Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4198840 www.bgdnes.bg

Иван Гарелов, журналист: Пак съм на пазара на труда

КОЙ Е ТОЙ

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в с. Смилец, област Пазарджик. Завършва факултета по журналистика към Софийския университет. Той е работил като разузнавач от 1967 г., като през 1968 г. е минал курс за квалификация в тогавашната СССР. През 1972 г. започва работа в БНТ, където дълги години води „Панорама“. В БНТ създава и популярното за времето си вечерно публицистично предаване "Екип 4". От 2013 г. е водещ на предаването „Оригиналът “ по TV7 заедно с Елена Йончева.

Венелина ИВАНОВА

- Г-н Гарелов, имате ли идея какво ще е бъдещето на предаването ви "Оригиналът" по ТВ7?
- Освен писанията в пресата истината е, че нямам никаква информация за това дали ще го бъде или няма да го бъде предаването. Знам само, че продуцентската компания "Но фрейм медия" и ръководството на ТВ7 са в съдебни спорове. Аз обаче не обичам в едни такива неясни обстоятелства да си позволявам коментари и затова повече няма да говора за това и за неизплатени заплати.

Реклама


- И все пак до момента някой официално не ви ли е казал какво ще се случи с "Оригиналът"?
- Знам, че договорите ни са прекратени и нямаме никакви обещания за следващия сезон.


- Съпричастни сме с вас, десетки оператори, технически работници, монтажисти, журналисти се подписаха под обща декларация, изпратена до синдикатите...
- Така ли, не знаех. Вие откъде знаете?


- Видях линк, качен на стената на Миа Сантова... Слуховете са за около 150 души - професионалисти, които остават на улицата.
- За пръв път чувам за тази декларация, не вероятно тя е подписана от хора, които са били част от екипа на телевизията, имам предвид, които са били на заплата, на щат в ТВ7. Аз бях водещ на външна продуцкия към "Но фрейм медия", но това няма никакво значение. Никой няма яснота какво ще се случи с тази телевизия.


- Предполагам, че въпреки проблемите едва ли така добре разработена електронна медия ще потъне.
- И аз на това се надявам. Но ще видим. Въпреки че за мен лично нещата са категорично ясни - аз съм на пазара на труда.


- За какво мечтаете в професионален план?
- Ами предаването "Оригиналът" покриваше амбициите ми за професионално развитие. И екипът в него се сработи доста добре. Това са професионалните ми мечти - да имам възможност да упражнявам професията си. Нищо повече.


- Преди близо 12 години пак бяхте безработен?
- Да, така е, но в нашата професия нещата хич не са лесни. Пътят ни не е постлан с рози. На всеки от нас, особено от телевизионния екран, ни се налага всеки ден, с всяко едно предаване да се доказваме наново и наново.

Реклама


- Миналата година навършихте 70. Няма ли вече при вас рутина, доказвате ли се още?
- Разбира се, доказвам се във всяко предаване. Когато хората те харесват и ако си позволиш дори веднъж грубо да сбъркаш, те няма да ти го простят. Така че аз и на 70 години все още се доказвам като журналист (линията прекъсва – бел. авт.).


- Здравейте отново, последното, което чух, е... ( линията пак прекъсва).
- Да не продължават да ви слушат?


- Вероятно, защото тези дни постоянно ми прекъсват разговорите. Нека да ме слушат.
Но да продължа - обезкуражен съм от политическата обстановка, а тези дни съм най-вече обезкуражен от основните институции, върху които се крепи държавата. Най-безочливо пред очите на хората се показва как тези институции са въвлечени да обслужват корпоративни, политически и финансови интереси. Постоянно ни показват техните милиционерско-мафиотски похвати, а реално тези институции трябва да създават в хората усещането за стабилност, справедливост и честност.


- Откъде според вас можем да си набавим политици с морал и смело сърце?
- Как откъде? Политиците излизат от нас, от народа, няма кой и откъде да ни ги внесе. И за да станат те такива, ние трябва да бъдем взискателни към тях докрай. Защото има много такива политици, аз знам, познавам такива политици.


- Назовете имена!
- Няма да назовавам имена, но ви казвам, има такива политици, познавам ги.


- И все пак за кой български политик бихте казали с чисто сърце, че има морал и че отстоява българските интереси, че служи на интересите на народа?
- Ето например един вече покойник като Петър Дертлиев - той бе политик, който отстояваше своите политически възгледи според морала и закона. Президентът Желю Желев също е влязъл и излязъл със своето честно и безкористно отношение в политиката, воден единствено и само от своя морал.


- Политиката днес се отъждествява с престъпност, обаче недосегаема, ненаказана, защото е облечена във власт.
- Да, така е. Съгласен съм с вас, защото политическата върхушка в българското общество живее извън законите, тоест подчинява се само на своите закони или по-скоро демонстрира беззаконието, което важи само за нея. Затова и хората са разочаровани от политическия елит. Но защо търпят хората? Това питам аз.


- Ама хората не търпят. Вижте, последните две години те непрекъснато бяха на протести, на улицата.
- Бяха, така е, но пък да не забравяме, че протестите позволиха да бъдат манипулирани. Хората се подведоха на манипулацията и гласът им заглъхна от измамата. Защо не протестират сега хората?


- Защо според вас?
- Защото според мен през последните дни нещата се развиват толкова динамично, че хората все още не могат да разберат и да осмислят какво точно става. А и да не забравяме, че журналистиката доста подпомага манипулацията на общественото мнение. За никого не е тайна, че журналистиката често услужливо говори това, което властта или корпоративните интереси й нашепнат в ушето. Ако журналистиката се държи адекватно, хората по-трудно ще се поддават на измама и манипулация.


- Добре де, има ли бъдеще за България?
- Има, защо да няма? Не е чак толкова трудно да се постигне промяната.


- Какво й трябва?
- Няколко неща - повече вяра, светли примери във властта и тяхната енергия, която ще поведе хората. Това е пътят към промяната. А от хората се иска да стават все по-взискателни и да не се поддават на манипулация.

Реклама
Реклама
Реклама