Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5056392 www.bgdnes.bg

Скулптор вае със собствена кръв. Провокатор от Лондон твори произведения за милиони

Творбите на Марк Куин са култови за колекционерите на съвременно изкуство

Скулптури от кръв, злато, олово, лед, стъкло и цветя превръщат лондонски провокатор в най-голямата арт сензация на ХХІ век.


Бруталните произведения на Марк Куин се търгуват за милиони, а колекционерите на съвременно изкуство го боготворят. Изложбите на британския скулптор винаги се превръщат в сензация, без значение в коя част на земното кълбо се откриват. Неговите творби са на най-видни места във водещите музеи и галерии по света като Tate Modern в Лондон, Fondazione Prada в Милано, музея „Пеги Гугенхайм“ във Венеция, галерия „Тадеуш Ропак“ в Швейцария, Института по океанография в Монако, Multimedia Art Museum в Москва, фондация „Джорджо Чини“ във Венеция и други.

Реклама


Световна известност печели със скулптурния си автопортрет Self от 1991 г. За изработката му използва 4,5 литра от собствената си кръв. Това мигновено го изстрелва на върха, а името му влиза в Топ 50 на най-продаваните художници на нашето време по данни на Artprice. Сред най-известните му творения са скулптурата на супермодела Кейт Мос в йога поза, 15-тонната мраморна статуя на бременна жена инвалид Алисън Лапер, поставена върху колона на централния лондонски площад „Трафалгар“, както и инсталацията от замръзнали цветя, които никога не се променят или увяхват.

Освен статуи художествените идеи на Марк се претворяват и в арт инсталации, маслени платна, графики, рисунки и фотографии. Отличителен белег на скандалния автор са експерименти с цветя и растения, замразени в силиций. Често ползва и по-необичайни като лед, кръв или стъкло.


Негов най-голям почитател е култовата британска манекенка Кейт Мос. Кльощавата наркоманка е негов еталон за женска красота и много от произведенията му са посветени именно на нея. След успеха на първата творба с образа на Кейт в йога поза Марк създава още 150 подобни скулптури. Всяка една от тях е в различна екстремна поза, като идеята е да покаже изопачаването на глобалния медиен свят.


Другата култова експозиция на Куин е Moments of Sunrise.. Тя е създадена през 2008 г., но продължава да е една от най-великите инсталации на съвремието. Изобразява истинска градина от цветя, въплъщение на идеята за невъзможността на вечното съществуване. В нея са включени над 1000 вида растения и цветя от целия свят в пика на своя разцвет. Залети с 25 тона течен силиций, поддържан на постоянна температура от -80 градуса, те са потенциално вечни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама