ноември. Винаги сме се опитвали да вървим напред, да търсим нещо ново. Музиката е като екскурзия за нас, заради това експериментираме.


- Както сте тръгнали да експериментирате с блуса, сега да не би да идва ред на джаз?!
- О, аз обичам джаз! Но май това ще е прекалено за нас. Все пак ние сме рок група и трябва да останем в света в рока.

Реклама


- Вие сте скандинавци, Джоуи! Май не се предполага точно вие да пеете блус. Ще продължите ли в тази посока?
- Ако продължим, има опасност да станем една истинска блус банда, което не е целта ни. Записахме един блус звучащ албум, защото истинският дух на блуса и този на рока се преплитат. От блуса тръгва всичко. Всяка група на един по-късен етап от живота си го осъзнава и му отдава нужното уважение. Да, идваме от такова студено, мрачно място като Скандинавия и от нас се очаква да правим хард-метъл, да пеем за крале, битки и викинги. Затова съм впечатлен, че направихме такъв албум, който ни връща към корените на рока. Радваме се, че феновете ни следват в това музикално пътешествие.


- Има легенда около създаването на The Final Countdown - че басистът Джон Левен е човекът, който стои в основата на появата на тази песен, като забелязва потенциала в китарен риф, който ти пишеш 2-3 години по-рано. Наистина ли не усети сам с какво златно съкровище разполагаш?
- Ха, вярно и невярно е това. Ние с Джон излизахме вечер, пиехме заедно. Аз вече имах основния рефрен и идеята за песента беше почти готова в главата ми, но нещо все се мотаех. Джон беше човекът, който "натисна педала" и каза: "Ти трябва да напишеш тази песен, човек!"


- Песента е перфектна от начало до край. Можете ли да направите подобен хит отново?
- Не! Точно такъв хит едва ли някога ще направим, той е наистина от тези неповторими песни, които просто се случват и нямат повторение. Но продължаваме музикалното си пътуване през времето и може би един ден ще успеем да направим песен със същата енергия. Впрочем, когато направихме тази песен, нямахме идея, че ще стане такъв хит. Наистина много си я харесвахме по време на записите, но никога не сме започвали да пишем песен с мисълта "Давайте сега, момчета, да измислим хит." Това е много долнопробно, смешно.


- 30 години пеете на сцената старите си хитове, но от време на време променяте аранжимента в тях и те звучат доста различно. Как възприемат това най-върлите ви фенове?
- Понякога го правим, да. Понякога на хората им харесва, защото е изненадващо, друг път не и спираме с този експеримент. Всъщност не правим кой знае какви разлики, то е за забавление за самите нас.


- Какъв е животът на един "вечен секссимвол"?
- Че аз откъде да знам?


- Е, ако ти не знаеш, то кой?! 30 години непрестанно те преследват влюбени фенки. Преди години заради тебе е имало истинска истерия сред жените да се запознават със скандинавци!
- Ха-ха-ха! Най-доброто в този случай е просто да си кажеш: " Пич, ти просто си един музикант!" Важното е да останеш приятел с колегите в групата, да продължиш да работиш на пълни обороти, без да се разсейваш от странични неща. Тръгнеш ли да отдаваш значение на това колко те харесват - избрал си грешен, опасен път.


- Ако синът ти Джейми един ден стане рок музикант, ще се радваш ли, или пък ще се притесняваш?
- Навремето моите родители не ми казаха какъв да бъда и ме оставиха сам да реша. И бяха много прави. Ще постъпя като тях, нека синът ми сам си избере.


- Доколкото знам, до създаването на "Юръп" се стига, след като ти и Джон Левен се запознавате на футболен мач? Така ли е?
- Ами май така стана, да. Ние и двамата тренирахме футбол, бяхме много млади. После видях Джон как свири в една група и там ме впечатли много повече, отколкото на футболното игрище. Ха-ха! Което си е вярно обаче, до ден днешен много обичаме футбола и сме големи запалянковци.


- Свирите във вечер (28.07), в която на световното върви уникален мач като Бразилия - Чили. Как се чувствате да не сте пред екрана?
- Ох, точно този мач исках да го гледам! И съм казал на техническия екип да ми го запишат, та после ще си го изгледам. Харесвам и Формула 1, навремето се пробвах и в това. Баща ми беше много запален по моторите и моторните състезания. Но нищо не можеше да се сравнява с музиката. В момента има само две важни неща за мен в живота ми - моето семейство и групата ми. Искам хората в тях да са щастливи и ще правя всичко възможно, за да е така.


- За трети път сте в България. Май ви хареса при нас?
- Да, почнахме честичко да ви гостуваме и се надявам да нямате нищо против. Виждам, че феновете наистина обичат рок музиката, много са страстни. И много дружелюбни. Организациите на концертите също са много добри. Можем да кажем само хубави неща за България, въпреки че на практика не знаем много за страната извън концертите. Преди много години си спомням, че Джон Левен беше идвал някъде тук на почивка. Днес наистина се чувстваме много добре при вас, България е една от най-страхотните рокаджийски страни в Европа! Така че очаквайте ни скоро отново!

Реклама
Реклама
Реклама