Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4608959 www.bgdnes.bg

Поли Паскова, народна певица: Видях птицата феникс на Кръстова гора

КОЯ Е ТЯ?

Полина Паскова е родена на 22 юни 1966 г. в Банкя, където живее и до днес. От 1982 до 1999 г. се занимава професионално с баскетбол. Спортната й кариера й носи няколко престижни награди като два пъти носител на Купата на България с отборите "Нефтохимик" и "Славия" и четвърто място на европейско първенство с националния отбор на България. Поли Паскова има зад гърба си и 13 албума с български фолклор, който представя в съвременен и атрактивен вид, и хиляди концерти у нас и зад граница с авторска фолклорна музика и автентични песни. Женена е, има трима синове.

Венелина ИВАНОВА

- Поли, ще се включите без хонорар в предстоящото на 21 март в зала "Арена Армеец" събитие под надслов "Чрез любовта да възродим духа си и да съхраним България". Каква е идеята на концерта?
- Силата на космическата енергия ще бъде привлечена да опази България навръх първия пролетен ден - 21 март. Грандиозното събитие се организира от фондация "Вадимелис" и приятели, сред които съм и аз, както и дуетният ми партньор Христо Косашки. На сцената ще се качат и ансамбъл "Чинари", трио "Латида" и други.
България е свещена, а ние сме благословен народ. Всички копнеем за един по-добър живот, притиснати от страха, от недоимъка, от лошотията. Но едно трябва да знаем като народ, че силата е в самите нас, не в политиците, не в следващите избори, а в нас. В деня на пролетното равноденствие, когато потокът на жизнена сила е най-голям, нека се обединим и да помогнем за спасението на нашата планета Земя. Защото тя е жив организъм с душа и съзнание, които ние раняваме.

Реклама

- Но защо именно 21 март?
- Датата 21 март е важна за Земята, природата и България в частност, защото в деня на пролетното равноденствие енергията е най-силна и връзката между Космоса и Земята е в синхрон, хармония и вибрациите са умножени многократно. 2015 г. е астрологично настроена за възход на България и всички българи. Събирайки се в "Арена Армеец", чрез формата на залата и силата на хилядите единомишленици заедно можем да си помогнем всеки на себе си и всички заедно, активирайки колективната енергия.

- Кой ще е водещ на събитието?
- На практики за здраве и активиране на вътрешната сила на българина ще ни води лечителят Косьо Любенов, който помага на много българи да върнат здравето и хармонията в живота си. Неговата лична история е много любопитна и рязко сменя посоката си преди 10 г. във Франция. Тогава той заспал от умора зад волана и се събудил след 48-часова кома във френска болница с много тежки поражения. След инцидента Косьо открива метода за лечение с универсална космическа енергия. Според него тя е универсална, защото идва от Космоса, от земята и от всичко, което ни заобикаля. След 15 години зад граница Косьо твърди, че българите всъщност сме късметлии, тъй като живеем на едно от 7-те места на планетата с най-силна енергия. Затова съветва хората да търсят промяната в себе си, не в другите.

- Каква е програмата за 21 март?
- Програмата на 21 март ще е през целия ден - от 10 до 21 ч. Ще има също здравословен базар, в който ще участват български и чуждестранни фирми, насочени към здравословен начин на живот и хранене, традиционни и алтернативни методи на лечение. Входът в залата ще бъде символичен - 3 лв. за възрастни, а за деца и пенсионери само левче. В края на деня аз ще направя едночасов концерт с колегата ми Христо Косашки, а ансамбъл "Чинари" ще разтърси залата с кръшни български хора.

- Поли, вие сте известна с патриотизма си, който лъха от 13-те ви албума, имате стотици концерти в България и в чужбина...
- А знаете ли какъв е репертоарът, който от години повтарят всички кметове, с които се срещам из страната?

- Какъв?
- Те, милите, пеят една и съща песен: "Затваряме училища, затваряме детски градини, няма поминък, няма работа, стопяваме се." Това е репертоарът на кметовете на България. Няма какво да чакаме вече, трябва да действаме, защото силата и възможностите са в нас самите. Нека си подадем ръце, искам нашите деца да живеят добър живот и да ходят с гордо вдигнати глави, че са българи. Защото за народа ни не е толкова страшна икономическата криза, а духовната нищета и моралният упадък. Душата на народа ни страда, а знаете как боли душа.

- След спорта вие се посветихте на фолклора. Защо?
- Фолклорът ни е магнетичен, безценен, той е основна градивна сила в нашето нематериално наследство и енергиен стълб на България! Наскоро завърших второто си висше образование - "Опазване на културно-историческото наследство на България". Знаете ли, че хората ни са кодови стъпки за повдигане на положителните вибрации на Вселената? Затова много чужденци се прекланят пред нашия фолклор, защото усещат силата му, но това за тях са като тайни знаци, които не могат да разчетат. А за всеки българин, където и да се намира той, на която и точка на света, народната ни музика незнайно как въздейства и вълнува, защото тя е закодирана в нашето ДНК, в нашата кръв. Българите живеем в страх от днешния ден, от сметките, от болестите, от несигурността, живеем, обвити от тъмнина, разделени сме на партии, спортни отбори, социален статус, разделят ни и материалните придобивки, религиозни принадлежности, но всъщност ние сме едно цяло - ние сме в симбиоза, един организъм, без значение кой къде в социалната стълбица на обществото е... И е редно да се обединим като българи. Българските народни хора ни обединяват, те повдигат духа, самочувствието, те дават светлина, те отключват по-доброто в нас. Хоровата терапия се ползва по целия свят.

Реклама

- Кога се открихте към духовното?
- Истината е, че един живот не стига за духовното и е ясно, че умирайки, нищо материално не можем да вземем със себе си с двете ръце. От много години чета, интересувам се, защото ми се случват различни неща, които първо ме плашеха, после обаче се научих да ги приемам.

- Като срещата с птицата феникс ли?
- Да.

- Кога се случи тя?
- През 2012 г., при едно от посещенията ми на Кръстова гора, след като се поклоних на Христовия кръст, с един свещеник влязохме в параклиса на "Св. Йоан", намиращ се в непосредствена близост до кръста. Изведнъж някой извика силно: "Елате да видите какво има тук!". На покрива на параклиса беше кацнал бял гълъб с нарисуван лилав кръст на гърдите. Започнах да го снимам и с учудване видях, че това не е кръст, а птицата феникс. Изведнъж гълъбът литна към мен, аз инстинктивно се наведох, прелетя ниско над главата ми, след което кацна на съседния параклис, оттам на едно дърво и отлетя. Показах снимките на игумена и на монасите, питах ги тяхно ли е гълъбчето, но те не го бяха виждали никога преди това. Казаха, че тази птица е божествено проявление на Светия дух, а всички знаем, че лилавото е цветът на най-високата духовна йерархия. Гледахме снимките на фотошоп и се оказа, че краските са естествени. Бях щастлива, че получих това голямо благословение!

- Вие имате и други подобни проявления, особено по време на концертите си...
- Да, аз винаги се моля преди концертите ми да мога с песните си да помагам на българския народ, постоянно съм сред хората, виждам болката и страданието, усещам тъгата в погледите им, това ме натъжава, но, от друга страна, съм щастлива, като виждам как успявам да ги изтръгна от проблемите им и по този начин им става по-леко на душичката. Защото определени гласове и песни могат да отключат пространства и измерения. В момента подготвям книга как музиката може да въздейства на астрално ниво и да докара душата до алфа-състояние и оттам въздейства и на клетъчно или физическо ниво, за силата и красотата на нашия фолклор и за значението му за опазване на България.

Реклама
Реклама
Реклама