Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4269111 www.bgdnes.bg

Иван Иванов пребори рака

Лили АНГЕЛОВА

Големият ни актьор Иван Иванов пребори коварно заболяване на устната кухина и в знак на благодарност към Света Богородица й подари дървен кръст в църквата "Преображение Господне" в село Оборище, Панагюрско, видя "България Днес".
Случката станала само преди дни - на 15 август, когато е празникът Малка Богородица.

"Много сме благодарни на семейството на Иван Иванов. Той и жена му Петя подариха на църквата ни дървен кръст. Ние заедно сме в църковното настоятелство и много се разбираме", обясни пред "България Днес" баба Вера Чернева, съседка на Иван Иванов. Жената бе категорична, че актьорът винаги е бил деен и разговорлив с всички в селото.

Реклама

"Чувала съм, казваха, че бил болен. Да, ама аз, доколкото знам, и да е имало нещо, вече го няма. Така разказват всички, че е оздравял. Той е много дисциплиниран, нито пие, нито пуши, само си кара моторчето, колата и си пише в една тетрадка. Тук си говорим, че е позаслабнал Иванчо, защото повече зеленчуци и плодове яде. Но иначе си е все същият - обръща внимание на всички и си говори с всички", споделя за живота на актьора неговата съседка - 70-годишната баба Вера.

62-годишният актьор от години живее в село Оборище, община Панагюрище, заедно със съпругата си - актрисата от театър "София" Петя Силянова. Двамата са идеалното семейство - грижат се един за друг, казват съселяните им. "Петя е добра къщовница, не се страхува от селски труд. Готви, пере, всичко прави. А Стефан прекопава градината, засажда разни неща, ей вчера сложи тук в центъра торбички, в които да се събира боклукът, да не хвърчи из селото", обясни загрижеността за чистотата на Оборище друга съседка на актьора - 80-годишната баба Куна.

"Здравейте, приятно ми е да ви видя, но Иван го няма в момента. А и, честно казано, много не обича да говори за медиите. Аз след няколко часа заминавам за Пловдив, защото работя там. Но в момента бързам, за да сготвя", обясни пред "България Днес" симпатичната Петя Силянова и запритича към магазина за хранителни стоки до съседната улица.

Само преди две години се заговори, че актьорът Иван Иванов е болен от коварното заболяване рак на устната кухина. Тогава той самият отрече този факт. Каза, че има стоматологичен проблем и му предстоят хирургични операции. Именно в тези трудни за него моменти Иванов се срещаше само с най-близкия си приятел Любо Чаталов.

"Двамата са близки още от младежките години, когато почти по едно и също време са приети да следват в някогашния ВИТИЗ. Оттогава и досега двамата се наричат помежду си "старо". Дружбата им се скрепява още повече от фатален инцидент. Една привечер излизат от репетиции от шапитото на мима Вельо Горанов и с нож ги намушква наркоман. И двамата се разминават на косъм от фатални последствия", разказва ни по-млад съсед на Иван Иванов, който не си казва името.

Реклама

"Толкова съм щастлив тук, на село, кеф ми е и че съм жив. По-голямо чудо от това няма. Животът не може да се замени с нищо друго, защото другото не съществува", казвал му още Иван Иванов. Човекът обясни и че всяка вечер в селото продължавали да се събират на площадчето да си хортуват за политиката и живота. "Той много обича да си вземе листче да ни слуша и да пише. Ей така му се родиха всичките книжки, които написа. Голяма работа е Иван", хвали го съседът. Популярният сред гилдията мълчаливец изобщо не е такъв сред хората от село Оборище. "Постоянно говори с нас. Често обаче така ни отговаря, че нищо не разбираме. Философски, така да се каже", споделя между всмукването от поредната си цигара и бай Петър, който много харесва Иван Иванов. Първоначално съселяните схващали словесната пестеливост на актьора като надменност. После свикнали с нрава му и взели да го канят на масата си, макар да не слагал и залък месо в устата си, ако "познавал" закланото животно. "Не обича много месото, повече харесва бамята и зеленчуците", потвърждава думите на бай Петър баба Вера. "Иван е горд човек, години наред живееше на ръба на мизерията, но на никой не се оплака. Добре, че беше Христо Стоичков, който му издейства по-голяма пенсия", коментират още съселяните на 62-годишния актьор.

Иначе синеокият чаровник често е посещаван от по-малкия си син Стефан. Големият – Георги, рядко идва, той работи в районния съд. "Скоро не съм виждала сина му, но Стефан много прилича на баща си "от едно време". Голям хубавец беше Иван! Особено във "Всичко е любов". Нямаше момиче или жена в България да не е била влюбена в него. Той и без да говори, очите му говореха, като мълчи. Сравняваха го с Джеймс Дийн", хвали "техния" човек и по-млада съседка. Според нея Иван Иванов няма да се върне в София, защото не му било приятно всеки да го разпитва как се чувства и дали е вярно, че е болен. "Знаем, че често ходил в "Дървенето" до пазара "Иван Вазов". Там се виждал с колегите. Но отдавна само му се обаждат по телефона, не идват както е било преди - с шумни компании да го видят".

Другото, с което са запознати съселяните в Оборище, било, че Стефан, по-малкият син на Иван, трудно преживял раздялата с Радина Кърджилова. Именно там при баща си той известно време се лекувал от раздялата с нея. "Иван е много самокритичен и не си позволява да критикарства по неин адрес. Въпреки че точно Петя я подготвила за изпитите в НАТФИЗ. Беше разочарован от нея, но не я е наричал използвачка, както написаха", сподели съседът, пожелал анонимност.

"Вече не ми е мъчно, че не снимам. Щастлив съм със съпругата си. Винаги ще я обичам. Само нея", разказвал киноидолът на 70-те и 80-те днес пред старите хора.
Все пак те знаят и че той е имал предишен брак с медицинска сестра. Сключил го прибързано, без да мисли много. Но то какво да му мислиш, когато си само на 23 години. Живели година и се разделили. Все пак не било съвсем безсмислено, защото от този брак му останал синът Георги, който е отгледан от него.


За партньорката си, с която е снимал най-много филми - Ваня Цветкова, Иван разказвал на съселяните си по маса: "Ще се радвам, ако случайно вземе да дойде да ме види. Приятелче ми е и много я обичам", коментирал актьорът Цветкова, която с интерес гледал в последното й участие като жури в риалити формата "България търси талант" по Би Ти Ви.

Кметът на с. Оборище Милко Ангелов: Можем много да научим от него

"Можеш много неща да научиш от Иван Иванов. Невероятен човек е. От години се виждаме почти всеки ден. Често помага в поетични рецитали, оказва ни съдействие, съвети ни дава. Имам книгата му "Този живот, онзи живот“ с автограф и продължава да пише. И други популярни хора имаме в селото, но той е най-голямата ни звезда и много си го обичаме", каза за Иван Иванов кметът на с. Оборище от ГЕРБ Милко Ангелов.

Реклама
Реклама
Реклама