Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4799580 www.bgdnes.bg

Денис Ризов, музикант и продуцент: На 28 бях милионер

КОЙ Е ТОЙ?

Даниел Ризов, по-известен като Денис Ризов, е роден на 23 януари 1964 г. в София. От 1988 г. е басист на рок група "Ахат". Създава компаниите "София Мюзик Ентърпрайсис" и "Хърбър Айлънд Рекърдс". Продуцент е на предаването "Предай нататък" и "Търси се..." по bTV. В момента се занимава с музикално и телевизионно продуциране.

Галена ЧАРИЙСКА

- Денис, вярно ли е, че предаването ви "Денис и приятели" вече ще се излъчва в Америка?
- Това все още е само идея, по която работя. Скоро се върнах от Щатите и заминавам отново. Факт е, че се опитвам да прокарам идеята за предаването и отвъд океана, но това е доста дълга процедура. В Америка подобно предаване няма, затова им е интересно. Тук, когато "Денис и приятели" вървеше по БНТ 1, ми плащаха 5 хил. лв. за него, а в Щатите за такова предаване дават около 80 хил. долара.
Шоуто ще бъде същото - отново аз ще водя, ще има бар, момичета и музикална насоченост. Засега най-много им хареса рубриката "Какво се случи, а не трябваше". Концепцията обаче трябва да се пригоди за техния пазар и техния начин на мислене. Отново ще каним всякакви хора, както тук - които имат принос в дадена област и са направили нещо стойностно. И тук канихме различни лица, а не двата автобуса с полуидиоти, които всички ги разкарват по телевизионните студиа. Ние търсихме българи, които са успели в чужбина, независимо дали са писатели, музиканти, художници или фотографи. Имахме един случай в предаването с 3D аниматора Любомир Христов. Преди да се появи в нашето шоу, никой в страната ни не беше чувал за него, а той три месеца по-късно взе "Оскар" за компютърна анимация. Разбира се, предаването отново ще има музикална насоченост, ще каним млади банди. Не издържахме много в ефир, понеже в България културата и образованието са досадни и скучни неща. Те пречат на хората да се забавляват. Имахме си стабилна аудитория, но нямаше достатъчно пари за "Денис и приятели". Аз го доплащах. Цената на едно такова предаване е около 7500-8000 лв. БНТ ни даваха само 5000 лв. След като се набутах с повече от половин милион, реших да спра. Това е истинската причина, поради която шоуто падна от ефир. В България има доста по-важни неща от нашето предаване - например кой футболист с коя фолкпевица е преспал.

Реклама

- Какво против имате срещу фолкпевиците и миските, в частност Николета Лозанова, с която сте се шегували неведнъж?
- Аз не я познавам лично, говорили сме само по телефона. Нямам нищо против нея, а против това, че съм говорил с ръководството на Би Ти Ви да продуцирам предаването на Мартин Карбовски и това, че с много труд успявам да спася журналист като Наталия Симеонова и "Предай нататък". За Николета обаче нямаше никакъв проблем. Би Ти Ви казаха, че не могат да пуснат Карбовски, а само месец и половина по-късно пуснаха "Папараци". Виждам, че има рейтинг, но питам дали това е функцията на една медия?!
Аз затова не печеля от телевизия, защото се опитвам да правя качествени продукции. "Предай нататък" също си има много хубав рейтинг, още повече че е социално насочено, но го свалиха. И Би Ти Ви ми искат "Денис и приятели", но за съжаление не могат да си го позволят.
Отсега казвам, че "Предай нататък" другата година няма да го има. Предаването е с много важна социална функция, но тази година беше спряно, защото нямаше пари за него. С много зор, през европейски програми успяхме да го върнем, но в друго време и с двойно по-нисък бюджет. Имаме и надеждата социалното министерство да ни помогне да си платим разходите. От това предаване аз губя пари в момента. Продължавам да го правя, но догодина просто няма да го има, защото няма да имаме помощ отникъде. При условие че предаването има рейтинг и силна обществена функция, аз ходя да прося пари. "Търси се" е евтино предаване и си върви нормално. А "Предай нататък" и екипът му правят по две обиколки на земното кълбо всяка година. Събират по 2 млн. лв. от благодетели, с които помагат на хората. Променят съдбите и животите им към по-добро. Това предаване не може да се третира само като телевизионен продукт, който има определена цена.

- Скоро се разделихте с дългогодишната си приятелка Александра. Каква беше истинската причина?
- Да, така е, а причината е, че гаджето ми ходи на чалга. Аз бях готов да се оженя за това момиче, но мисля, че не е редно жената до Денис Ризов да посещава чалга клубове. Това не е възможно да се случи. Отношенията ни минаха на много сериозен етап, но тя нямаше желание да направи компромис със себе си. Аз не съм от най-женещите се мъже, но й предложих брак. А тя просто трябваше да спре да ходи на чалга. Но на нея си й беше кеф да си прави каквото си иска, а за мен беше важно човекът, с когото съм, да не ме излага.
Това, че си млад, не оправдава глупостите, които правиш. Аз на 28 години бях милионер в долари и бях записал "Черната овца". До тази възраст човек прави много неща. Или ти идва акълът, или просто в даден момент ставаш един от членовете на елементарното общество в България. Или се развиваш, или не. Така е в живота. Не всичко е удоволствие и кеф. Който не се бори, страда. Не може да щракаш с пръсти до 30 години и след това да се чудиш защо не живееш добре. Човек трябва да живее достойно.

- Вярно ли е, че сте й подарили диамантен пръстен?
- Да, тя ми го върна, след като се разделихме.

- Как се става милионер на 28 години?
- Милионер не се става бавно и мъчително. Или имаш качества и ставаш милионер много бързо, или нямаш качества и не ставаш. Трябва да си опитен, умен, практичен, честен и работлив и донякъде трябва да ти е заложено. Милионер не се става, защото чичо ти е министър и ти е дал голяма държавна поръчка. Да, става се, но после парите се изхарчват точно толкова бързо, колкото си ги взел. Трябва да вземаш трудни решения и да рискуваш много. Да си милионер не е да имаш един милион в банка или да караш бентли. Трябва да се държиш като такъв. Милионерът е наясно, че с парите си трябва да направи нещо. Докато милионерът, станал такъв по лесния начин, изхарчва парите за къща, а не си дава сметка, че поддръжката й е по-скъпа от самата нея. Много лесно можеш да си повдигнеш стандарта на живот, но много трудно можеш да го задържиш такъв.

- С "Ахат" издадохте нов албум.
- Да, но няма да го продаваме никъде, защото в момента няма никакъв смисъл. Всеки ще си го свали от интернет. Пък и ние го подаряваме на всеки, който го поиска. Получи се много хубав албум, с неиздавани досега неща и няколко нови парчета, които сме записвали през периода 2007-2013 г.

- Говори се, че не сте могли да простите на Азис и продуцентите на "Като две капки вода", че чалга певец изпя вашето най-култово парче "Черната овца".
- Няма такова нещо! Всеки може да си пее каквото си поиска. Нямам против Азис да пее "Черната овца". Със Звезди не сме се виждали и не знам каква е била неговата реакция, но не мисля, че и той се е разсърдил. По закона за авторското право, когато Азис изпее "Черната овца", това е инкорпориране на нов продукт, а не нашата песен. Всеки може да я изпее, но не и да я издава. Лили Иванова я издаде, но тя си имаше съответните разрешения от автора, издателите, имаше разрешение и да промени аранжимента. Но Лили Иванова си е Лили Иванова, тук говорим за Азис. Големите артисти не се интересуват от това кой каква кавър версия на песента им е направил. Аз не виждам нищо лошо в това някой да изпее "Черната овца" в телевизионно шоу.
С това пак стигаме до въпроса за българските риалити формати. В Америка се произвеждат по 1-2 млн. долара на ден от тях, а в България хората ги правят за 25 хил. лв. Хем пускат нещо интересно, хем селяндурите гледат. "Черната овца" е безспорен хит, а Азис заедно със 100 кила са едни от най-известните цигани в страната, а хората имат нужда от нискокачествени забавления и си се забавляват. Още от римско време има разграничение на музиката - една за плебеите и друга за патрициите. Който има нужда от евтино забавление, нека си слуша чалга. Аз съм на мнение, че в България всеки трябва да слуша каквото си иска. Даже нямам против и музикалното течение, понеже в България няма никаква култура, а това донякъде е някакъв своеобразен вид културно течение, към което има небивал обществен интерес. Постулатите там са жените да си продадат телата, а мъжете да набият другите мъже. Нали се сещате с този начин на мислене след 30 години какви хора ще управляват нашите внуци?!

Реклама
Реклама
Реклама