Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4181577 www.bgdnes.bg

Фики окраде Васил Найденов

Иво АНГЕЛОВ

Новоизгряващият фолкпевец Фики, син на легендата в бранша Тони Стораро, изпълнява песни на Васил Найденов без неговото знание, научи "България Днес".

Преди няколко дни Фики удиви посетителите на популярна столична чалготека, като изпълни шлагера "Сбогом, моя любов". Свидетели на случката разказват, че хиляди гърла са запели заедно с фолкпевеца, който демонстрирал отлични гласови възможности. Светлинно и огнено шоу, гарнирано с горещите изпълнения на танцьорките на клуба и балет Fame, допълнително превърнали вечерта в незабравимо изживяване за феновете. Самата песен била изпълнена като чалга с уклон към кючек.
Проверка показа, че от екипа на Васил Найденов не знаят за изявите на младия изпълнител.

Реклама

"Това не е нищо ново - във всички пиано барове изпълняват песните на Васил Найденов. Хората искат да слушат неговите парчета и различни изпълнители им ги представят. Това момче не го познавам и не мога да кажа нищо за него", коментира пред "България Днес" импресариото на Васко Кеца - Ивайло Манолов.
Той се изненада, че Фики е фолкизпълнител и пее в чалга заведения. Още по-изненадан е, че е син на Тони Стораро.

"С Тони Стораро се познаваме и дори сме работили с него по различни проекти. Не знаех, че синът му пее песни на Васил Найденов", добави Манолов.

Страстта на Фики към шлагерите не е от скоро. В интернет може да бъде намерено клипче, на което той изпълнява "Сбогом, моя любов". Заедно с него на сцената е и баща му Тони Стораро. Едно от предположенията е, че Фики пее чужди песни, за да запълва на участията си времето, тъй като засега репертоарът му е твърде малък.

Самият Васил Найденов преди време е коментирал изявите на младия изпълнител.
"За съжаление нищо не може да се направи, авторските права са на Стефан Димитров, а текстът е на Кръстьо Станишев, макар че аз съм измислил рефрена. Имам само изпълнителски права. Наши песни се пеят по целия свят, но никой не ни споменава, а какво остава да си плати. Руснаците, които са свикнали с песните ни, изпълнявани от Филип Киркоров, дори спорят с нас, че били техни", заявява Васко Кеца.

Наскоро изпълнителят на хитове като "Синева" и "Телефонна любов" заяви, че е разочарован от поведението на някои млади изпълнители. Той разказа как бил ментор в музикално риалити шоу и някаква девойка настоявала, че може да изпее негова песен, въпреки че не й се получавало добре. При записа на новогодишна програма пък друга млада изпълнителка два часа се опитвала да изпее няколко елементарни тона, но не успяла.

Реклама

"Един изпълнител трябва да има музикална култура. Трябва да е свирил Бах и Бетовен примерно", добави Найденов.

"Говоря направо за музикалните недоразумения днес, а някои хора се чудят защо се правя на Дон Кихот или на Левски, но човек трябва да си отстоява позициите. Хонорарът ми е доста приличен и не възприемам младите изпълнители като конкуренция, но алармирам за некомпетентността им неслучайно. Нашето поколение вече си отива, но страшното е, че изобщо не се пуска много българска музика, и затова няма да спра да ломотя, че трябва да има законопроект за музика", каза още легендарният певец.

Фики пък постепенно се наложи като талантлив млад изпълнител, който успя да избяга от сянката на баща си. Младежът се пребори за договор с музикална компания "Пайнер", след като направи изключително успешния дует с Галена "Кой". След това той дебютира със самостоятелно парче, а в момента подготвя и второ. Фики получи и изключителната привилегия да участва в лятното турне на "Пайнер", където ще бъде рамо до рамо със "старите кучета".

Името на сина на Стораро за пръв път се завъртя по-сериозно в публичното пространство, когато стана ясно, че е избран да пее на откриването на олимпиадата в Лондон през 2012 година.

Диригентът Ричард Фростик пристигна в България, за да направи прослушване и да избере 5 българчета, които да участват в британския хор "Гласове на младежката музика" (Youth Music Voices). Специално за олимпиадата Фростик решил да покани 10 деца - 5 от България и 5 от Бразилия. Чужденчетата ще се включат към хора от 120 гласовити британски юноши и девойки. Фики по това време учеше поп и джаз пеене в музикалното училище "Любомир Пипков" в София, като тази година завърши.

Реклама
Реклама
Реклама