Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4184138 www.bgdnes.bg

Певицата Йорданка Христова: Възхищавам се на дъщеря ми!

КОЯ Е ТЯ:

Йорданка Христова е родена на 10 септември 1943 г. в София. Любопитен факт около нейната фамилия е, че се пада братовчедка на футболния идол Гунди. Завършва естрадния отдел на консерваторията и още през 1964 г. прави първото си турне в Румъния. През 1966 г. печели първа награда на първия "Златен Орфей" с песента "Делфините", като се класира преди Лили Иванова. Йорданка е най-известната чужда певица в Куба повече от три десетилетия. Хиляди жени на Острова на свободата са кръстени на нея и носят нейното типично българско име. Тя оглавява фондацията "Хосе Марти" у нас. За Йорданка Христова са снимани 4 телевизионни филма.

Има две деца от брака си със сина на бившия кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП, дългогодишен вицепремиер и министър, построил НДК - Григор Стоичков.

Реклама

Галена ЧАРИЙСКА

- Госпожо Христова, къде сте в момента? Почивате ли си, или се готвите за поредния концерт?

- На морето съм. От двайсетина дни си почивам в моята къщичка в Царево. Преди дни се върнах в София, за да гледам концерта на "Буена Виста соушъл клъб" и да се видя с моите приятели от групата. Най-близка съм със солистите Омара Портуондо и Елиадес Очоа.

- Вярно ли е, че на концерта сте изпели "Моя страна, моя България" заедно с Омара?

- Не, на много места се изписа, но няма нищо подобно. Въобще не е така. Много хора си пишат чули-недочули, без дори да са били на събитието. Предният път, когато гостуваха в София, двете изпяхме "Моя страна, моя България". Преди да започне концертът им този път, отново й припомних текста и Омара си го изпя сама. След последната песен отидох при нея да я видя и тя ме издърпа на сцената. Първоначално исках да откажа, понеже се притеснявах заради мениджърите им, защото не са кубинци. Тя каза, че е говорила с тях, и излязохме заедно. Пяхме някакви рефренчета на последното парче и танцувахме.

- Откъде се познавате с Омара?

- Още от 1967 г., когато съм ходила в Куба. Там имам страшно много приятели. На няколко места пак писаха, че Омара ми е приятелка от "Златният Орфей". Нищо подобно! Познавам я точно от 1967 г., след това сме се срещали многократно. Ходила съм 100 пъти в Куба, а тя, като е идвала в България, всеки път сме се виждали.

Реклама

- Кога ще е следващият ви концерт?

- Тук, в моята къщичка на морето, ще съм до петък. Тогава имам самостоятелен концерт в моята любима Варна с китариста Валери Градинарски. "Българан" организира тези концерти, защото честват 10-годишнина. Всеки месец правят рецитали на любими певци. Аз съм на 11, петък, от 19 ч. Тогава е ден без мачове. След това пак ще се върна по морето, само че в Слънчев бряг. На 26 юли ще пътувам към София, защото ще празнуваме в кубинското посолство. Посланичката Тересита Камачо ще си заминава за Куба и аз ще бъда до нея. Тя също ми е приятелка много отдавна. Ние дори казваме, че сме сестри, тя е моята кубинска сестра. Изключително близки сме. След това ще участвам на фестивала в Банско по случай 50 години на оркестър "София". Аз съм една от първите му солистки. След фестивала ще очаквам гости от Америка и от цяла България. Къщата ми е непрекъснато пълна с роднини и приятели.

- Оставате ли понякога сама?

- Почти никога. С мен винаги има някой, когото съм поканила. В момента съм с жената на Боян Иванов. В петък ще дойде братовчед ми със семейството си, а на 22-ри пристига от Норвегия семейство мои приятели, които каня всяка година. Те са българи, но живеят там. Общо взето, вилата никога не е празна. Давам ключа на всички и им разрешавам да идват без мен при едно условие - да поливат цветята и да косят тревата. Имам много хубав двор.

- Дъщеря ви Ивана ще ви гостува ли на морето?

- Да, ние с нея се чуваме всеки ден. Тя сигурно ще дойде в началото на август, в края може би пак. Синът ми Григор и той вероятно ще ни навести. По принцип те живеят в София, моите деца са в България. Дъщеря ми се занимава с дизайн, не само на мебели, а на почти всичко. Всички мои фотосесии от 15 години насам ги е правила тя. Снима страхотно, много я бива, много е артистична в това отношение и има вкус към детайла. Синът ми е момче на техниката и има фирма за компютри и хардуер. Никой от тях не е женен и аз не ги насилвам, защото мисля, че не трябва да бързат.

- Много се изписа за сексуалната ориентация на дъщеря ви.

- Единственото, което ще кажа по въпроса, е, че имам изключителна дъщеря, изключително талантлива и много умна. Изкуството й прилича страхотно, смела е и категорична във всяко едно отношение и аз й се възхищавам и я обичам безкрайно!

- Подготвяте ли нова песен?

- Има една изненада, която съм приготвила за концерта ми във Варна, но няма да я издам. Ще бъде като този в София - миналогодишния ни юбилеен концерт, но няма да е с оркестър, а само с китара. Ще изпея доста неща от репертоара, който пях, както и много нови неща. Непрекъснато правя нови песни, но те не достигат до никого. Издадох и един албум, който съм представяла само по участия и концерти. Нямам направен нито един клип. С Васил Найденов сме единствените, които не правим клипове, а наблягаме на живите изпълнения. Дори и да направя клип, какво от това?! Да не би да го завъртят някъде?! Песните ми от юбилейния албум, който направих - "Влюбена в живота", да би някой да ги пуска?! А има толкова хубави неща. Така че дали ще правя клипове или не - няма никакво значение. Аз и Васил сме най-добри на живо!

- Поддържате ли някакви отношения с него?

- Ние сме много добри приятели, чуваме се непрекъснато! Срещаме се, когато имаме заедно ангажименти. Сега на 1 август пак ще бъдем заедно. Ще пеем на братя Диневи в Свети Влас. Те имат годишнина, ще поканят и други изпълнители. Там, в пиано бара, стават много хубави концерти.

- Стивън Сегал ще ви гледа ли? В момента той гостува на братя Диневи.

- Не знам, сигурно. Той не ми е любимец. Предпочитам Брус Уилис и като актьор, и като музикант.

- Ще разкажете ли за отношенията си с Лили Иванова?

- Лили Иванова си е Лили Иванова, аз съм си аз. Достатъчно много я уважавам и никога не сме се карали. Това мога да кажа. Ние пеем вече 50 години и сме оцелели, да се караме сега, няма смисъл. Да е жива и здрава! Не пея толкова много колкото нея, защото не обичам. Искам да си имам свободно време и за другите неща, които ме вълнуват. Всеки си има някакви планове в живота.

- Как разпускате?

- Ставам доста рано. Сега малко закъснявам заради полуфиналите, защото се интересувам от мачовете и ги следя. По принцип си лягам до полунощ най-късно, 7,30 - 8 ч. съм станала, за да си правя практиките. Около половин час се занимавам с тях.

- От колко време практикувате йога

- От 11 години, а заедно с това съм и вегетарианка. Йогата е духовно занимание, практиките са необходими за правилното разпределение на енергията в тялото за добра кондиция на духа. Това е начин на живот. Напоследък виждам, че има състезание по йога, което като цяло противоречи на практиката. Йога е вече комерсиализирана. Моят йога инструктор е Анна Павлова. Предстои ни семинар, на който ще има много интересни лекции. Често ходя на такива събирания, когато идва и Нираджадананда Сарасвати, който всъщност е и моят гуру. Той ми даде име, имам си и мантра. На семинарите се разглеждат нови промени, как йога може да помогне на света.

- Мислите ли, че ви е помогнала?

- Абсолютно ми е помогнала във всичко. Чувствах се много зле и твърде притеснена, когато почина майка ми. Тя беше в много добра форма и почина внезапно. Месец и половина не бях на себе си. Опитвах какво ли не и след това се сетих, че познавам Анна Павлова, и започнах да практикувам йога при нея. Мисля, че ми повлия много добре във всяко едно отношение - физически и здравословно. Много обичам да шофирам и шофирам от София до морето, без да спирам, освен ако не ме спре катаджия на пътя. Преди 11 години започна да ме боли дясното коляно. Сега вече нямам проблеми благодарение на съответните практики и асани, "пеперуди" например.

- Всеки ден ли практикувате йога?

- Да, в зависимост от времето, с което разполагам. Чета и такава литература.

- Ходили ли сте в Индия?

- Два пъти. Беше страшно интересно. Чувствах се прекрасно, храната беше адски вкусна, абсолютно за вегани, без никакви яйца и сирене. Имахме страхотен режим. Въобще не чувствах глад. Всички други си носеха шоколади, аз се чувствах добре. Най-интересното е, че водата, която пиехме там, беше много чиста. На всички други места в Индия е опасна, но там водата беше прекрасна. Не знам как я пречистват, със силата на мисълта ли, не знам... Това е една загадка. Знаещите и посветените знаят всичко.

- Каква е рецептата за вашата жизнерадост и оптимизъм?

- Защото имам духовно равновесие. Йогата ми помогна, но и като характер съм си такава. Не се занимавам с глупости, злободневни клюки и тъпотии, обичам красивото и приятелите с чувство за хумор. Генетично от майка ми съм наследила нейната енергия. Хората казват, че с годините характерът се изписва на лицето.

Реклама
Реклама
Реклама