Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4862691 www.bgdnes.bg

Фолкпевицата Ирена: Азис изпревари Кончита Вурст!



Фолкпевицата Ирена е едно от най-новите лица в попфолк средите. Освен чалга ритмите тя изпълнява впечатляващо и фолклорна музика. Името на красавицата нашумя през последните седмици около най-новото й видео, където Ирена е с брада. Родните медии моментално сравниха визията на певицата с тази на австрийската звезда Кончита Вурст.

- Ирена, преди дни името ти се появи в медиите с шокиращата новина, че си пуснала брада за най-новия си видеоклип. Визията ти напомня много на тази на австрийския певец Томас Нойвирт, известен със сценичното си име Кончита Вурс. Как взе това екстравагантно решение?
- Идеята ми беше предложена от сръбския режисьор Деян Миличевич, с когото избрах да работя. Отначало бях доста шокирана от сценария, но го премислих добре и реших да се впусна в това предизвикателство. Мисля, че си заслужаваше, защото е новаторско, интересно и различно.


- Притесни ли те нещо, когато разбра, че ще си с брада в клипа? Все пак фолкизпълнителките държат много на перфектната визия...
- По принцип в България хората са свикнали да слушат с очите си. И затова, когато се представя нещо различно, е доста рисковано. Притесни ме самият образ, в който трябваше да вляза, защото е далеч от мен самата, но мисля, че се получи много добре и определено има голям интерес. В клипа ми всички визии са доста различни и нетипични за това, което хората са свикнали да виждат. Екипът, с който работих, беше перфектен. Благодаря на целия сръбски екип и на хората от "Ара мюзик", които са неизменно до мен.

Реклама


- Образът на "жена с брада" е създаден от Нойвирт, който е хомосексуалист, с цел хората да се замислят за различните, ксенофобията и толерантността. Какво е твоето отношение към хомосексуалните?
- С визиите в клипа си съм изразила своята позиция в подкрепа на различните и уважавам желанието всеки да изглежда така, както се чувства най-добре. Сценичните ми образи от песента "Даваш на заето" са просто актьорска игра - нещо различно, атрактивно, с което мога да провокирам хората и да покажа моята друга страна, освен нежните героини, в които са свикнали да ме виждат. В България публиката не е свикнала да бъде провокирана, но това е световна тенденция, която аз приветствам. Българите трябва да се научим да бъдем по-широко скроени както в музикален план, така и в живота. Трябва да се радваме, когато някой артист се стреми и е работил, за да бъде различен. Трябва също така да уважаваме избора на всеки независимо от сексуалната му ориентация или външен вид. Май забравяме все по-често, че на първо място сме човеци, а след това всичко друго. Видяхме и какво се случи на гей парада в София миналата седмица. Честно казано, не съм фен на такъв род паради, но мислех, че сме по-толерантен народ, а това, което видях, бе агресивност и злоба към тези хора. Те ли са най-големият проблем в тази страна, или просто отново стана този скандал, за да се измести вниманието от по-важни проблеми?


- През 2014 г. Кончита Вурст шокира света с победата си в "Евровизия". Ти мислила ли си за подобни успехи?
- Кой не би пожелал такъв успех? Аз все още съм в началото на моята кариера и гледам реално на нещата, не хвърча в облаците, но ще се стремя да покорявам върхове в бъдеще. Според мен феноменът Кончита спечели, защото представи чрез песента и визията си едно точно и ясно послание към целия свят. Кончита се изправи в "Евровизия" пред целия свят и показа коя е (кой е) без притеснение, а не да се прави на това, което не е. Може би това впечатли публиката. Разбира се, целият образ е за шоу, но и е позиция. Но за мен Азис е първият, който го направи, макар с повече шоу елементи. Азис е първият, а не Кончита Вурст. Азис заслужава да бъде световен посланик за равноправие към различните, той е страхотен изпълнител и уникален човек.


- Притеснява ли те това, че след клипа могат да те обвинят в кражба? Как смяташ, че ще се приеме визията ти сред попфолк феновете?
- Определено не сме имали за цел да копираме някого, просто искахме да покажем две коренно различни страни и темпераменти. Наистина има прилика, но не е била това целта. Идеята беше да пресъздадем текста на песента по най-интересния начин и да избегнем клишетата в жанра. Няма причина да ме обвинят в кражба, тъй като идеята на клипа е да покажем уникалността на всеки човек, а не някой конкретно. Попфолк феновете са широко скроени хора. Те не са ограничени като феновете на други жанрове. Те уважават всяка музика и музикалните предпочитания на всеки. На попфолка е лепнат етикет от 90-те години, че сме прости, елементарни и правим ниско ниво музика и порноклипове. Но, хора, в XXI век сме и нещата отдавна са се променили.


- Свикнали сме да виждаме фолкизпълнителките разголени и в неприлични пози. Като млада изпълнителка поставяш ли някакви граници пред себе си? Какво не би показала в твое видео?
- Определено си поставям граници. Не искам успех на всяка цена. Аз съм за провокацията, но когато е с мярка. Мразя пошлото. Не харесвам прекалено разголените клипове, харесвам голотата, но когато е представена красиво и естетически издържано. Не мога да разбера защо хората се възмущават, когато някой изпълнител се появи по-разголено, все пак ние сме артисти и влизаме в различни роли. На световноизвестни изпълнители като Бионсе, Риана, Мадона и много други основните им сценични облекла са бодита с камъни. В шоубизнеса изпълнителят трябва да бъде магически, нереален и да пресъздаде като приказка или филм посланието на своята песен и неговото сценично облекло и държание е част от това. И все пак ми се иска хората повече да слушат, отколкото да гледат.


- Много от колежките ти са обект на постоянно медийно внимание, почти нищо от личния им живот не остава скрито. Как приемаш всичко това и готова ли си за него?
- Една популярна личност винаги е обект на медийно внимание. Просто е неизбежно. Но всеки трябва да има своя малък свят, който е само за него. Много добре осъзнавам, че когато избираш пътя на известността, се лишаваш от личното си пространство. Ако хората ме харесват и искат да знаят за мен лични неща, може би няма да се крия, тъй като публиката ме е избрала и аз вече съм тяхна. Ще се опитвам да съхраня отношенията си в личния живот въпреки известността. Надявам се човекът, който ще е до мен, да ме разбира и подкрепя.


- От няколко години нашумяха родните музикални риалитита като "Х фактор", "Гласът на България" и др. Какво смяташ за тях - дават ли шанс на младите изпълнители, или по-скоро само напразни надежди?
- През 2008 г. се явих на кастинг в музикалното риалити "Стани попфолк звезда". Тогава не ме одобриха за следващия кръг. На кастинга имаше много млади таланти и не успях да премина през ситото. След това отново попаднах в музикален риалити формат при Слави Трифонов - кастинга за композитори. В него взе участие моят приятел и колега Николай Пашев. Във втория кръг от състезанието изпях песента, която ми е написана от него - "Несбъднат сън". След като представих песента пред Слави Трифонов и Маестрото, Слави попита Евгени: "Абе, Евгени защо не сме го взели това момиче в "Стани попфолк звезда"?". Определено съм на мнение, че тези формати помагат на младите таланти в България. Разбирам, че в музикалните формати не могат да се класират всички талантливи младежи, и затова някои имат късмет да се класират, а други не. Тогава ми беше много гадно, че не ме класираха, но сега вече разбирам, че е било за добро.


- Какво още се надяваш да постигнеш в професионален план? Какви са надеждите ти за развитието на кариерата ти?
- Моите цели са високи. Когато изпълня една цел, веднага си поставям нова, която да надгражда предишната. Изключително съм щастлива, че през тази една година, откакто съм в музикална компания "Ара мюзик", моите цели се осъществиха и трите проекта, които направихме през тази година, се харесват на публиката. Следващата ми цел вече е да докажа, че мога да бъда топизпълнител в България. Мечтая си музиката, която правя, да докосва сърцата на хората - да се забавляват, празнуват и обичат, когато аз им пея. Чрез музиката искам да разтоварвам хората от сивото ежедневие и забързан живот, който водим през последните години. Нали музиката е храна за душата, искам да им дам тази храна. И след това ще си поставя цел Балканите и целият свят да научат коя е Ирена.

Реклама
Реклама
Реклама