Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4815170 www.bgdnes.bg

Бесен заек е българският Спайдърмен

България си има своят Спайдърмен! За разлика от оригинала той не е мутирал човек, а заек.

Пеш (от Пешо) е създаден в лаборатория на таен остров и има свръхспособности, както и много остри зъби, с които да хапе враговете. Освен тях разполага и с няколко пистолета, пушка и други оръжия, с които да громи врага. Хищният Пеш е част от отбор от трима зайци, които са лошите, но и се борят с лошите. Герой е от многоезичния комикс роман "Бяс" на Сибила и Иван Коритареви, чиято фирма "Грозен Ентъртеймънт" бе една от печелившите в конкурса на вестниците "24 часа" и "Труд".

Реклама

Като награда Сибила и бандата супер талантливи художници ще получат 10 000 лева, за да рекламират това, което правят.

Те са се захванали с наистина мащабен проект! За начало се стараят да развият комикс индустрията у нас на ниво, което сме свикнали да виждаме в най-големите западни фирми от сорта на Marvel, Black Нorse, Disney и Pixar. На пазара освен "Бяс" могат да се намерят и поредица от пет тежки тома, с арт от най-силните български, съвременни художници, творящи в България и чужбина, джобен сборник със съвременни български комикси, луксозно отпечатани, многоезични комикси с твърди корици и саундтрак, играчки, облекла, чаши и други артикули, представящи главни герои от комикс продукцията на "Грозен Ент.".

"Стремим се да развием индустрията на световно ниво - казва Сибила. - Искаме да поднесем на феновете всичко, от което имат нужда. Работим заедно с най-добрите в жанра, като сме се заели да обучаваме всички желаещи да пробият професионално в света на 3D анимацията, гейм индустрията и въобще консепт арта."
За целта Сибила и съпругът й Иван, който също е художник, наскоро са открили школа, в която обучават тези, които искат да си изкарват прехраната с комикси и анимация.

"След като дълги години се занимавахме професионално с рисуване и имахме представа какво искаме да постигнем - с цената на голямо количество грешки, но и неочаквани успехи се стигна до момента, в който някак си се появихме на световния пазар. Мечтата на всеки рисувач е да се реализира в "Дисни", "Пиксар" и останалите наистина големите компании в бранша. България има уникални художници, които по нищо не отстъпват на колегите си в Америка. Проведохме стажове за 2D и 3D аниматори и комикс художници с над сто студенти и ученици през 2014 г. и с удоволствие заявявам, че новото поколение е страшно кадърно. Оказа се обаче, че техническите умения не достигат съвсем, но хората имат желание да се научат. Направихме проучване и установихме, че никъде в България не обучават за точно това, което се иска на Запад, за да постигнеш мечтаното. Курсовете в чужбина са безобразно скъпи за българите и само избрани имат възможността да се обучат и изготвят силно портфолио. Разпитахме нашите българи в големите студиа и добихме ясна представа какви са изискванията, изготвихме присъствена и дистанционна форма на обучение с внимателно подбран екип, с много опит и успехи в чужбина и България. Образувахме цените така, че да са достъпни за България, и започнахме да обучаваме. В момента школата ни се радва на голям интерес и съм щастлива да работя с наистина невероятни таланти."

Освен с комикс издателство "Грозен Ентъртеймънт" е и анимационно студио. Компанията прави първи стъпки в производството на щур рисуван сериал с пирати и 3D пълнометражен филм. В бизнес плана й е заложено производството на поне пет многоезични комикса месечно, анимационни филми, серии от играчки и облекла и, разбира се, много нови и уникални художници. Към момента за "Грозен Ентъртеймънт" работят над двадесет художници, а в школата се обучават над 60 човека всеки семестър.
"Надявам се до пет години да сме готови и успешно да се преборим за "Оскар" - казва Сибила и е напълно сериозна. - Не виждам защо да не го направим!"

Реклама
Реклама
Реклама