Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4799335 www.bgdnes.bg

Азис не си плаща осигуровките

Фолкпевецът Азис не си плаща здравните осигуровки. Чалгарят е в нарушение на закона и е с прекъснати здравноосигурителни права.

Финалистът в шоуто "Като две капки вода" е самоосигуряващо се лице и трябва всеки месец да внася дължимото към държавата. През изминалата 2014 година Азис е пропуснал месеците юли, септември, октомври, ноември и декември. Не е плащал също и за януари и февруари тази година, показва проверка.
Според закона при неплатени повече от три вноски се губи правото на безплатна медицинска помощ. Този факт изглежда не притеснява Азис. Самият той често се хвали, че не е стъпвал в държавна болница.

Реклама

Фолкпевецът дълго се славеше като един от най-изрядните пред държавата музиканти. Няколко години поред той декларира годишен доход над 1 млн. лева.
"Искам да съм честен човек, да живея спокойно, вместо да подскачам при всяко звънене на вратата и на телефона. Живея по начин, който да ме отличава от масата сънародници, и мисля, че успявам. Не се страхувам да си харча парите. Всеки успял българин трябва да е почтен и да разполага със средствата, които е заработил чрез таланта и труда си. Искам да дойде време, в което няма да е срамно да кажеш аз съм богат и спечелих своите пари почтено", каза преди време Азис, горд, че се е издължил пред държавата.

През 2010 година обаче започват и неговите проблеми с данъчните. Мащабна проверка на приходната агенция цели да покаже колко изрядни са родните изпълнители. Сред проверяваните са примата на българската естрада Лили Иванова, Васил Найденов, фолкзвезди от ранга на Ивана, Камелия, Десислава и други. Оказва се, че Васил Найденов години наред не подавал данъчни декларации, в нарушение са и повечето фолкзвезди. Изрядният на пръв поглед Азис също е сгафил. Той не е регистриран по ДДС, въпреки че доходите му от независима икономическа дейност далеч са надвишавали границата от 50 хиляди годишно. Данъчните установяват, че само до май 2007 г. Азис е получил 100 хиляди лева хонорари и е следвало да се регистрира по ДДС.
За да определят задълженията му по ДДС, от НАП изискват всички бележки за доходите на Азис. За ревизирания период той води шоуто си по една от националните телевизии. Оттам става ясно и какви пари на месец е вземал фолкизпълнителят в амплоато си от малкия екран. За различните месеци сумите варират от 48 хиляди до 203 бона. Най-внушителната цифра е в началото на "Шоуто на Азис", а най-малката - в края му, явно сумите са обвързани с рейтинга на предаването. Всички доходи певецът е декларирал и е платил данъци върху тях, но не се е регистрирал по ДДС, където отчисленията са по-солени. Така от НАП му връчват данъчен ревизионен акт в началото на 2011-а. Сумата, която е определена за довнасяне, е 571 хиляди лева.

Тогава започва и своеобразният бунт на Азис срещу държавата. Той отказва да плаща акта. Обжалва в съда, но в крайна сметка решението е в полза на приходната агенция.

Азис никога не е коментирал дълговете си. Адвокатите му преди време обясниха, че все пак си е платил глобата. Самият изпълнител е коментирал лаконично, че е обиден от отношението към него.
"Отнесоха се с мен все едно съм най-големият престъпник", каза преди време чалга звездата. Не е ясно защо Азис отказва да си плаща осигуровките. Той не може да се оплаче от липса на пари. Според негови близки той се е заканил да не плати повече и лев на държавата,

Русата Златка, Ирен Онтева и Мария Игнатова също не плащат

Реклама

Още куп родни знаменитости останаха преди време без здравни права, защото не си плащат осигуровките. Сред тях са Годжи, Ирен Онтева, Русата Златка и други.

Плеймейтката дължеше пари за здраве за последните три години. Последно тя е платила през 2011 година. Топмоделът Ирен Онтева е осигурявана до април 2010 година. Годжи пък спрял да си плаща осигуровките от 2011 година. Музикантът вече се е издължил.

Данчо Караджов има да внася 5 вноски за 2012 година и 11 вноски за 2011 година. Дъщеря му Лора пък дължи само по една вноска за 2010 и 2013 година. Китаристът на "Сигнал" Александър Мариновски и барабанистът Владимир Захариев също не са плащали през почти цялата 2011 година, пише в. "Телеграф".

Мария Игнатова от "Господари на ефира" дължи вноските за 3 месеца от 2009 година, но не са й спрени правата.

Реклама
Реклама
Реклама