Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4814750 www.bgdnes.bg

"Пайнер" спира чалгата

Иво АНГЕЛОВ

Музикална компания "Пайнер" ще отпразнува 25-ия си рожден ден без... чалга! На юбилейния концерт, който ще се проведе тази вечер от 19,30 ч. в Летния театър в Стара Загора, няма да има нито една песен от кръшния жанр.

Новината е шокираща за голяма част от почитателите на попфолка у нас, но решението вече е окончателно. Първоначално от "Пайнер" бяха планирали да има два концерта - попфолк и фолклорен, но от общината в Пловдив отказаха провеждането на мероприятията, въпреки че бяха дали съгласието си. Така музикалният гигант на инж. Митко Димитров (Митко Пайнера) трябваше да намери нов град домакин. В крайна сметка местната власт в Стара Загора се съгласи, но лично Митко Пайнера е настоял да има само фолклорен концерт.

Реклама

"Над 30 изпълнители ще представят около 40 песни на концерта, който ще продължи около 4 часа. Най-известните имена на попфолка като Преслава, Галена, Анелия, Емилия и Ивана ще участват, но ще пеят само народни песни. Предполагаме, че публиката ще приеме радушно тази наша идея, защото фолклорът ни е неделима част от живота на българина", коментира пред "България Днес" директорът на телевизия "Планета" д-р Хари Янакиев, който лично се е заел с организирането на празненството за четвъртвековния юбилей.

Най-много ще се заложи на македонски и родопски песни, но ще има и странджански и добруджански. Галена например ще изпее "Гергана пиле шарено", а санданчанката Райна - "Македонско девойче". ДесиСлава ще представи две песни на своята учителка Вълкана Стоянова, а Тони Дачева ще изпее легендарното парче "Бащината къща". Преслава и другите певици направиха популярно напоследък да се изпълняват народни песни, като дори заснемат клипове към някои от творбите си. Голяма гордост им е, че са завършили училища по пеене, и с носталгия си спомнят за началото на кариерите си.
Ивана ще заложи на своите любими песни - "От извора" и "Само веднъж се живее". Двете композиции са авторски, но отдавна се приемат от публиката като народни. Именно тях тя ще представи в Летния театър в Стара Загора на 11 юни - мястото, където тя спечели първата награда в професионалната си кариера по време на фестивала "Тракия фолк" преди 15 години.

"Митко Димитров е решил концертът да е само фолклорен и ние, изпълнителите, се съобразяваме с него. Хубаво е, че се обръща внимание и на народната музика, като силно вярвам, че това ще се хареса на хората. Мога да кажа, че ще дам всичко от себе си, за да забавлявам хората и да ги накарам да се почувстват добре", заяви пред "България Днес" една от легендите на българския попфолк - Тони Дачева.

Една от големите изненади на вечерта ще е присъствието на Веселин Маринов. Символът на романтичната и любовна музика по нашите географски ширини ще изпълни песента на Тончо Русев "Без любов". От дълги години Веско не се притеснява да излиза на една сцена заедно с попфолк изпълнителите и дори участва на събития, на които има само чалга парчета. Очакванията са и този път той да привлече аудитория от третата възраст, където е таргетирана най-сериозна част от фенската му маса.
И понеже сватба и фолклорен концерт не могат без една определена песен, Славка Калчева ще изпее хитовата си "Бяла роза" и публиката в Стара Загора вероятно ще извие рекордно дълго хоро.

За разлика от другите концерти, този път няма голяма битка на кого ще се падна честта да закрие вечерта със свое изпълнение. Оркестър "Канарите" начело с ръководителя си Атанас Стоев ще вдигнат градуса на настроението с песента "Кара Кольо". Емблемите на тракийската музика честват 50 години от основаването си.

От "Пайнер" вече отправят горещи молитви атмосферните условия да са подходящи и да не вали дъжд, защото Летният театър е на открито и това може да откаже част от желаещите да чуят любимците си на живо. Сред феновете пък се появиха коментари, че с фолклорен концерт Митко Пайнера иска да покаже, че компанията му създава не само чалга хитове, но и друга качествена българска музика, която се слуша от няколко поколения.

Реклама

Легендата Ивана: Защо се срамим да се наречем балканци? 

- Ивана, как оценявате решението на "Пайнер" да отбележи 25-ия си рожден ден само с фолклорен концерт и как това ще се приеме от публиката?
- Публиката, която дойде в Летния театър, знае, че ще има само такъв тип музика, и не мисля, че това е нещо лошо. Традиционните български песни са за уважение и затова и ще заложим на живото пеене, за да могат хората да се забавляват. Аз и колегите ми сме изпълнители, които вече три поколения българи слушат, и това говори само за себе си.

- Смятате ли, че създаваната от "Пайнер" музика промени живота на хората?
- Да, промени се музикалната култура на българина. В началото тази музика беше забранена, но вече може да се слуша свободно. Попфолкът вече е част от музикалния вкус на хората в България. А за народната музика е ясно - нея никога не трябва да я губим, защото ще се обезличим.

- Попфолкът продължава да е свързван с нещо негативно.
- Много е интересно как, ако изпълниш нещо на Горан Брегович, е хубаво, ако е българско, е нещо лошо. Същото е и с песните от западните държави - щом е от чужбина, значи непременно е качествено. Просто не си ценим българското. Ако допуснем това да се случи с фолклора, ще се обезличим и ще изчезнем като българи. В частен разговор с Митко Димитров той ми каза нещо много истинско и ще си позволя да го цитирам, като знам, че няма да ми се разсърди. Той заяви: "Защо се срамим да бъдем балканци?". Беше много прав и напълно споделям думите му.

Реклама
Реклама
Реклама