Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4246162 www.bgdnes.bg

Фолкпевицата Кали: Много съм лакома!

Иво АНГЕЛОВ

- Кали, с какви впечатления останахте от турнето на "Пайнер?

- Много приятни. Много ми харесва, емоциите бяха приятни и се заредих. Успях да си почина и се разтоварих от семейните задължения. Впечатленията ми от турнето са супер, много съм доволна. Радвам се, че бях част от него.

- Какво усетихте в погледите на хората, които идваха на концертите?

- Много ни се зарадваха хората, но видях един доста по-обеднял народ. Макар че концертите бяха безплатни, в погледите им си личеше колко зле живеят. Живецът да се забавляват сякаш го имаше само на първите редове. От това, което съм гледала от миналите години, си мисля, че тогава еуфорията е била по-голяма.

Реклама

- Как си обяснявате факта, че предимно тийнейджъри идват на концертите?

- Не предимно, а само тийнейджъри. Идват точно те, защото нямат необходимата възраст да посещават клубовете. Второ, вече мина едно поколение, което израсна с този жанр. На практика това са децата на родители, които са се забавлявали с нашата музика. Имам доста такива случаи - идват деца, които са на над 18 години, и ми казват: "Мама и тате са били при теб в еди-кой си клуб и е станал много голям купон." Ако родителите ти слушат един тип музика, по-скоро и децата ще слушат същия. Тези хора искат певците от времето на техните родители.

- През тези години промени ли се попфолкът?

- Попфолкът доста се промени като стил - звученето е по-различно. Не мисля, че има нещо пошло. За мен не е честно да се говорят наизуст неща за попфолка, защото напоследък се прави много модерна музика. Искам някой от критиците да застане и да ми каже от всички песни, представени на турнето, че една има цинично съдържание.

- Нападките през последните години не са за пошли текстове и музика, а че клиповете с разголени жени и мускулести мъжаги подтикват подрастващите към греховно поведение?

- В такъв случай трябва да се върнем във времето на комунизма, когато се забраняваше гледането на западна телевизия. Клиповете на Запад не показват нещо различно, но критиците не роптаят срещу Риана и Бионсе. Не сме измислили топлата вода. Трябва да сме справедливи в оценката си за това, което правим. Връщам се към младото поколение - запълни се една ниша в лицето на Фики и Галин. Едно време статистиката сочеше, че има повече жени в България, отколкото мъже. Ако това продължава да бъде тенденция, би било добре да се появяват все повече фолкпевци и все по-малко фолкпевици. Ще се радвам, защото палитрата от мъжки гласове е много бедна. Вижте Гърция - там има толкова много мъжки гласове и голямо разнообразие. Когато разполагаш с такава богата палитра, можеш да направиш различна музика - романтична с патос като Фики или по-веселяшка с рап като Галин. Добре е да се правят конкурси, за да излизат нови гласове.

- Какво ви е мнението за певиците еднодневки, които представят 1-2 песни и изчезват завинаги?

- Има ги в цял свят, защо да ги няма и в България?! Хубаво е да има певици еднодневки, за да може да се сверява часовникът. Затова има часовници, които струват 100 000 лева, и такива, които струват 10 лева. Това е продукт, който излиза на пазара и пробва да пробие. Ако не се продава, отпада. Пазарът сам избира кой да остане и кой не.

Реклама

- Така не се ли получава пренасищане на този пазар?

- Да, съгласна съм на 100%. Певците в България сме прекалено много. Трябва да има някаква селекция.

- Да се върнем на турнето. Каква беше атмосферата зад сцената - говори се за напрежение и липса на разбирателство между изпълнителите?

- Не, не съм усетила такова нещо. За мен това, че някой е дал N брой пари за шоу, нищо не означава. Като нямаш да дадеш, наблягаш на други неща. Ако нямаш ли хит, каквото и да правиш, нищо не става. В чудесни отношения съм с абсолютно всички. Няма как да не съм - доста по-голяма съм от голяма част от тях. Плюс това мен грандомания, звездомания и суета не са ме хващали. Не съм завиждала на някого, че в даден момент има нещо повече от мен. А когато нещо не ми харесва, преди казвах директно. Сега вече чакам да ме попитат. Никой не може да те натоварва с мнението си, ако не бъде поискано. Така че скандали на турнето не е имало. Нямах време да видя такива неща. След концертите се прибирах в хотела или пътувах по участия. Бях с моята най-добра приятелка, която здраво стои зад продукта "Кали" и много сериозно ми дърпа юздите накъде да вървя. Не е важно накъде вървят другите, а на самите нас как ни се получават нещата. Ако всеки българин отиде към тази максима, нещата ще ни потръгнат добре. Но това е една от лошите ни черти. Губим енергия да обсъждаме работата на другия, вместо да се концентрираме върху това как да свършим нашата по-добре. Това е моето мнение.

- От последния концерт в Благоевград се появи снимка, на която сте заедно с бебето си.

- Първо, дебело искам да подчертая, че не съм толкова дебела, колкото изглеждам. Бебето дойде в Благоевград, защото моята майка помага в грижите, когато с татко му имаме ангажименти. Осем дни мен ме нямаше вкъщи, таткото гледаше бебето самичък, а майка ми му помагаше. Той се беше затъжил за мен и аз много за него. Много искахме да прекараме време заедно. Беше много готино, че дойдоха на концерта. Не съм навредила по някакъв начин на бебето, защото то беше много отзад. Не е понасял никакъв силен шум, а и му бях сложила малко памук в ушите.

- Споменахте за килограмите си. Колко бързо се възстановихте след третото си раждане?

- Бях качила 20 и няколко килограма по време на тази бременност. Колкото при всяка друга. Разликата е, че единият път бях бременна на 24 години, другият - на 33, а сега съм на 38. Винаги съм го подценявала този метаболизъм, но той така или иначе съществува. Тренирам всеки ден, като пропускам единствено, когато ми е много натоварено и имам няколко участия една след друго. Добре организиран човек съм. Старая се да се храня правилно, но това не означава, че ми се получава всеки път. Много съм лакома! Сега съм 63 кг - махнала съм 20 килограма. Килограмите, в които се чувствам най-добре, са 58, така че имам още пет кила, които искам да сваля. И ще го направя не само защото публиката го иска.

- Известна сте с активното си обществено мнение за живота в България - какви са очакванията ви за парламентарните избори на 5 октомври и дали ще доведат до някаква промяна?

- Необходима е появата на нови и истински политически личности. Време е да се върнат млади хора със сериозни образования като икономика и политология. Това трябва да хора, които са завършили в чужбина. Потомци на богати хора, за да имат друг манталитет на мислене. България трябва да бъде управлявана от много богати хора, за да оправят нещата. Промяната тръгва от нас. Не може да излезеш да протестираш и като те питат защо го правиш, да не може да кажеш. А само викаш: "Оставка! Оставка!", без да можеш да кажеш кое не ти е наред. Това си е мое мнение, което не искам да налагам на никого!

Реклама
Реклама
Реклама