Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4590953 www.bgdnes.bg

Ути Бъчваров: Бях в САЩ по покана на Обама

КОЙ Е ТОЙ?

Петър (Ути) Бъчваров е роден е в София на 1 март 1970 г. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност театрална критика и кинорежисура. Започва работа като радиоводещ в БНР заедно с Иво Сиромахов, по-късно е лице на предаването "Вкусно" по БНТ, което се преименува на "Бързо, лесно, вкусно". Автор е три кулинарни книги. Правнук е на актьора Стоян Бъчваров, на когото е кръстен Варненският театър.

Венелина ИВАНОВА

- Ути, как върви инициативата ви пътуващ кулинарен театър?
- Благодаря, отлично! Аз съм суперактивен от гледна точка на моите воаяжи с пътуващия кулинарен театър. Мога да се похваля вече, че имам записвания за декември. Ще гостувам и на събора на овцевъдите около Гергьовден на Арбанаси. Щастлив съм, защото подобни начинания връщат българина към произхода и към битието му. Защото хилядолетия по нашите земи предците ни са отглеждали добитък. Редно е да се ориентираме отново към животновъдството, а не само да се оплакваме, че няма у нас поминък. На събора ще има изложения и пазар на животни, ще се организират и състезания.

Реклама

- На кое голямо друго събитие ще гостувате?
- Ще участвам на прословутия Роженски събор, който отново се възроди и ще се проведе от 17 до 19 юли. Там се очаква да наготвя за повече от 100 000 човека, но съм много щастлив.

- Къде гостувахте скоро?
- В Асеновград на празника на вината, в който участват малки производители на вино, но всички знаем, че родопската яка е наситена с много дребни истински производители на добро българско вино.

- С какво ги гощавахте?
- С вкусен асеновградски телешки курбан в най-големия бакърен казан.

- Колко литра побира съдът?
- Знам, че тежи 1 тон. Направиха ми го по модел на казаните, в които се готви в Света гора. Капакът му се отваря със специален кран! Съдът е уникален - той е театрален в добрия смисъл на думата, но истинска машина, изработена на ръка, направена от мед, и всяка година я водя два пъти на баня.

- Тоест?
- Ами всички знаем, че циганите са най-добрите и умели калайджии. И аз си имам един майстор циганин, при когото си водя "на баня" казана два пъти годишно. Това е трудоемка работа и отнема цели два дни, но съдът стриктно се калайдисва и поддържа, за да бъде в отлична форма.

- Какво количество продукти поема най-големият казан и колко е голям черпакът му?
- Черпакът, който си поръчах за този казан, е 15-литров. Представяте ли си какво черпачище е това! А на домакините от община Асеновград им поръчах да ми приготвят теле, което тежи поне 400 килограма. Превърнах го във вкусни ястия, яхнии и гулаши. Така че казанът ми поглъща едно теле! Отскоро се занимавам и с новодомски партита.

Реклама

- Какво правите за новодомците?
- Ние сме екип за бързо кулинарно реагиране, защото в суматохата и напрежението покрай купуване или пък градене на нов дом често пъти на домакините не им остават сили за празника с приятели по повод придобивката. Та ние сбъдваме всякакви кулинарни желания и подготвяме трапезата за празника за новия дом!

- Преди 2 месеца се върнахте от САЩ? Кои щати посетихте?
- Кръстосах цялата страна за един месец от севера, та чак до юга. Бях там по една програма на американското правителство за нов подход към храненето.

- Да не би да говорите за инициативата да спрем да храним децата си с боклуци на първата дама Мишел Обама?
- Да, точно по тази програма.

- Какви са ви впечатленията от една ръка разстояние?
- Ами невероятно е. За нас, европейците, Америка е родината на т.нар. джънк фууд. Но по тази програма децата се научават откъде идват продуктите. Например става им ясно, че млякото не идва от опаковката на "ТетраПак", а се дои от крава, после се преработва, вари се, обезмаслява се и т.н. Децата по програмата в най-обикновените американски училища отглеждат градинки, в които са засадили краставичка, доматче, семенца. И програмата дава резултати. Тоест ясно е, че днес се храним неосъзнато с антихуманна храна и че на повечето американци, а и европейци, не им пука с какво се тъпчат, защото днес живеем живот, разпилян като ценности в градския конгломерат. Но програмата е насочена предимно към деца и се случва най-важното - малките хора започват да имат отношение към храната и да изискват от възрастните качествена храна, защото са наясно с правилото "не съм толкова богат, че да се храня евтино".

- Какво още ви впечатли от американския пример?
- Останах изумен, че в щатските училища имат и часове по кулинария. Там децата учат за продуктите и в тях се култивира отношение към храната. Американските деца не просто чуват за "свободно пиле", ами посещават ферми, където се отглеждат свободни пилета, които дават "свободни яйца", но се запознават и другата страна - отиват в големи птицекомбинати и с очите си виждат как се отглеждат "несвободните пилета" в клетки. Посещават и плодородни долини, усещат аромата на ябълковата градина, късат си плодове от дръвчетата и осъзнават какво е да отглеждаш стопанство, където няма автомобилен газ и градски миризми. За тях тези неща не са просто някакъв телевизионен репортаж. Истината е, че голяма част от родителите са загубени за каузата поколения, но надеждата е в подрастващите!

- Какво мислите за политиката на реформи, която поде здравният министър Петър Москов?
- Аз съм му страшен фен на министър Москов и твърдо го подкрепям в начинанието. Той се опитва изцяло да промени отношението към здравната система, защото осъзнава, че отношението към нея е като една дойна крава. Министър Москов променя пошлото статукво, той казва: „Здравната система не е дойна крава и тези, които влагат в нея, трябва и да получават своя дивидент." Аз също така смятам, че хората, които се хранят неправилно, трябва да имат по-високи здравни застраховки. Защото не може лекари да те предупреждават да пазиш диета, да не ядеш това и онова, което ти влияе на кръвното налягане, а ти безразсъдно да продължаваш да се тъпчеш с непозволени храни. И после да разчиташ да те лекуват! Ами то е ясно, бил си предупреден и рано или късно организмът ти те наказва, ти страдаш от болести, но тогава вече висваш на държавата и очакваш да те лекува! Така, както лошите шофьори си плащат по-скъпи застраховки, ако имат 10 ПТП-та за година, така и пушачите например трябва да плащат по-високи здравни застраховки. Защото е ясно: тютюнопушенето вреди - причинява инфаркт, инсулт!

- Преди години свалихте цели 50 килограма от себе си. Как?
- Никой не е съвършен, аз също. В годините теглото ми е било "шарено", но аз осъзнах, че човек трябва да има кулинарно достойнство, а то трябва да се добие в най-ранна възраст, затова трябва да стане част от програмата още в учебните заведения. Най-важното е качеството на продуктите. Ясно е обаче, че икономическото положение в България е между трагично и отчайващо, но аз съветвам хората, които нямат пари, да си купят вместо 1 кг измислено сирене 300 грама истинско сирене за същите пари, но да нагостят организма си с качествена храна. Това е кулинарно достойнство.

- Все пак как свалихте?
- Накратко - свалих килограми, защото "не ме кефи да ям чалга". Аз обичам рокендрол храна, понякога класика, постигнах го бавно, отне ми месеци, но намалих количеството и наблегнах на качеството на храната, като спрях да ям и джънк боклуци.

Реклама
Реклама
Реклама