Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4643215 www.bgdnes.bg

Деян Неделчев-Икебаната: Самоубивам се

Галена ЧАРИЙСКА

КОЙ Е ТОЙ

Деян Неделчев е роден на 16 януари в семейството на асансьорен техник и детска учителка в Русе. Първата му голяма награда е за песента "С огън ме дари", последвана от престижните отличия от "Златният Орфей" от 1993 г. и 1994 г., а през 1995 г. печели награди от конкурси в Казахстан и Кайро.

През 1997 г. заминава за Йоханесбург, Южна Африка. В края на 2002 г. Деян и групата му печелят конкурс за шоу на Bee Gees и заминават за Канарските острови. След като се връща оттам, идва успехът на "От икебана дървесата ги боли". Записва и дует с Гъмзата, след което участва и в тв риалитито "Къртицата".

Реклама

- Господин Неделчев, направихте ново парче на име To be ("Да бъдеш"), което доста се различава от "Съчки събирам" и "От икебана дървесата ги боли". Защо?
- Аз винаги съм правил такива песни, но вие просто не ги слушате! Винаги съм казвал, че българският народ гледа и слуша само това, което му се предложи, а телевизиите и радиата са най-големият манипулатор. Те бълват само лоша енергия! Добре че е интернет, защото българинът е и много мързелив. Дори и в радио или телевизия да ги дам, пак няма да ги въртят. Никой не знае, а по-лошото е, че дори не се интересува аз колко албума съм издал, колко песни съм изпял и колко хита съм имал преди "От икебана дървесата ги боли". Българският народ е като едно стадо - една уста като каже "ме", другите веднага правят същото. Аз, слава Богу, не съм от този тип хора и винаги си казвам това, което ми е на сърцето, а заради истината, която не премълчавам, не съм удобен и на много хора и затова не ме харесват.

- Кой не ви харесва? Имате много фенове.
- Да, но имам и много врагове. В крайна сметка не мога да бъда харесван от всички.

- Кажете малко повече за "Да бъдеш". Откъде дойде идеята за песента?
- "Да бъдеш" е нещо много уникално. Така ще се казва и новият ми, 12-и албум, който ще излезе до 20-ина дни. Това ще е едното от последните две неща, които ще направя тук, преди да замина отново на Канарските острови. Другото е един нов мой весел хит, който в момента записвам. Казва се "Гуменото пате" и е в стил диско фънк.
За "Да бъдеш" искам да кажа, че ми беше спусната насън, както "В гората", която хората повече знаят като "Съчки събирам". И двете ми ги даде енергията, като ми ги спусна насън. Беше ми дадено да я изпея с дует "Шик" - с Виолета и Красимир Гюлмезови, но в крайна сметка си направих парчето сам. Мелодията ми дойде в съня преди около 5-6 години, а по-късно разработих и текст. Аранжиментът е на Пламен Велинов, с когото аз работя от няколко години. С него сме приятели още от казармата.
"Да бъдеш" е песен за новите хора, които се раждат, за духовността, която трябва да бъде повече от материалното, за това как хората трябва да живеят, мислейки. Мислейки, разбира се, не само за липосукции и корекции по тялото. Това е парче за стойностните неща в живота и за това какви трябва да бъдем ние, хората - добри, благородни, справедливи... За това пея и виждам, че се харесва от тези, които са я гледали до момента, но твърдя от опит, че песни като тази не се слушат и не се харесват много. На българския народ му дай тралала, простотии и чалга. А това е срещу държавата и обществото в България.
В моите песни има и ирония, и самоирония, и подигравка към днешния начин на живот. Да не говорим за веселите неща, които продължавам да правя, въпреки че вече осъзнавам, че и за тях няма много смисъл. Тук, в България, е тотална трагедия, първо, откъм пазар, и второ - като гледам какви звезди имаме, направо ми става лошо!

- Гледате ли риалити форматите?
- Не, не ги гледам, защото се дразня. В тях има само хора като Мария Илиева, която ни е запълнила екрана с фалшивата си усмивка, и Саня Армутлиева, която трябва да изгонят от "Авторско право". Заки и Любо не са никакви певци. Не знам кой ги слага там, но журито на всички формати ми е изключително противно. Жал ми е за децата, които отиват там, защото са талантливи. В риалититата само ги лъжат и след като спечелят, ги заробват с договор и в крайна сметка нищо не излиза. Жалко за децата, защото тук нямат бъдеще.
Затова не ги гледам. Всички от журито се правят на много разбиращи и велики, а всъщност не са. Като знам аз как съм се борил навремето и като си помисля колко въодушевени са тези деца в началото... а след това мечтите им пропадат. Толкова е мръсен този т.нар. шоубизнес в България. Дори нашето не може да се нарече шоубизнес, а по-скоро селска вечеринка. Казват, че чалгата си отивала, но според мен няма нищо вярно в това. Чалгата никога няма да си отиде, ние сме ориенталски народ.
Един чужденец, като дойде тук и види каква телевизия за попфолк музика имаме, направо се хваща за главата и се чуди това дали не са проститутки. Аз лично съм чувал такива реплики от чужденци. А най-лошото е, че точно те правят парите, а като ги пуснеш да пеят на живо, се стресират, защото нямат качества за сцена и не могат да пеят. Пълна трагедия!

- Вие сте артист, който много често пътува в чужбина. Какво мислите, че му липсва на българския шоубизнес, за да бъде истински?
- Първо - нямаме пазар и пеем на български, а не на английски, френски, италиански или испански. Навремето сме имали пазар в Съветския съюз, но сега?! Второ - манталитетът ни е такъв - все копираме - сърби, македонци, гърци, турци и западняри, а крайният резултат е едно лошо копие, едно нищо! За да успее един българин, той трябва да излезе навън, и то пак не се знае дали ще срещне подходящия човек и дали ще има късмет.
Всички възхваляват Силви Вартан. Какво толкова я превъзнасят - че тя има само два тона глас! Вярно, че е израснала в България, но е имала възможност да замине за Франция, където е успяла да пробие с чар и красота, а не толкова с пеене. Не е кой знае каква певица. Песните й не са нищо особено. Но определено трябва и известна доза късмет. Като цяло трябва да ни се изкорени манталитетът, защото ориенталското в нас ни пречи за всичко.
В България аз се дразня от всичко - дори от начина, по който са облечени хората по улиците, от голямата им агресия, от мръсотията по улиците и в душите им. Затова не ми се живее тук - то е трагично и тъжно и страшно депресиращо!
Много ми е мъчно за времето на Тодор Живков - тогава имаше и култура, и дисциплина, и стойности. Имахме и големи певци и артисти. Не че сега не може да има, но всичко се е превърнало в тотален комерсиализъм. Може да ме обвинят, че и аз правя комерсиални неща, но така ми е било писано и спуснато отгоре, аз изобщо не съм го планирал. Толкова сериозни песни и балади съм изпял и какво от това?! Забелязаха ме в един момент, и то с "От икебана дървесата ги боли", която съм записал преди девет години. След това тръгнах по течението. А знаете ли колко балади съм направил след това парче?! И "Съдба" с Тончо Русев, и сега "Да бъдеш", но какво от това?! Не се гледат. Може би "Гуменото пате", което правя сега, ще е по-търсено, то също е много смешно.

- Кога заминавате за Канарските острови? Пак ли ще правите "Би Джийс" шоу?
- Заминавам в края на април и мисля този път да не се връщам. Годините си минават, а тук само мизерствам и се депресирам. Ако остана, сигурно ще се самоубия! Толкова се дразня тук - хората, цялата обстановка, политиците... абе, всичко ме изнервя!

- С какво се занимавате в момента, докато сте тук?
- Работя във Варна в нощен пиано бар. По принцип се върнах в България за втория сезон на "Следващият, моля" - предаването, в което участвах. След като обаче КТБ фалира, предаването се провали. Нямам нови предложения за работа тук, трагедията е голяма. В депресия бях цели 6 месеца. Добре че ме извикаха тук, във Варна, че започнах да работя и се посъживих, за да задвижа нещата за Канарските острови. Тук нямам работа и е адски тъжно да се живее. Аз съм бил 30 години на сцената, а все едно нищо не съм правил. За какво да седя да си тровя нервите?! Гледам да се спасявам, на мен няма кой да ми помогне, разчитам само на себе си.

Реклама
Реклама
Реклама