Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4501345 www.bgdnes.bg

10 млн. лв. за двореца на Гюзелев

Лили АНГЕЛОВА

"Не съм длъжна да се обяснявам на никого за нищо." Това сподели във Фейсбук Анна-Мария Гюзелева по повод факта, че пусна за продажба семейният им палат в Бояна, който приживе Гюзелев наричал "Моята Ривиера". Обявата е на италиански език в интернет, видя "България Днес".

Седем месеца след кончината на големия ни бас на 16 май тази година втората му жена е решила, че ще загърби почти всички спомени, свързани със страната ни, и ще си остане в Италия. "Така е. Тук непрекъснато нараняваха Анна-Мария, до последния дъх на Гюзелев я наричаха "използвачка" и "неблагодарница". Това трудно се преглъща. Сега, след неговата кончина, тя и дъщеря й Ади нямат причина да живеят за постоянно у нас. Предпочитат Италия", обясни близка до красивата вдовица. Единият от синовете на Гюзелев – Чавдар, също бе лаконичен по повод продажбата на имота на баща си.

Реклама

"Нямам общо с жената на баща ми. Дали ми харесва или не, че е обявила за продажба къщата, няма никакво значение, защото аз не съм неин наследник. Дори не знаех, че е пуснала обява", каза популярният художник. Той обясни още, че няма намерение да коментира нищо относно наследството на баща си.

Все пак къщата на Гюзелеви в Бояна се счита за една от най-хубавите постройки в баровския квартал. Мераклиите да се сдобият с имота трябва да се бръкнат с 5 000 000 евро. Постройката е направена с голям размах. Не с идеята, че домът е крепост на обитателя си, а с мисълта за удоволствието, което човек заслужава и трябва да си достави вкъщи.

"На каква цена ли? Не броя нервите и парите, които ми е коствал този дом", казва преди време самият Гюзелев. Строежът й се проточва с години. Именитият бас обича историята на тази къща и факта, че тя го среща с архитект Богдан Томалевски. Никола Гюзелев купува стара вила в квартала - тип алпийска хижа, но някак неудобна за живеене. "Богдан разбрал, че се каня да я преустройвам, и ми предложи да не си играя, а да я съборя и да си построя нов дом. Тогава заминавах за концерти във Виена. Хич не му мислих, дадох на Томалевски картбланш да проектира както той cи реши. Получих плановете му и останах удивен, направо занемях - Богдан беше "видял" какво искам, без да сме умували предварително", разказа за построяването на българската си "Ривиера" Гюзелев. Явява се обаче проблем - проектите надхвърлят разрешените по соцвреме със закон 65 кв.м. С много зор издейcтват благословия да издигнат сградата на по-голяма площ. Всъщност, освен че прави от дома на Гюзелев дворец, арх. Томалевски и съпругата му Мичето стават и сватовници на Анна-Мария и Никола. А друг шегаджия от компанията им в същия момент заключва вратата и пуска ключа в джоба си със заканата, че няма да излязат, докато не уточнят дата за сватбата. Тогава младоженецът Гюзелев сам избира булчинската рокля в Италия."Ето по тези стълби я внесох на ръце, когато се оженихме", спомня си по-късно Гюзелев.

Иначе всичко в двореца в Бояна е пипнато и излишни неща няма. Тъмната библиотека с метални инкрустации на витрините е в стил "Тюдор". Арка води към спалнята, издържана в светли тонове. Обзаведена е от прочутата мебелна къща "Сартьор" в Рим - спалнята, гардеробът и скриновете са от различен материал, но си пасват идеално. Всяка вещ в дома на Гюзелеви носи различен спомен и за двамата - за Вердиев фестивал, за разходка до Южна Франция, за турне в Япония, забелязват журналистите, дошли на гости у двойката. Стените са осеяни с рисунки на Никола и на двамата му синове от първия брак с оперната певица Румяна - Ясен и Чавдар, които също са художници. В преддверието има портрет на Aнна-Мария, рисуван от Лиляна Дичева. Портретът, който й е направил Никола, е в трапезарията. И Шмайзера е увековечил лицето на красивата дама в акварел още докато е учила в балетното училище. Гюзелев и Анна-Мария Петрова се запознават на сцената. Трупа от нейното училище танцува в представление на "Фауст" в операта, в което той е звездата. Тогава бъдещата актриса вижда за първи път мъжа на сърцето си. Любовта идва след 7 години, когато тя е изиграла своята Клеопатра в постановката на "Валпургиева нощ" и е пробила в киното с филма "Пътят към София".

През 2009 г. за продажба бе обявена и уникалната резиденция на Гяуров, която също се намира в Бояна. Изградена в английски стил с вътрешен басейн, асансьор и шест спални, къщата си намери собственик, който я купи за 2 млн. евро.


Дъщерята Ади е наследницата

Адриана Гюзелева, дъщерята на Никола от Ана-Мария, е основната наследница на почти всичко, което оставя популярният ни изпълнител. Госпожицата, за която доста кинопродуценти и кавалери биха кръстосали шпаги, предпочита да работи в Европарламента, вместо да ръси чар из снимачните площадки. Ади, която владее четири езика и желязна бизнес дисциплина, влезе в киното още като тийнейджър. Девойката има тапия от няколко елитни курса и школи, на "ти" е с превъплъщенията, свири от малка на пиано, владее солфежа и пее отлично. Тя и двамата синове на Гюзелев - Ясен и Чавдар, са наследници и на най-скъпата българска пощенска марка - "Обърнатата конница", оценявана на над 50 хил. евро. Божественият бас си отиде с мизерната пенсия от 250 лв., но остави след себе си фантастична филателна колекция.

Реклама
Реклама
Реклама