Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4815059 www.bgdnes.bg

Първият български естраден изпълнител Димитър Йосифов: Учих Ал Бано да прави ракия от джибри

Кой е той?

Димитър Йосифов започва кариерата си като първия български естраден певец, познат с песните "Марина" и "Бела Белинда" от 50-те. До принудителното му "пенсиониране" само на 40 години той записва около 100 италиански шлагера. След 1989 г. отново се завръща на сцената и продължава да пее. През 2004 г. президентът на Италия го окичва със златна значка и го обявява за кавалер на италианската музика. Днес Йосифов е на 80 години и продължава да пее. Последният му концерт ще е на 15 юни в зала "България". Заедно с него на сцената ще излязат Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Мишо Йончев, Поли Генова, Паскал и дъщеря му - известното сопрано от музикалния театър Добрина Икономова.

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Йосифов, Йорданка Христова казва за вас, че сте най-добрият човек, когото познава, и сте жив пример за това как бившата ДС се намесва в съдбата на хората по най-зловещ начин.
- Да, точно така е. Първият опит за моето вербуване се появи още когато започнах да набирам популярност в началото на 60-те с побългарените версии на италиански естрадни песни. Тогава едни специални хора ми определиха поредица от срещи и ме убеждаваха колко е добре да им сътруднича, пуснаха пипала дори към родителите и сестра ми с обещания, че ще имам хубава работа и ще пътувам по света. Единственото, което ме спаси, беше една хитроумна измислица. Предложих на агента да изпием по една водка. Служебното лице гаврътна 20 грама, а аз 100 грама, без въобще да пия, защото съм трезвеник, но излъгах, че обичам да поркам и го правя всеки път след концерт. Тези думи бяха моята "сламка". Ролята на алкохолик ме спаси от вербуване (смее се).

Реклама

- Завършили сте италианска филология и сте били най-продаваният изпълнител на десетилетието.
- Да, макар че имам и тъжна среща с Леда Милева, която тогава бе шеф на БНТ. Представих й се един ден, подарих й касети с песните си, но тя ми каза, че за да се появя на малкия екран, не е достатъчно само да мога да пея. Сигурно деликатно е искала да каже, че ме намира за грозен. (Смее се.) Ами аз бях слабичък, с щръкнали ушички и голям нос и сигурно затова не ме е харесала. Но тогава пък изобщо не предположих, че забраната да се показвам в ефир е последица също от отказа ми да сътруднича на службите.

- После обаче през 1975 г. ви принуждават да се пенсионирате на 40 г. пак службите, нали така?
- Ами да. Спряха активната ми дейност и тогава трябваше да изхранвам семейството си с обща работа, бях бояджия, през свободното време пък преписвах ноти.

- Тогава ли отивате при Ванга?
- Да. Няколко пъти съм ходил при нея, но не само заради себе си. Една от паметните ми срещи бе заради моите приятели Ал Бано и Ромина Пауър. Тя бе първата, която им каза, че дъщеря им Иления е жива. Преди това момичето бе отвлечено от италианската мафия. Заради загубата на детето двамата се разведоха, имаха скандали. Но дъщеря им е жива, аз смятам, че често Ромина се вижда с нея в Индия, където ходи всяка година. Тя посещава и сестра си, женена за ескимос. Изобщо странно е семейството на Ал Бано и Ромина.

- Двамата вече се събраха отново след 20 години раздяла.
- Да, на 26 май им беше първият концерт в Русия. Но на 16 декември са тук у нас, ще се радвам отново да ги видя.

- Ал Бано склонен ли е на компромиси след рака?


- Не смятам. Преди 5 години лекарят, който го оперира, оперира и Тото Кутуньо и оттогава двамата се смятат за братя. Към тях можем да добавим и Челентано, който също имаше подобно заболяване. С Ал Бано бяхме често заедно, дори му бях бодигард - неговите фенове се биеха за автографи. Една вечер след поредната програма на фестивала ме заведе в рибен ресторант, кьдето освен хубавата риба пихме ароматно бяло вино "Феличита", негово производство. Сподели ми, че има малко производство от 400 хиляди бутилки. Попитах го какво прави с джибрите - той ми отговори, че ги изхвърлят. Предложих му другия път да не ги хвърля, а да отида и заедно да му покажа как се прави качествена българска ракия от джибри (смее се). Много случки имам с италианските певци.

Реклама

- Добре. Разкажете за другите срещи с Ванга.
- Преди това бяхме ходили със Здравко Радоев, един от бившите мъже на Лили Иванова, при нея. Тя винаги се изразяваше много интересно за всички нас. На мен ми каза да не ям от втори ден храна и да не се бръсна в петък, а на момчетата от НЛО даде съвети за характерите. Аз до 1993 г. бях импресарио на юнаците от НЛО - Поппандов, Мамалев и Велко Кънев. Ванга каза на Поппандов да е по-спокоен, на Жорко, който е веселяк, да не се шегува с колегите, а на Велко, който бе затворен, да не е толкова вглъбен. Това, което ми правеше впечатление, бе, че винаги искаше от чужбина да й носим дебели чорапи.

- Казахте, че преди време сте пътували по концерти с всички естрадни изпълнители.
- Да, концертите бяха като миш-маш, имаше народни изпълнители, хумористи, естрадни изпълнители, стари градски песни се пееха. Всички се познавахме. Много обичахме да играем на карти с Йорданка и Боян Иванов, а на зарове най съм се радвал на играта на Калоянчев. Много парички съм му взимал на вързано. Върнах му ги на поклонението, сложих ги в ковчега му.

- А Лили Иванова познавате ли?
- Ами как не? Лили Иванова пееше тогава песни на Рита Павоне, но с български текст. Лили се роди пред мен като звезда. То и всички останали, де...(Смее се.) Един ден Лиана Антонова се бе разболяла и Здравко Радоев доведе едно малко момиченце с бяла рокличка и с чадърче. Пя испанска песен и много я харесахме. Беше Лили Иванова. И знаете ли, не ме учудва, че тя още пее на нейната възраст, ето аз също продължавам да пея.

- Вярно ли е, че за имитация на канарче сте взели повече пари, отколкото за шлагера "Марина, Марина"?
- Да. През 1960 г. ми отпуснаха цели 12 лева хонорар за песента. Смешно е, че съпоставено към деня, хонорарът от имитация на канарче е по-голям. Мария Косева, жената на Никола Анастасов, пееше една песен "Блу канари", също огромен хит, и ръководителят на оркестър "Балкантон" Димитър Ганев искаше да изсвиря партията на канарчето с една малка стомничка. Тъй като заплащането е за минута време, като премерват "Марина", тя се оказва 2 минути и 20 секунди, а "канарчето" е 3 минути и половина. За духането в стомничката взех с 6 лева повече, отколкото за изпълнението си.

- Днес с колко пари живеете?
- С пенсията от 150 лева, но жена ми е по-богата, взима 250, и така живеем. Преди известно време се поде кампания на нас, десетте легенди на естрадата, да ни увеличат пенсиите, но нищо засега. Бяхме аз, Мими Николова, Мустафа Чаушев, Стефка Берова, Гуджунов и още живи легенди. За съжаление точно ние бяхме ощетени от държавата, защото ни бяха загубили документите и нямахме възможност да се пенсионираме. Но аз винаги съм бил изряден и съм си плащал всичко навреме, затова за нищо не съжалявам.

Реклама
Реклама
Реклама