Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4845981 www.bgdnes.bg

Певецът Панайот Панайотов: Парцалев ме сваляше

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Панайотов, готвите ли се за конкурса "Лирата на Орфей", новоприемника на "Златният Орфей" от соцминалото?
- Да, готвя се, разбира се. След десетина дни започва конкурсът, който е в Пловдив. Там ще изпълня песента "Не ме докосвай с пръсти" по текст на Живко Колев, музика и аранжимент на Димитър Караминков. Ето това е най-хубавото, което ми се е случило напоследък. Все пак в някакъв смисъл ме радва това възраждане на носталгията към естрадната песен.


- Не ви ли притеснява, че отново може да има скандал с журито, както на "Бургас и морето"?
- Какво да ме притеснява? Факт е, че всичко хубаво, което се създаде у нас, винаги е съпътствано от скандали. За журито - вярвам в професионализма на тези хора. Такава е системата, все някой трябва да бъде оценяващ.

Реклама


- Съжалявате ли, че голяма част от естрадните изпълнители нямат добри пенсии?
- Знаете ли, на нас не са ни нужни пенсии, а едни други стимули, навремето имаше звания - заслужил и народен артист. За това съжалявам, че вече го няма. Ако това сега съществуваше, щяхме да бъдем доволни. Тези, които сме по-заслужили, щяхме да вземаме нужното и аз, ако имах нужда от пенсия, щях да си направя вноска и т.н. Така е при руските артисти. Всички техни големи имена са народни артисти и по този начин са обезпечени, защото званията им носят ежемесечни приходи. У нас започват да те жалят, когато си отидеш. Като почина и аз, тогава сигурно всички ще забележат какъв велик певец съм бил. Не по-рано.


- Това, което казвате, е жалко. Наскоро ви предадоха приятели, простихте ли им?
- Простих, но няма да забравя. Странно е, че от враговете като че ли ни пази Господ, но от приятелите ни кой да ни запази? Тези мои близки успяха да ме убедят да подпиша един 10-годишен договор и той така ме гепи с всичките си клаузи, че нямам думи! Когато опитах да го прекратя, се наложи да платя дебела неустойка. Парите, които дадох, бяха едната страна на случката. По-голямата поука за мен бе предателството на стария ми приятел, който ме подведе. Той е човек от шоубизнеса и ме убеди, че ще ме продуцират - повярвах му и направих голяма грешка, но това е урок на съдбата. Трябвало е така да се случи, да си извадя поуката и даже му казах - благодаря ти, че ми сервира този урок, за да го имам.
- Срещите ви с Ванга, когато ви е предупреждавала, не включваха ли да се пазите и от приятели?


- За съжаление не. Ванга я познавах много добре. Имам незабравими спомени, 3-4 пъти съм бил при нея с жена ми. Веднъж й представих на запис една песен, която се наричаше "Ванга". Имам дългосвиреща плоча с това име и й занесох записа, за да го чуе. Тя го чу и го хареса, което много ме зарадва. Тогава ми каза само: "Внимавай, като се връщаш с колата, за лявата спирачка." Проверих я, защото беше зимно време, и действително ми занесе колата в тази посока. Ванга беше забележителна българка! Тя ми каза също да ям млечни храни и да не пия кафе преди пеене. Обаче тук не съм я послушал, защото много кафета пия, но от години съм спрял алкохола по моя интуиция. Отказах го, защото много зле ми влияеше. Като пийна, и ставам сприхав и неадекватен. Сам си реших и успях да го изхвърля от менюто си, слава Богу. Но в живота си не съм опитвал наркотици, както и сладолед, защото си пазех гърлото. Цигарите ги отказах заради жена ми.


- А груповия секс?
- Ха-ха-ха - и него, човек в младостта си прави какви ли не лудории, но трябва да бъде отговорен. Деля личния си живот преди женитбата ми с Емилия и след това. Е, бях станал звезда и мацките бяха луди по мене, а харесаше ли ми някоя - директно я водех след концерта и разпивките в хотелската си стая. Случваше се и аз самият да си набележа някоя. Тогава пусках в ход целия си чар и ухажване, докато не я отведа в леглото. Навремето с оркестър "Лира" свирехме на морето и тогава бяхме големи звезди. Мадамите сами ни се навираха в ръцете.


- Вярно ли е, че Лили Иванова е била ваша любовница?
- Това не искам да коментирам. Щом не ме е споменала в книгата си Лили, значи не сме имали интимни отношения... (Смее се.)
- Но Парцалев ви е ухажвал, нали?
- Той беше гениален актьор! Най-народният от народните. Щом излезеше на сцената, и всички се заливаха от смях. Това, че ме сваляше, не беше тайна. Той го правеше пред колеги. Но не брутално, просто пробваше, докато се убеди, че съм твърдо хетеросексуален и въпросът му няма да се уреди. По принцип се дистанцирам от гейове. С такива не се разбирам, но с Парцалев беше съвсем друго. Той беше елегантен и умерен в мераците си. Беше шегобиец, бохем, с невероятно артистично присъствие. Но никога не съм имал сексуални контакти нито с него, нито с други мъже.


- Вие сте единственият певец, който не се притеснява да казва, че полага грижи за външността си - нямате бирено шкембе, а писаха, че си боядисвате и косата?
- Да. Притеснява ме единствено простотията българска, но иначе и зъбите си мия... (Смее се.)

Реклама


- Забравихте ли момента, когато ви бяха забранили да пътувате в чужбина?
- О, грехота е това да се забрави. Но не искам да се изкарвам, че съм имал кой знае какви проблеми с властта. Спираха ме само да пътувам, но това е банална история. През 1981 г. се подготвихме за турне в Скандинавия, но се появи срещу мен анонимен донос и генерал Нешев, който отговаряше за пътуванията на артисти зад граница, ме извика и каза, че няма да замина. Донесе папка, на която пишеше "Панайот Панайотов - досие". На нея имаше вертикална линия с маркер, т.е. пътуването задраскано. Беше доста подло, защото с тогавашната ми група "Лира" имахме договор, работни визи, т.е. всички документи бяха извадени. И ни спряха, защото бях солист на групата.

- За какво бе доносът?

- За това, че пеех една песен на сръбски в нощния бар на "Новотел Европа" в София. Тогава не само сръбските популярни песни, но и сръбският език бе заклеймен у нас. Но много обичах музиката им и изпях "Ове ночи и една жена мирно спала". Имало в бара някакъв музиколог, който не си губел времето. Спряха ме две-три години да пътувам и това беше.

- Но и пред Тодор Живков сте пели?
- Ооо, да. Имаше го страха тогава. Един вечер бяха дошли в нощния бар в Правец "Шатрата" и ние с "Лира" запяхме песен, възхвала на чавдарците партизани. Той каза: "Убава песен, много", мина, ръкува се с всички и радостно викна: "Еееех, почнаха и да ни хвалят, ха-ха-ха."
- Да ви върна в настоящето. Харесвате ли новите хитове "Шапка ти свалям", "Видимо доволни"?


- Щом хората ги слушат, сигурно се харесват. Пожелавам на тези момчета и момичета дълголетие, да натрупат биография, само това.


- Защо не направите старите си песни в нов аранжимент, както прави Лили Иванова?
- Защото е безсмислено. Вече направих кавър версии на "Шопкиня", "Момчето, което говори с морето", но не се харесват. Дори ми се случи да ми дадат 100 лева с думите: "Панчо, изпей стария вариант на песента, не искам така да го слушам." (Смее се.)


- 31 години живеете с жена си Емилия, на която посвещавате "Ема", "Шопкиня" и "Емилия".
- Да, как ме търпи - и аз не знам. Жена ми е моята спирачка за всичко. Като една шопкиня е духовно чист човек. Заслужава медал, че е с мен.
- За 40 години на сцената ще има ли концерт?
- Да. Ще бъде бутиков и ще изпея любимите ми евъргрийни.

Реклама
Реклама
Реклама