Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4172859 www.bgdnes.bg

Валя Балканска: Жива мепогребаха!

Зли хора ме изкараха тежко болна, дори умряла

КОЯ Е ТЯ?

Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в Лъкът - махала над село Арда, Смолянско. Надарена с космически глас, певицата изпълнява над 300 песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени. Безспорно най-известната песен на Валя Балканска е „Излел е Делю хайдутин“. През 1972 г. този запис е включен в златния диск с музика от Земята и изпратен в Космоса през 1977 г. със станциите „Вояджър“ 1 и 2, които ще се реят в космическото пространство 10 хиляди години. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата.

Венелина ИВАНОВА

- Госпожо Балканска, как сте и къде ви сварвам?
- На ранчото съм си, жива, здрава и на крака. Поработвам по малко, за да има на трапезата по малко за всеки ден.

Реклама


- Радвам се, че сте добре.
- И вие ли сте чели, че съм зле? Писаха наскоро даже, че съм била и починала дори. Представяте ли си? Не знам защо жълтата преса излива такава злоба, защо тези хора пишат зли измислици? Как не си дават сметка, че тази негативност може да се върне върху техните глави? Нима всичко е възможно само заради пари?


- Съжалявам.
- И аз съжалявам, защото не са много хората като мен, които се опитваме да съхраним България, а тези журналисти с тези техни писаници убиват нашите усилия тотално с лъжите си. Не е прилично това! Вижте ги например циганите! Когато бият някого от техните, стават задружни като едно. А ние, българите, седим и гледаме отстрани как ще го понатупат нашия, като дори не си отваряме уста да го защитим. Защо сме толкова жестоки един към друг?


- Не знам, липсва съпричастност вероятно и не си даваме сметка, че социумът ни прави едно и че никой няма да заживее добре, ако околните са зле.
- Ами да, така е. Едно сме - и бедни, и богати. Ето сега например на мен ми е много жал за хората от Добрич, Варна, Велико Търново и бих отишла, ако не бях сама, седмици наред да им помагам.


- Каква е причината за трагедията - дъждове?
- Сами си го правим, сами сме си виновни. Ние отсякохме горите. Елате да видите при мен как е орязана, направо съборена гората. От години боклуците ни са в дерето. Който има отпадък, все в дере си го изхвърля. Ето например найлоновите торбички - какво пречи да се събират, какво пречи пластмасовите или стъклените отпадъци да се сортират и да се връщат, но не за пари, а за да ни е чисто. Аз така правя - събирам ги в едно чувалче, разделям ги. И да ви кажа, подстригвам си тревата с едно ножче, засадила съм си цветя, защото искам да ми е чистичко, красиво и приятно. Няма кой да ни почисти, няма кой да ни нахрани, сами си ги дължим на себе си тези неща. А природата ни наказва, тя постоянно ни дава знак, че трябва да я уважаваме и да я пазим. Реколтата тази година тежко върви, но поне от магазина засега нищо не вземам. От всичко родопско по малко съм си засадила. Имам си доматки, чушки, краставици, морковчета, лук - кромид и чеснов, картофчета, бобец, моята градинка е опитно поле, всичко си имам.


- Покани за участия имате ли?
- И покани си имам.


- Кога е следващото ви участие?

Реклама

- Утре вечер.


- С какво пътувате из градовете?
- С колата на колегата ми. Благодарна съм на Бога за поканите и съм благодарна, че съм жива и здрава.


- Гледате ли телевизия?
- Вече се наситих на лъжи, измами, клюки, неверни неща и обещания. Повече си пускам народна музика, но и новините ги гледам само от любопитство да видя докога така. Но няма вече нормални хора в Народното събрание. Не се наядоха, накрадоха и напиха тези избраници, а народът се чуди откъде и докога така. Властникът се е оял като за "Родопа" (месокомбинат от соца – бел. ред.)! Политиците ни са угоени и на гладния народ не вярват! Депутатите и властниците само гледат да седнат на удобните си столове и да се качат в големите си черни коли и карат като луди.


- За жалост по пътищата е ад.
- Като пътуваме по участия, много се нервирам, като ги видя как хвърчат. Така е, защото карат коли с пари, за които не са се трудили. Даже наскоро си мислех, като видят някой такъв състезател на пътя, ако го глобят с пари като за една нова кола, дали така ще кара и дали така ще тормози хората с клаксон и светлини по пътищата. Бръкни му в джоба и да видим дали ще убива така на пътя. Но злият човек е като вълка, ненаситен и кръвожаден! Като ги гледам, едни такива без вратове с големи голи глави и целите в татуировки карат тези коли, направо да те страх да срещнеш такива хора. Къде отиде хубавият чист и спретнат, обръснат и облечен в риза български мъж?


- Има ли бъдеще за младите в България?
- На младите се надявам! Страната ни е много красива отвсякъде. Имаме си морето, имаме си полето, имаме си и планината, ако не я съсипят със сеч, всичко си имаме. И народът ни е прост. Стига обаче да не убиват образованието! В него и в младите хора е бъдещето на страната ни.


- Следите ли политическия живот в страната?
- Какво да следя, това политика ли е? Въртят си дупетата като маймуни? Не си ли понапълниха гушката достатъчно за толкова години? Защо не давате път на младите?


- Какво си пожелавате за България?
- Майка съм на 3 деца, баба на петима внуци и прабаба на трима правнуци и съм българка, която обича своя народ и страна. Пожелавам Господ здраве на всички ни да дава, и на душманите ни дори, та и за нас да остава. И повече подадена ръка и доброта! И едни сърцати политици, които да обичат и да милеят за родината ни! Нищо повече не ни трябва!

Реклама
Реклама
Реклама