Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4578044 www.bgdnes.bg

ЗАПЛАШВАТ Рут Колева

Рут Колева обяви, че я заплашват!

Новината идва часове след като певицата поведе война срещу Саня Армутлиева, жури в "Х фактор", управител на "Вирджиния Рекърдс" и "Вирджиния Пъблишинг".

"Предупреждават ме да внимавам какво говоря, но не ме е страх от Саня. Никой няма да успее да ме сплаши. Тази битка не я водя само аз и тя няма да спре, докато Армутлиева не си подаде оставката", каза пред "България Днес" Рут Колева.
"Внимавай какво говориш!"

Реклама

"Тя е много властна, в момента търси начин да те прегази." "Длъжен съм да те предупредя, че единият удар ще е по теб във връзка с предстоящия ти концерт. Атаката ще бъде "подплатена", че го правиш за пиар преди концерта, за да привлечеш внимание." Това са само част от предупрежденията към Рут часове след като тя обяви война на Саня Армутлиева.

"Какво и да излезе за мен, ще бъде абсолютна лъжа. Каквото и да пуснете по мой адрес, няма да дискредитира каузата ни", обяви още Рут.
Като потвърждение на думите й в интернет се появи страницата "Аз мразя Рут Колева". Сайтът е пълен с голите снимки на певицата, както и с кадри, на които Рут е с размазан грим. Страницата вече е докладвана и не съществува.

Повод за нападките срещу Рут са действията й от понеделник. Тогава тя създаде фейсбук група под надслова "Подписка и протест за отстраняването на Саня Армутлиева от "Музикаутор" и "Профон". Фейсбук страницата събра почти 3 хиляди души за каузата за по-малко от 24 часа и продължава да набира членове с високи темпове.
Основното твърдение на Рут е, че Саня е в конфликт на интереси.
Причината е, че Армутлиева е директор на продуцентската компания "Вирджиния Рекърдс", която като такава получава пари от дружествата „Музикаутор“ и „Профон“. Самата тя е в управата на тези дружества

"Поради конфликт на интереси българските автори на музика, текст и аранжимент стартираме подписка с иск за отстраняването на Станислава Армутлиева от управителния съвет на "Музикаутор" и "Профон". Тази гавра най-накрая трябва да спре. Фокусираме се освен върху Саня а и към цялата пирамида, която се върти в тези дружества", каза Колева във видеообръщение.

Рут алармира и за това, че изпълнителите не получават почти никакви пари от "Профон" и "Музикаутор": "Това са две дружества, в които членуваме много колеги. Там разпределят пари, които реално са на всички нас, на нашето творчество, на нашия труд. Които тя, Саня Армутлиева, през годините е ограбвала."
Скандалът прераства в истинска война на фона на фалита на КТБ. Както стана ясно, УС на "Профон" има депозит във фалиралата банка, който възлиза на 10 милиона лева. Сумата се е ползвала с преференциална лихва, печалбите от които са били използвани за плащане на заплатите на администрацията, твърдят запознати. В същото време артистите са бесни, че не са им плащани месечни отчисления в реален размер, а са получавали жълти стотинки.

Миро Гечев, продуцент, композитор и създател на голяма част от популярната БГ музика от последните 15 години, е в авангарда на "бунта".
Той показа документ - писмо от УС на "Профон", в което се вижда, че Мария Илиева (която също е жури в "Х фактор" и член на УС на "Профон") е упълномощила Саня Армутлиева да гласува от нейно име. Гечев пита: "Може и да е законно до упълномощиш някого да гласува от твое име и да те подписва, но дали е морално? Особено в случай че сте свързани и в телевизионна продукция. А дали не сте свързани в телевизионната продукция именно заради това, защото сме послушни в "Профон"?"

Реклама

Продуцентът доразвива и темата за конфликт на интереси, която Рут спомена по адрес на Саня Армутлиева и нейното участие в УС на "Профон" (където е председател) и "Музикаутор" (където представя "Вирджиния Пъблишинг").

"Въпреки че по устав Армутлиева няма право да се появява на заседанията на УС в "Музикаутор", тя не само че не спазва това условие, но и се опитва да участва в преговорите за тарифите с ползватели. При Станислава конфликтът на интереси не е във фирмата "Вирджиния Пъблишинг", а в нея като себе си, тъй като тя е управител на друго дружество - "Вирджиния Рекърдс", което е продуцент. А тя е председател на "Профон". Тя не бива да влиза в офиса на "Музикаутор", камо ли да взима решения на УС или пък да представлява "Музикаутор" пред ползватели", заключава Гечев.

Има и още един проблем - според приетото на 3 декември решение осъден музикален продуцент не може да участва в управлението на "Профон".

Саня Армутлиева: Отделям от личното си време за компанията

"Категорично не може да има конфликт на интереси в членството ми и в авторското, и в дружеството за сродни права. Повечето от авторите, които оперират на българския музикален пазар в момента, са едновременно и артисти, и продуценти на собствените си звукозаписи или на записите на други артисти. По тази логика всеки, който е едновременно автор, продуцент и изпълнител или управлява едновременно целия пакет права, може да бъде обвинен в конфликт на интереси. Повечето от членовете на управителните съвети и на двете дружества са както автори, така и изпълнители, а много често и продуценти.

Абсурдно е да се твърди, че може да бъде реализиран какъвто и да било натиск върху музикалните медии в България. От много години вече аз работя за интересите на целия музикален бизнес в България и отделям голяма част от личното си време и времето на моята компания за обща кауза." Това е официалната позиция на Саня, изпратена до медиите.

Изявлението й веднага се посрещна с бурно негодуване: "Това е абсурд! Конфликт на интереси може да има само, ако накърняваш интересите на някой друг. Къде виждате конфликт на интереси, ако някой сам е произвел и обслужва даден продукт? Конфликтът е само в собствената ви глава!", пишат във фейсбук групата.
Други пък се подиграват на Саня, че отделяла от личното си време за компанията: "Не ти ли е това работата, да си управител на фирмата? За какво лично време говорим тогава?!"

Орхан Мурад: Да изринем авгиевите обори!

"Браво, колеги! Успех! Аз съм тръгнал да се чудя защо след като имам регистрирани в "Музикаутор" над 100 песни, за всичките тези 20 години получавам някакви си 70-80 лева за цяла година! Боже! Респект пред Сашо Петров и другите колеги, които започнаха да ринат авгиевите обори - макар че ще е много трудно и дълго!", коментира случая Орхан Мурад.

Той хвали поета Александър Петров, който също критикува дейността на "Музикаутор". "Златното перо на рокендрола" е автор на стиховете на "Богатство", "Любовта, без която не можем", "Главната улица" и пр.

Дичо от Д2: Вдигаме плоча на Мустака!

Бившият вокалист на група Д2 - Дичо, също взема участие в скандала.
Той предложи да се вдигне паметник на Цветан Василев: "Викам плоча да му се направи на тоя Мустак от КТБ, че благодарение на него далаверата на мафията от "Профон" лъсна!"

Певецът нарича "Профон" "змийска дупка“ и допълва:
"Имам и юристи, и адвокати добри. Да ги почват всичките, които са били в заверата. Ходех по техните събрания 3-4 години и спрях, защото видях, че всички присъстващи по това време - между 2006 и 2010 г., гледат да лапат на гърба на всички нас. 13 години ми взимат "Профон" по 20% от парите, които са отчислени на мен. Искам съд за тия хора, защото Кака, както й викат на Саня, не е сама."

Невена Цонева ОСЪДИ Армутлиева

Победителката от първия "Мюзик айдъл" Невена Цонева стана първата, която се опълчи на "Вирджиния Рекърдс". След победата тя подписа договор с компанията, но така и не дочака да изтече.

Преди няколко години тя го прекрати предсрочно и заведе дело. Официалната причина в иска е липсата на отчети. Компанията трябвало на всяко тримесечие да отчита приходите от работата на певицата, но според Цонева не го правела.
Според магистратското решение компанията трябва да изплати на Невена 7 хиляди лева, но заради лихви и разходи за адвокати сумата скочи на 12 бона.

Реклама
Реклама
Реклама