Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4788512 www.bgdnes.bg

Рачков хапва 60-метров суджук

Илия Илиев-Професора и Иван Звездев също ще дегустират в Горна Оряховица

Иво АНГЕЛОВ

Актьорът Димитър Рачков отново ще се облажи! Комедийният артист пак ще бъде водещ на традиционния празник на суджука в Горна Оряховица, който ще се проведе на 30 и 31 май.


Проявите от първия празничен ден ще започнат в 10,30 ч. с откриване на експозицията "Горнооряховският суджук" в Историческия музей. В обновено помещение ще бъдат експонирани запазени инструменти и машини, свързани с продукцията на популярния колбас. Официалното откриване на празника е насрочено за 12,30 ч. в парк "Градска градина".

Реклама


Рачков ще се включи в празненствата едва на втория ден от фестивала, като ще влезе в ролята и на водещ. Той няма да пропусне възможността и да дегустира от вкусния месен продукт. Горнооряховският суджук е първата запазена марка на България в Европейския съюз. През целия ден в Градската градина ще има много забавления, суджукарски игри, кулинарни състезания, викторини и награди.


Тази година майсторите суджукари подготвят близо 60-метров суджук, изработен по стара традиционна рецепта, който гостите на празника ще имат възможността да опитат. В парк Градска градина ще има кулинарно шоу с участието на популярния готвач Иван Звездев. След това ще се проведе и концерт на фолклорния изпълнител Николай Славеев. Вечерта ще завърши с пресъздаване на нестинарски танци.


В неделя в 15,30 ч. започва концертът на формация "Илиев". Ръководител на оркестъра е горнооряховчанинът Илия Илиев-Професора, който е кларинетист в бенда на Слави Трифонов - "Ку-ку бенд". От 20 ч. пък ще стартира концертната програма на фолклорните изпълнители Поли Паскова и Христо Косашки с ансамбъл "Чинари". По традиция празникът ще завърши с пищни илюминации.


Организатори на вкусния фестивал са общината в Горна Оряховица със съдействието на сдружение "Раховец-2007". За всички посетители на откриването ще бъде осигурена дегустация на горнооряховски суджук от трите местни фирми, извоювали правото да бъдат единствените производители на уникалния деликатес в цяла Европа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама