Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4329436 www.bgdnes.bg

Инж. Митко Димитров - Митко Пайнера: Спираме с кючеците!

КОЙ Е ТОЙ

Митко Димитров е роден през 1953 г. в Димитровград. Завършил е "Технология на машиностроенето" във ВМЕИ - Варна. Работил е 11 години като машинен конструктор и 6 години като главен механик.
През 1990 г. Димитров създава "Пайнер". Първоначално се занимава само с производството на аудио- и видеокасети, но постепенно започва и да извършва продуцентска дейност, създава две собствени звукозаписни студиа и печатница.
През декември 2001 г. Димитров създаде и музикалната телевизия "Планета", смятана за най-добрата попфолк медия.

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Димитров, лятното турне се завърна тази година след няколкогодишно прекъсване. Как оценявате появата отново на това музикално събитие?
- Летните турнета винаги са били проверка на хитовете и актуалността на изпълнителите. Те ни дават ясна представа дали се развиваме в правилната посока. За наша радост площадите отново бяха пълни. Настроението беше на ниво и аплодисментите не стихваха. С дневниците на турнето показвахме забележителностите на съответния град, както и сценичните изяви на всеки изпълнител, с което отново направихме съпричастни към събитието и зрителите на телевизия "Планета".

Реклама

- Как решихте тази година да няма кючеци, а да се залага на по-модерна музика?
- Имайки предвид критиката и негативното отношение, ние решихме да акцентираме и да докажем, че и без кючеци имаме достатъчно силни песни, за да пълним площадите.

- Феновете се чудят защо вече не толерирате типичните чалга ритми, които бяха актуални през 90-те?
- Толерирам всяка хубава музика, включително и хубавата чалга. Най-малко аз ще бъда човекът, който ще ограничи жанрово музиката. Не бих пренебрегвал и факта, че чалга хитът Kiss me baby на Теди Александрова и Джамайката има най-много гледания в канала ни Planeta Official в You Tube - близо 7 000 000. Всеки стил има многобройните си почитатели и съм с уважение към тях, защото те знаят как да се наслаждават и да изпитват въздействието от своята музика. Вероятно това не всеки го може, ето защо моята задача е да прецизирам песните и да издаваме само силни и въздействащи хитове, независимо от жанра.

- Не смятате ли, че всички съвременни певици имат идентична визия, като говорим за пластични операции, прически, коси и гримове?
- Красивите хора винаги си приличат, най-вече с това, че са красиви. А да се стремиш да бъдеш красив, да радваш околните с правилни форми, ослепителна усмивка и изваяна фигура е уважение и отговорност към другите. Винаги съм насърчавал естествения чар и красота на всеки изпълнител, но бих приел при необходимост съразмерни пластични корекции, ако те са в рамките на допустимото. Всеки изпълнител трябва да има самочувствието, че всичко му е наред. Да е харесван и желан, но за това трябват воля и умение. Винаги давам напътствия как това може да стане, защото външният вид и красотата са от значение за бизнеса ни. Съществуват и модерни течения за дрехи, цвят на косата, грим, прически и когато повечето красиви изпълнители са подвластни на тия течения, неволно започват да си приличат.

- Как успявате да балансирате желанията на всяка изпълнителка?
- Като съм справедлив и с еднакво отношение към всяка.

- Трудно ли се управлява компания като "Пайнер"?
- Трудно е, докато намериш и създадеш хората, които правилно да си вършат работата. От доста години моите функции се свеждат до напътствия и определяне на посоката за развитие на фирмата. С огромна отговорност съм към хората, които работят в "Пайнер", и затова трябва да съм винаги в кондиция за вземане на правилно решение във всяка една ситуация. Това приемам за свое задължение и необходимост.

- Kазармата трябва ли да се върне отново, както предлагат някои политици?
- Казармата като школа за здрав дух и тяло, силна воля, дисциплина, желязна психика и мотивация за успеваемост - да. И то в рамките на 6 месеца, не повече. Но аз съм против такава казарма, която те учи да си непукист, да псуваш и в която банята е лукс. Такава казарма е изгубено време. Спортът е също един вид казарма и може би на него трябва да се отдели повече внимание.

Реклама

- България преживява една от най-тежките си години. Като човек с обществена позиция какво мислите за наводненията през лятото и тежките последствия?
- Много е тъжно, че ние, българите, за сетен път, се оказахме слаби и неподготвени пред природните стихии. Подобни и много по-големи природни бедствия са сполетявали други държави като Щатите и Япония, но при тях предварителната организация и реакцията са били на съвсем друго ниво. В крайна сметка и държавата трябва да окаже своята помощ за компенсиране на фаталните последствия, но за тази цел държавата трябва да е силна и добра към своите граждани. Това се постига с години от самите граждани, независимо на какво ниво са в йерархията на държавата.

- Българската поп музика бързо набира скорост, но вече я атакуват за вулгарни текстове. Мислите ли, че негативното отношение, налагано през годините към фолка, се предава на поп музиката?
- Отново вините попфолка. Той беше виновен за кризата, за тежката икономическа ситуация на страната ни, за обедняването на българина... По същата логика би бил виновен и за вулгарните текстове в поп музиката. Мисля, че едното с другото няма нищо общо. Съвременната поп музика се чуди какво да направи, за да бъде забелязана, и ето, че по този начин успя да го постигне. Ние отдавна сме минали по този път и знаем, че една песен може да е актуална не само с неприличен текст.

- Признавали сте, че политиката не ви влече, но замисляте ли се да се впуснете в тази вихрушка?
- В тази вихрушка? Не! Не желая! Въпреки че като фирма и бизнесмен понасям жестоките последствия от дългогодишното неперспективно управление на страната ни, аз съм все с надеждата за по-добри дни.

- Какви са очакванията ви за парламентарните избори?
- Мнозинство за ГЕРБ и следващо тяхно управление. Дълбоко вярвам, че и ръководството си е взело поука и си е направило правилните изводи от предишното управление, та да стане възможно най-после страната ни да отлепи от дъното. Много поучително е за бъдещите управляващи да бъдат в близост до бедстващите в засегнатите райони, до хората изобщо.

- Как ще обясните новите мъжки явления в попфолка като Галин и Фики? Може ли мъжете да изместят дамите в този силно феминизиран жанр?
- Когато си млад, ентусиазиран и нахъсан, винаги си забележим. А когато имаш хитови песни, впечатляваща визия, добър глас и артистичен талант, успехът ти не закъснява. Поздравления от мен и за двамата.

- Защо решихте публично да защитите Преслава, която е замесена в скандал между заведения?
- Трябва да започна с едно уточнение. Преслава не е замесена в скандал. Регионален сайт написа нещо невярно, а после централен сайт тиражира измислена история, в която бе използвано името й. Това предизвика нашата намеса, за да кажем истината и да защитим името на нашата певица. Това сме правили винаги, когато се сипят клевети за наш изпълнител или спрямо фирмата.

- Преслава ли е "най-силната" певица, която дърпа "Пайнер"?
- Преслава е доказала се певица със своя талант, поведение и начин на мислене. Тя е една от най-изявените ни певици и се гордея с нея. Но не е единствената. Мога да изброя още дузина, всяка от които, според ситуацията, може да блесне на първото място.

- Каква е формулата за създаването на успешен изпълнител?
- Точният човек, в точното време и на точното място. Много съм говорил по въпроса и сега ще ми позволите да си спестя думите.

- Как приемате решението на Камелия да се самопродуцира?
- Не е обидно да си имаш продуцент като "Пайнер", но след като тя сама е решила да се самопродуцира, нищо друго не ми остава, освен да й пожелая успех.

- Кой е по-добрият продукт - хубава песен с лош клип или качествен клип с лошо парче?
- Най-добре е хитова песен с хубав видеоклип, защото той може да помогне за по-доброто възприятие на песента. Една песен без клип или с посредствен клип е обречена донякъде. Ако трябва да избирам от двата варианта, бих предпочел хубава песен с недобър клип, защото песента можеш да я слушаш и без да гледаш видеото, докато обратното е невъзможно.

- Продължават ли данъчните често да правят проверки на фирмата и изпълнителите ви?
- Периодично. Ние се стараем да си гледаме работата според законите на страната и ако сме допуснали пропуски, да ги отстраняваме навреме, защото имаме добрата воля да си плащаме данъците и задълженията. Не трябва да забравяме, че държавната администрация и държавата като цяло съществуват благодарение на работещия бизнес.

- Какво може да ви накара някой ден да продадете "Пайнер"?
- По-скоро за по-добрия просперитет в международен аспект бих си позволил акционерна форма на дружеството.

Реклама
Реклама
Реклама