Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5051309 www.bgdnes.bg

Атлантическият път в Норвегия

Острите завои на Атлантическия път и великолепната природа около него го поставят на челно място в класацията за най-добрите световни пътища .

Интересни факти

Пътят: Намира се в област Møre og Romsdal;
Дължина: 8,27 километра. Атлантическият път е част от 36-километровия Национален норвежки път 64;
Строеж: Стоежът на пътя започва на 1 август 1983 година и успешно приключва шест години по-късно – на 7 юли 1989 година;
Мостове: 8 моста с обща дължина 891 метра;

Реклама

Местоположение

Атлантическият път е 8-километрова отсечка от пътя между градовете Kristiansund и Molde, двете населени места с най-голяма популация в Норвегия. Пътят започва на около 30 км югозападно от Kristiansund и завършва 47 км северно от Molde.

Атлантическият път криволичи, минавайки през ниски мостове, които се издигат над морето и свързват островите между Molde (символ на годишния джаз фестивал през юли) и западните фиорди в Kristiansund.


Hustadvika е дълга част от бреговата линия на океана и когато се разрази буря в този участък, положението става доста драматично. При спокойно време на това място можете да забележите китове и тюлени.

Пътят, който свързва малки крайбрежни общности, е избран за "Норвежко строителство на века" през 2005 г. Атлантическият път е само на 30 минути път с кола през Тунела на Атлантическия океан от град Kristiansund. След като преминете през Тунела, минавате остров Averøy , в който се намира църквата Kvernes Stave, а след това стигате до много живописната западна част на острова и до Hustadvika.

Атлантическият път печели статута си на национален туристически маршрут поради изключителната архитектура на пътя и мостовете, и невероятните панорамни гледки по протежение на крайбрежието.

Реклама

Гледки по пътя

Има четири района, подходящи да се насладите на панорамната гледка и да си отпочинете. Това със съоръжения, които са с удебелени архитектурни конструкции по протежение на Атлантическия път. Оттук можете да се наслаждавате на природата, както и на великолепния архитектурен дизайн на самия път. Някои от панорамните платформи се използват от рибари.

Въпреки че китовете са по-честа гледка, ще имате възможност да се насладите и на богатия животински свят на Атлантическия океан, птици и дори тюлени. Впечатляващият път препуска от остров на остров, преминавайки през осем моста.

Най-високият мост, Storseisundet, разполага с опасни, но и много красиви завои, от които се разкрива величествена гледка, и дори можете да видите и самата техника на изграждане на мостовете. Много туристи избират да пътуват през Атлантическия път през есента, за да изживеят емоциите от бурите, които бушуват и заливат пътя. Строителните работници, участвали в изграждането на конструкцията на пътя, са били свидетели на 12 урагани по време на строителния процес.

Сред забележителностите в района попада и средновековната дървена църква Kvernes Stave, която датира от приблизително 1300 пр.н.е. Тази красива църква е разположена сред изумителни гледки, които се разкриват от фиордите Kvernesfjord и Freifjord. Друга интересна забележителност – това е пещерата Bremsnes, разположена в южната чат на планината Bremsneshatten. Много културни и археологически находки, датиращи отпреди 10 000 хиляди години, са намерени на това място.


Не бива да пропускате и музея Kvernes Rural, който се състои от 11 стари сгради с голяма и разнообразна колекция от различни периоди. Музеят е отворен всеки ден през лятото.

Има отлични места за риболов, които са достъпни с лодки или откъм скалистия морски бряг. Намират се също така и свободни за паркиране места, където можете да оставите колата си за часове, а през това време да се наслаждавате на красивата гледка, на чистия солен морски въздух, на залеза на слънцето или на бурното време – зависи от сезона и деня.

Организират се и риболовни турнири през лятото. А също така имате и възможността да се гмуркате – чистата вода и множеството приливни течения благоприятстват за това.

Наблизо на пътя в залива на Hustadvika, се намира на остров Håholmen. Това местенце е прекрасно за риболов. Можете просто да го посетите за един ден и да се насладите на вкусна храна и да научите повече за историята на рибарско селище, както и за викингите. Или може просто да прекарате няколко нощи в уютна каюта с изглед към морето. Сърфистите, които мечтаят за големи вълни и вятър, могат да реализират мечтите си в залива Hustadvika, който е известен със своята "дива природа ".

Реклама
Реклама
Реклама